Grand Hotel Bellevue - de 'Rotonde'

Historisch gebouw
Westende
Bekijk alle foto's

Het Grand Hotel Bellevue, in de volksmond ook de ‘Rotonde' genoemd, is het enige gebouw in Westende dat dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. Het opende de deuren in 1911. Hoewel zeer ernstig beschadigd, verhinderde de vooruitstrevende structuur in gewapend beton de volledige verwoesting.
In het premodernistische ontwerp zijn duidelijke verwijzingen te vinden naar de Italiaanse renaissancearchitectuur.
Bij de herstellingswerken na de Eerste Wereldoorlog, die ook door de oorspronkelijke architect werden geleid, kreeg het gebouw nog een strakkere, meer modernistische uitstraling.
Dat de bouw van het Grand Hotel Bellevue een prestigeproject was, is duidelijk af te leiden uit het bouwprogramma. Naast het eigenlijke hotel waren er ook nog: tennisvelden, een bioscoop, een eigen kapel, een tentoonstellingszaal, en de kelderverdieping was uitgerust als kuurinstelling om de hotelgasten allerhande behandelingen op basis van zeewater aan te bieden. Vooruitstrevend waren zeker ook de bouw van garageboxen.
De oorspronkelijke functie als hotel werd in de loop van de tijd gedeeltelijk vervangen door een permanente woonfunctie. Deze herbestemming behoedde dit gebouw voor afbraak.
Dit meesterwerk van Van Rysselberghe werd in 1983 als monument beschermd.

Contact

Adres: 
Grand Hotel Bellevue - de 'Rotonde'
Zeedijk 300
8434 Westende
E-mail: 

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog