Kustambassadeur Valérie Ryssen over haar band met de Kust

Hét allermooiste zeezicht? ‘Op het uiterste puntje van de pier van Nieuwpoort!’

Wie? Valerie Ryssen roert in de potten en runt samen met haar man Flavies Tafel in Nieuwpoort.

Kustambassadeur Valérie Ryssen van Flavie's Tafel in Nieuwpoort
Passie met de paplepel

De appel valt meestal niet ver van de boom. Dus heeft Valerie Ryssen het misschien wel aan haar mama te danken dat ze zo graag en goed kookt. Want toen Valerie nog een Valerietje was, werd er ten huize Ryssen al goed gegeten. ‘Mijn papa was visser en bracht vis mee en mijn mama kookte elke dag. Vers en met veel groenten. Dat heeft me ongetwijfeld beïnvloed.’ En precies doordat koken altijd al deel was van haar dagelijkse leven, durfde Valerie ook de volgende stap zetten. ‘Mijn ouders hadden een koffiehuis en op mooie dag hebben mijn man Andy en ik beslist om daar ons verhaal van te maken: een visrestaurant.’ Het paar was toen halverwege de dertig en begon, met volle goesting. ‘Dat we geen horeca-opleiding hadden genoten, compenseerden we door dat enthousiasme.’

Toveren met Noordzeevis

De menukaart houden ze bewust beperkt. Kwestie van versheid te garanderen. En inspiratie vinden ze volop in de Noordzee. ‘De zee naast je deur, dat is een ongelooflijke luxe. Vol lekkers waarmee we kunnen werken.’ Papa Ryssen pelt de garnalen voor de garnaalkroketjes, de pootjes van de Noordzeekrab worden met zorg geleegd en verwerkt in salades of ravioli. ‘En dan is er nog makreel, zeebaars die met de lijn wordt gevangen… goed voor vier of vijf visgerechten, telkens vergezeld van een andere groente.’ En ook op vrije dagen wordt er gekookt. ‘Voor onszelf, vrienden of familie. Die passie voor lekker eten is de rode draad in ons leven. Ik zet gewoon de traditie verder. Op mooie dagen vulde mijn moeder haar auto met kinderen en haar koelbox met picknick en vond je ons op het strand.’ En zo herhaalt de geschiedenis zich.

 

Kustambassadeur Valérie Ryssen van Flavie's Tafel in Nieuwpoort
Kustambassadeur Valérie Ryssen van Flavie's Tafel in Nieuwpoort

Verborgen parels?

  • Ik houd van de rust van de nazomer. De zomerdrukte is voorbij en dan is er ook voor ons wat tijd om te genieten. Bovendien leeft Nieuwpoort ondertussen het hele jaar.
  • Op vrije dagen waaien we, samen met onze hond, graag uit op het strand van Westende, een stukje onbekend terrein.

Kustontmoeting?
‘Bart Desmidt van Bartholomeus in Heist inspireert me. Hij deed het ook zonder koksopleiding en wist twee Michelin sterren te verzamelen. Een toffe mens die superlekker kookt.’