Garnaalvissers te paard

De Garnaalvissers te paard

In Oostduinkerke proef je het vissersleven van weleer. De folklore wordt er in stand gehouden omdat het de enige plaats in Europa is waar garnalen nog te paard gevangen worden. Bji laag tij kan je de vissers te werk zien. En de garnalen worden er niet alleen gevangen. Regelmatig zie je ook kookdemonstraties gegeven en je kan er ook garnalen kopen.

De paardenvisser in gele oliejekker, hoge laarzen en met een zuidwester op het hoofd, zit in een houten zadel op zijn paard dat het zware garnaalnet achter zich aansleept. De paarden stappen tot aan de borst in het water. De vissers doen beroep op kloeke trekpaarden zoals een Brabander. Deze rustige en sterke dieren zijn uitstekend geschikt om het zware werk te verrichten. Af en toe komen paard en visser op het droge om het net te ledigen in de korven die aan weerszijden van het paard vastgehecht zijn.
De garnalen die op deze wijze gevangen en gekookt worden, zijn voor de fijnproevers een waar genot, omdat ze zo uitzonderlijk vers zijn.

Hier vind je de verschillende dagen en uren waarop de garnaalvissers op pad gaan.

In het laatste weekend van juni bereikt deze traditie een jaarlijks hoogtepunt met de Garnaalfeesten.Het jaarlijkse Garnaalfeest is een ode aan de zee en de garnaal met centraal de garnaalvissers te paard. Tijdens het weekend zijn er tal van activiteiten met in het bijzonder de Garnaalstoet op zondagnamiddag. Dan paraderen 'Mieke Garnaal' en haar eredames door de straten van Oostduinkerke. Garnaalfeesten en garnaalstoet: zaterdag 23 t/m zondag 24 juni 2012.