Kustambassadeur Peter Gadeyne over zijn band met de Kust

Kustambassadeur Peter Gadeyne van Huisje Majutte in Blankenberge
Love: Peter en de zee

Peter Gadeyne is geboren met het zand tussen zijn tenen. Enkele jaren geleden kocht hij het oudste vissershuisje van de Belgische kust en sindsdien houdt hij er een gezellig museum-café open.

De ouders van Peter hadden een meubelzaak in Blankenberge. In de zomer verkochten ze vooral strandmeubilair en verhuurden ze elk vrij kamertje in hun huis aan toeristen. Het strand, de zee en de haven waren het speelterrein van de jonge Peter.

En nog steeds zoekt Peter vaak de zee op. Met de wind in de rug volgt hij de vloedlijn tot hij helemaal uitgewaaid is. Daarna neemt hij de kusttram terug en verwamt hij zich aan een dampende koffie. “Af en toe ga ik tijdens een storm tussen twee duintoppen zitten, turend naar de zee. Dan word ik stil van het rauwe geweld dat zich voor mijn neus afspeelt.”

Huisje van Majutte

"Wie het geluk heeft Majutte te vinden, laat het nooit meer uit het hart." Met die klinkende slogan probeert Peter in zijn museum-café het rijke vissersverleden van Blankenberge tot leven te brengen. Het piepkleine Huisje van Majutte ligt verscholen in de Breydelstraat. Het dateert uit 1775 en is daarmee het oudste vissershuisje van onze Kust.

De muren hangen vol relicten die verbonden zijn met de visserij. “Elke week komen Blankenbergenaars hier spullen afgeven die ze op hun zolder bewaarden. Ik geef die unieke stukken met veel plezier een plaatsje in Majutte.”

In de binnentuin staat een kunstwerk van Piet Wittevrongel getiteld ‘De zee geeft en de zee neemt’ en op de tafels blinken lokale spreuken. Peter is trots op zijn stad.

Kustambassadeur Peter Gadeyne van Huisje Majutte in Blankenberge
kustambassadeur Peter Gadeyne ontvangt je met open armen in huisje Majutte in Blankenberge

Discover: de hotspots van Peter

“Blankenberge heeft niet alleen een rijk maritiem verleden, in de straten kan je ook heel wat architectuurparels uit de belle époqueperiode vinden.” Ontdek de stad eens met een gids of breng een bezoekje aan het Belle Epoque Centrum, een museum waar dit gouden tijdperk in geuren en kleuren verder leeft.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF