Tijdelijke tentoonstelling - Architectuur en oorlog. Heropbouw van stad en platteland.

Tentoonstelling
Nieuwpoort

Architectuur en Oorlog of scheppen en vernielen lijken volslagen tegengestelde begrippen. Alhoewel. Hun dynamiek ligt in elkaars verlengde: wat niet voor renovatie in aanmerking komt, moet herbouwd worden. Of mag het iets echt nieuws worden? Arras, Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort hebben hun historische status van noordelijke frontsteden duur betaald. De vernieling was quasi compleet; ook van het omliggende platteland, de dorpen, de hoeves. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen van de onderwaterzetting met zilt water. Honderd jaar later is daar nog nauwelijks wat van te zien. Dankzij de bewoners en dankzij de architectuur.
De frontlijnstatus trok vanaf 1919 een nieuw soort toerisme aan. Met voor Nieuwpoort de Amerikaanse president Wilson als opvallendste bezoeker. Een eeuw later zijn authentieke voorbeelden van oorlogsarchitectuur zoals de bunkers in Ramskapelle en de allerlaatste getuigen zoals het Bommenvrij en de Duvetorre beschermde monumenten. Want het is goed van herinnerd te worden aan wat we best nooit vergeten.

Thema: 
Wereldoorlog

Contact

Adres: 
Westfront Nieuwpoort
Kustweg 2
8620 Nieuwpoort
Telefoon/Fax:
+32 58 23 07 33

Openingsinformatie

Wanneer:
  • 29/06/2018 om 10:00 tot 31/12/2018 om 17:00
    Aan agenda toevoegen 29/06/2018 10:00 31/12/2018 17:00 Europe/Brussels Tijdelijke tentoonstelling - Architectuur en oorlog. Heropbouw van stad en platteland.

    Architectuur en Oorlog of scheppen en vernielen lijken volslagen tegengestelde begrippen. Alhoewel. Hun dynamiek ligt in elkaars verlengde: wat niet voor renovatie in aanmerking komt, moet herbouwd worden. Of mag het iets echt nieuws worden? Arras, Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort hebben hun historische status van noordelijke frontsteden duur betaald. De vernieling was quasi compleet; ook van het omliggende platteland, de dorpen, de hoeves. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen van de onderwaterzetting met zilt water. Honderd jaar later is daar nog nauwelijks wat van te zien.

    Kustweg 2, 8620 Nieuwpoort DD/MM/YYYY

Prijsinformatie

Prijs:
Betalend
Prijs: 
7,00
Extra prijsinformatie: 
Volwassenen: € 7.00 Kinderen t/m 6 jaar: gratis Jongeren tussen 7-25 jaar: €5.00

Faciliteiten

Parking

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog