10 Kustgemeenten

StrandzeilenDe Panne

Groen vakantieoord aan zee

Als je vraagt aan de bezoekers van De Panne wat hen het meest aanspreekt in deze gemeente, dan is de prominente aanwezigheid van de natuur, de vele sportieve mogelijkheden en het strand. Naar De Panne ga je om uren te wandelen, te strandzeilen en te genieten van het actieve buitenleven. In De Panne is het pittoreske Noord-Frankrijk nooit ver weg. In de geklasseerde Dumontwijk kan je dezelfde cottagestijl als aan de Noord-Franse kust opsnuiven. Wie wil kan over de grens een kijkje nemen of zich wagen aan de oversteek Calais-Dover en zo een kort bezoek aan de andere kant van het kanaal meepikken.

Contactgegevens


Koksijde - Oostduinkerke

Garnaalvissers te paard in OostduinkerkeDuik in een overvloed van sport, natuur en cultuur
Hoge toppen scheert Koksijde, letterlijk en figuurlijk. Van de hoogste duin (Hoge Blekker) en niet minder dan 701 ha natuurgebieden tot internationaal erkende kunst en archeologie.

ZEKER ZIEN
Het hoeft geen betoog dat het Delvauxmuseum een uitzonderlijk pareltje is in het cultureel erfgoed van Koksijde. Waarom Delvaux destijds koos voor Sint-Idesbald als vakantieoord, heeft alles te maken met de artistieke sfeer die er heerste. Je kan ‘le bon temps’ nog opsnuiven in de villawijken van Sint-Idesbald en Koksijde.

HET STRAND VAN DE GARNAALVISSER
Strand, uitgestrekte duinen en garnaalvissers te paard, authentieker kan het niet. In Oostduinkerke proef je het vissersleven van weleer. De folklore wordt in stand gehouden omdat het de enige plaats in Europa is waar garnalen nog te paard worden gevangen. Bij laag tij kan je de vissers aan het werk zien. De garnalen worden niet alleen gevangen, maar ook gekookt en verkocht op het strand.

Contactgegevens


Nieuwpoort

Fontein aan de vismijn in Nieuwpoort Nieuwpoort, swingende stad

Nieuwpoort onderging de voorbije decennia een ware metamorfose en groeide uit tot één van de meest trendy badplaatsen aan de Belgische kust.

Het kleurrijke kunstwerk ‘Le vent souffle où il veut’ van de Franse kunstenaar Daniel Buren kreeg een vaste stek op het schiereiland de Kromme Hoek aan de jachthaven. En op het vernieuwde Kaaiplein bloeit voortaan ‘Roos Nieuwpoort®’ in de bloembakken. De mooie rode bloemen met een tikkeltje wit binnenin zijn makkelijk te onderhouden en bloeien elk jaar uitbundiger! ‘Roos Nieuwpoort®’ staat symbool voor de groene ambitie van Nieuwpoort.

Contactgegevens


Middelkerke - Westende

Caterpillar ©Wim Delvoye in Westende Thuis aan Zee

Middelkerke-Westende is een kustgemeente zonder poeha. Hier vind je geen uit de band springende dingen, wel een mix van al wat een badplaats nodig heeft om families te verwennen. Het is de ideale stek voor een ontspannende strandvakantie. De gemeente organiseert allerlei evenementen om het iedereen naar zijn zin te maken, het Casino zorgt voor een brede waaier aan avondanimatie, het strand is ideaal om te spelen en te sporten en door zijn centrale ligging is het ook een perfecte uitvalsbasis voor uitstappen langs de Kust en naar het binnenland.
Niet te missen zijn ook de musea Kusthistories en Villa Les Zéphyrs. Vaak kennen we van die tijd alleen de verhalen van oma en de vergeelde foto’s en postkaarten die nog ergens in een lade liggen. Kusthistories en Villa Les Zéphyrs roepen dat sprankelende verleden van de Vlaamse Kust weer tot leven.

ONGEKUNSTELD GENIETEN
Middelkerke-Westende blinkt uit in ongekunsteldheid. Hier kan je pretentieloos op vakantie met de kinderen.

Contactgegevens


Oostende

Venetiaanse Gaanderijen in OostendeOostende was de thuisstad van James Ensor, de inspiratiebron van Marvin Gaye en vele ander kunstenaars. De koninklijke invloed van Leopold II is er nog steeds merkbaar aan de prachtige historische gebouwen. Oostende kreeg de laatste jaren trouwens een restyling en is uitgegroeid tot een moderne, veelzijdige Stad aan Zee waar altijd iets te beleven valt. Een frisse mix van cultuur, shopping, gastronomie, uitgaan, fietsen in de polders en uitwaaien op het weidse strand. Een voordelig bezoek aan maar liefst negen attracties kan met de Oostende City Pass. En waarom niet eens shoppen op zondag?

De i-pod wandeling 'Parfum van Oostende' neemt u mee naar de geliefkoosde plekjes van James Ensor. Historische horecapanden leert u kennen aan de hand van de wandelkaart 'Erfgoed met Smaak'. En wat Oostende en de soul master gemeen hebben, ontdekt u tijdens de digitale Marvin Gaye wandeling. Oostende staat ook bekend als de evenementenstad aan Zee. Zomer en winter geven talrijke uiteenlopende evenementen een spannende toets aan uw verblijf.

Contactgegevens


Bredene

Strand Bredene aan Twins clubTussen duin en polder

Bredene is dé kampeergemeente bij uitstek. En omdat kamperen iets is dat je in je bloed hebt of niet, schept dit een samenhorigheidsgevoel. Maar er is meer unieks in Bredene. Sinds de opening van het afgebakende naaktstrand is dit dé badplaats van naturisten. Bovendien is het de enige kustgemeente zonder dijk. De prachtige overgang van strand naar duinen maakt dat ruimschoots goed. Geen flaneren op de dijk, wel keuvelen langs terrasjes in de gezellige Kapelstraat of genieten van evenementen in het park ‘t Paelsteenveld.
Het beachhouse aan Strandpost I behoort tot de allermooiste van de Kust en vormt het decor van allerlei sportevenementen.

Contactgegevens


De Haan - Wenduine

Belle epoque stadszicht De HaanRESIDENTIEEL IN BELLE-EPOQUESTIJL

DE HAAN, MOOISTE DORP AAN ZEE
De Haan is één en al belle époque. Hier vind je amper hoogbouw. De typische Anglo-Normandische bouwstijl met rode daken, balkonnetjes, torentjes en gevels met vakwerkstructuur bepaalt niet alleen het uitzicht maar ook de sfeer van de badplaats. Je wandelt met plezier door de slingerende lanen van de romantische villawijk en her en der ontdek je schatten. 1900 is nooit veraf. De beschermde villawijk ‘de Concessie’ en het geklasseerde tramstationnetje zijn parels van 20e-eeuwse kustarchitectuur.

WENDUINE, REUZE(N)BADPLAATS
157 ha unieke duinbossen rijgen De Haan en Wenduine aan elkaar. In deelgemeente Wenduine heerst dezelfde rust als in De Haan. Het is met andere woorden een ideale plek om gezellig te genieten. Wenduine zweert bij klein, maar af en toe mag het grootser met de 4 reuzen.

Contactgegevens


Blankenberge

De Pier BlankenbergeDE BRUISENDE BADPLAATS

Als er een badplaats is die vol energie zit en iedereen weet te verleiden, dan is het zeker Blankenberge. Niet in het minst door het ongeëvenaarde aanbod familieattracties en bezienswaardigheden. De vernieuwde pierpromenade imponeert door zijn magische architectuur. Bootjes kijken kan ook aan de wondermooie Paravang en op de staketsels aan de haven.

BLANKENBERGE ‘ANDERS’

Blankenberge ‘anders’ zal je verbazen. Als je door de drukte heen kan kijken en verder gaat dan het strand, ontdek je een prachtig bouwkundig erfgoed achter de dijk. Een uitgestippelde wandelroute verbindt de mooiste huizen. Wie nog verder durft te stappen komt in het natuurgebied ‘De Fonteintjes’.

Contactgegevens


Zeebrugge

Haven ZeebruggeZeebrugge is een eigentijdse stad. Het Boudewijnkanaal verbindt ze met haar historische moederstad Brugge. In een notendop? Wereldhaven, familiale badplaats en ‘hoofdstad van de vis’. Letterlijk álles staat in het teken van de zee. De mijn is beroemd tot ver buiten Zeebrugge en de zeehaven domineert het dagelijks leven van zowel toerist als inwoner. Zit je op het strand, dan zie je de haven op de achtergrond. Een toeristische rondrit kan met de bus of de boot. Bezoek je Seafront, dan krijg je het verhaal van het leven op zee. Wil je sporten? Hier moet je zeilen of hengelen. De specialiteiten in de restaurants zijn steevast visschotels. Geen wonder dat de vele echte visrestaurants hier legendarisch zijn. Je ontsnapt er niet aan. In Zeebrugge wordt iedereen zeeman...

 

 

Contactgegevens


Knokke-Heist

Zeedijk Knokke-HeistDe Kust van het Genieten

Knokke-Heist heeft vele karakters en is niet in één zin te vatten. Het grondgebied van deze gemeente wordt enerzijds begrensd door een rijk polderlandschap en anderzijds afgebakend door 10 km ononderbroken fijn zandstrand aan de zee. Het buitenland is vlakbij en per fiets te bereiken via de Internationale Dijk, een stuk van een dicht fietsnetwerk. Houd je het liever minder mobiel? Lekker geïnstalleerd op een zonnig terras, ongestraft stelen met de ogen. Toptafelen in een sterrenrestaurant of evengoed genieten van (h)eerlijke mosselen met friet.
Window-shoppen is fun, en kost niks. Wil je je toch een pièce unique aanschaffen? Mening wereldmerk heeft in Knokke-Heist een flagstore. Passie voor schoonheid zit in Knokke-Heist ingebakken, het is dus niet toevallig dat er kunstcollecties van uiteenlopende slag en stijl zijn te zien in meer dan 50 galeries.
Wie naar Knokke-Heist komt, houdt van stijl en geniet in stijl.

Contactgegevens