Erfgoed aan de Kust

Op stap langs het mooiste erfgoed

Sedert 2006 kan de kust- of erfgoedliefhebber vergeten architecturale pareltjes en verborgen charmante hoekjes ontdekken aan de hand van 10 wandelingen, één per kustgemeente, van De Panne tot Knokke-Heist. Elke erfgoedwandeling vertelt het verhaal van wijken, straten, gebouwen en sierlijke gevels. De trajecten bundelen het meest bijzondere erfgoed in de kustgemeenten.

Hieronder geven je alvast een glimp van enkele erfgoedplekjes aan de Kust:

De Dumontwijk in De Panne
De architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk refereert naar de typische cottagestijl, maar bevat ook een kenmerkend regionaal karakter met de baksteenarchitectuur. De wijk geeft een indruk van het verblijfstoerisme in de 19e-20e eeuw. De prachtig vernieuwde Leopold I-esplanade herinnert aan de eerste voetstappen van Koning Leopold I op Belgisch grondgebied. Zijn blije intrede als eerste vorst wordt in ere gehouden door het standbeeld op het plein. De nabijgelegen Koninklijke Kapel bewijst eens te meer naar de band die De Panne had met het Koningshuis.

De villawijken in Sint-Idesbald en Koksijde
Waarom Delvaux desijds koos voor Sint-Idesbald als vakantieoord, heeft alles te maken met de artistieke sfeer die er heerste. Nu nog kan je in de villawijken van Sint-Idesbald en Koksijde de sfeer opsnuiven van toen.

De Rotonde in Westende
Dit gebouw met z'n opvallende ronde vorm op de zeedijk van Westende, opende z'n deuren als hotel in juni 1911. Tussen de twee wereldoorlogen brachten heel wat leden van de koningklijke familie er hun vakantie door. Het gebouw is ondertussen een beschermd monument en werd in 1999 gerestaureerd.
Ga ook langs ‘Kusthistories’, het interactief museum over de geschiedenis van het kusttoerisme en ‘Les Zéphyrs’! Je ontdekt er het verhaal van hoe een familie in de jaren 1930 zomervakantie beleefde aan de Kust.

Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen in Oostende
De Gaanderijen werden op vraag van Koning Leopold II in 1900 ontworpen. De overdekte wandelgang van bijna 400 meter werd in 1905 gebouwd aan de rand van het strand om de koninklijke villa te verbinden met de Wellingtonrenbaan. Het moest de gasten beschermen tegen de zon, regen en wind.

De Concessie in De Haan
De Anglo-Normandische villawijk ten noorden van de tramlijn was ooit een groot stuk duingrond dat in 1889 in erfpacht werd gegeven aan particulieren om er een romantische belle époquewijk aan te leggen. Het was de Duitse urbanist Joseph Stübben die het gezicht van De Haan bepaalde: een ‘groene’ villawijk met een eigen architectuur zonder hoogbouw. Het geklasseerde tramstation en de villawijk ten noorden van de tramlijn zijn voorbeelden met Engels-Normandische vakwerkelementen die zo typisch zijn voor de belle-époquearchitectuur aan onze Kust.

Belle Epoque Centrum in Blankenberge
In Blankenberge zijn er nog heel wat restanten van de belle époque bewaard, zoals de typische huizen mry loggia en rijke tegeldecoratie in art nouveau. Drie villa’s werden gerestaureerd en verbouwd tot bezoekerscentrum.
Maar vergeet uiteraard ook de Pier of de Paravang niet!