10 X Actief de Kust beleven

De Kust actief beleven

De Kust en het actieve leven. Op en rond het water, al wandelend, fietsend, te paard of met de billenkar: het aanbod is divers en uitnodigend. De gezonde zeelucht krijg je er gratis bij.  Hieronder al 10 tips om eens actief de Kust te ontdekken

Schudden met de billen

Eenvoudig geluk. Dat leveren de billenkarren. Ongeacht of je nu solo, met zijn tweetjes of met de hele familie aan het trappen bent, je beleeft gegarandeerd dolle pret. Zwoegen en zweten wanneer er geklommen moet worden, uitbundig bergaf bolderen en daarna nog een ritje om het af te leren op de Zeedijk. Een festijn voor jong en oud.

Piepen in het hinterland

Van werelderfgoedstad Brugge over de beklijvende Westhoek tot en met heerlijke  zakdoekgehuchten zoals Mannekensvere, Lissewege of Booitshoeke. Je hoeft maar enkele kilometers het hinterland in te trekken om in een compleet andere wereld te belanden. Verruim dus je horizon, keer de zee heel even de rug toe en ga op ontdekking!
www.brugseommeland.be, www.toerismewesthoek.be

Op stap
Of je nu westwaarts trekt of het aan de Oostkust zoekt, wandelen doe je hier sowieso. Het grensoverschrijdende Wandelnetwerk Westkust presenteert 130 kilometer stapplezier, 104 knooppunten en brengt je langs een 40-tal bezienswaardigheden. Het al net zo grensoverschrijdende en gloednieuwe Wandelnetwerk Zwin pakt uit met 36 natuurkilometer en 24 knooppunten.

Knooppunten verbinden
600 kilometer fietsplezier. Dat garandeert het Fietsnetwerk Kust. Bovendien kun je al die kilometers knooppuntgewijs met elkaar verbinden waardoor je een geheel eigen fietsroute kunt ontwikkelen. Fietsen op maat dus en alleen al daardoor dé ideale manier om de kust en zijn hinterland te doorkruisen. Nog nieuw: het gebundelde aanbod van Knooppunter, met fietsroutes per kustgemeente.

Galopperen op het strand
Bestaat er iets romantischer dan bij valavond galopperen op het strand? De nieuwe Duinbossen ruiterroute verkent het duinengebied tussen Wenduine en Vosseslag en laat je kennis maken met zijn beboste duinen en ongerepte strand. Een heerlijk en onvergetelijk parcours van 14 kilometer. Afspraak aan de Zwarte Kiezel in De Haan.

Nog meer wandelplezier!
De Kust telt ook een hele reeks bewegwijzerde (lusvormige) wandelroutes en tien erfgoedwandelingen. Die laatste trajecten bundelen bijzondere erfgoedparels en vertellen boeiende verhalen.

Nog meer fietsroutes!
Naast de netwerken met knooppunten presenteert de Kust negen bewegwijzerde (lusvormige) fietsroutes. Nog knap is de Kustfietsroute die De Panne met Knokke-Heist verbindt. Goed voor 86 kilometer en een aaneenschakeling van de allermooiste kustplekken. Trappen maar!

Gratis wellness
Propere zeelucht, mét jodium, helder en inspirerend licht en onbezoedeld water. Dat krijg je allemaal geserveerd wanneer je langs de vloedlijn struint. Al slenterend adem je microdruppels zeewater in die alle elementen bevatten om een evenwichtige stofwisseling te garanderen. Gratis en voor niets!

Dubbele waterpret
Zeilen, kiten, surfen, wakeboarden, kajakken, raften, suppen of gewoon wat beachvolleyen. Niets zo heerlijk als het opnemen tegen de elementen en je grenzen verleggen. Aan de kust leren tal van strandclubs je de kneepjes van het vak om, na al die hard labeur, uitgebreid te verbroederen op het strand. Het leven kan mooi zijn.

Huur een stalen ros!
Geen zin om je fiets mee te verhuizen, wel goesting om te fietsen? Aan de kust vind je bij vele tientallen fietsenverhuurders moeiteloos je gading. Van eenvoudige trappers over hippe cruisers tot en met elektronische fietsen.