Heerlijke musea

Navigo Nationaal Visserijmuseum

Navigo Nationaal Visserijmuseum

Pastoor Schmitzstraat 5 - Oostduinkerke
T +32 (0)58/23 16 27
www.visserijmuseum.be

Deze maritieme erfgoedsite met een museum toont het rijke visserijverleden van de Kust aan de hand van levensechte decors, illustratiemateriaal en diverse doe-elementen.
De visserij vandaag
In het bezoekerscentrum vind je informatie over de Vlaamse visserij in het begin van de 21e eeuw, toeristische tips en een erfgoedwinkel. Het scheepsjongenatelier is op maat gemaakt van zeeklassen en toont de visserijtechnieken en -tradities.
De visserij van toen
Je wordt door de visser bij de hand genomen, via allerhande interactieve en audiovisuele presentaties wandel je doorheen de geschiedenis van de Vlaamse visserij. Je maakt kennis met de woon- en leefcultuur van de Vlaamse visser aan de Westkust, met strandvisserij en strandjutterij, bijgeloof versus volksgeloof bij de visser, een vissersfamilie, een historische scheepswerf. De herberg op het binnenplein ‘estaminet De Peerdevisscher’ is authentiek. Tijdens het zomerseizoen vinden hier elke vrijdagavond folkloreavonden met volksdansen plaats. Er staan gezellige marktkraampjes met vissersambachten en je kan er genieten van lekkere
vishapjes.


De Vistrap

Vistrap Oostende

Visserskaai Oostende

Van de originele Vistrap op de kleurrijke visserskaai blijft niet veel meer over. Op de plek waar vroeger de trap stond, is nu een overdekte vismarkt waar je dagelijks 'levende verse' vis kan kopen. De trap zelf is niet meer, maar de naam en bekendheid bleef.


Zuivelmuseum

Zuivelmuseum© Zuivelmuseum

Brugsesteenweg 68 - Blankenberge
T. +32 (0)50/41 18 75
www.zuivelmuseum.be

Het Zuivelmuseum geeft een overzicht van meer dan 350 jaar bereiden van boter en kaas. Gereedschappen en historische machines, foto’s en unieke documenten tonen hoe vroeger de melkwinning en de kaas- en boterbereiding gebeurde.


De Vismijn

de Vismijn Nieuwpoort

Kaai - Nieuwpoort
T. +32 (0)58/23 33 64

Hier kun je nu eens letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuiven. Het veilen van vis is een schouwspel dat alle zintuigen aanspreekt. Wie wil meegenieten van een rondleiding in en rond de vismijn en het visveilingsysteem van dichtbij wil meemaken, kan wekelijks van 15 juni tot 15 september deelnemen aan een geleid bezoek. Er wordt telkens verzameld om 9u30 bij de Dienst voor Toerisme op het stadhuis, waar de gids je zal opwachten.