Hannecartbos

Bos
Oostduinkerke

Het Hannecartbos werd in de jaren twintig van vorige eeuw aangelegd op een gebied van graslanden en duinakkertjes. De toenmalige eigenaar, de familie Hannecart, wilde er een jachtdomein creëren. Het beoogde doel was niet in de eerste plaats om de biodiversiteit te bevorderen, daarom werd gekozen voor snelgroeiende boomsoorten.
Niet de volle 48 hectaren van het gebied werden bebost. Aan de noordoostelijke rand bevindt zich grasland, evenals aan de zuidrand, waar bovendien nog een kleine zone vroegmiddeleeuwse kopjesduinen voorkomt. Hier en daar vertoont het bos nog parkachtige trekjes, zoals een verwilderde dreef met de bomen netjes in het gelid.
Na aankoop door de overheid en bescherming als natuurreservaat werd voor het bos een drastisch herstelprogramma opgesteld. Zo worden op een oppervlakte van zes hectaren afstervende bomen gekapt om de oorspronkelijke graslanden te herstellen. Het afgrazen gebeurt met de Shetlandpony's in afgebakende gebieden. De beek wordt gesaneerd, de loop ervan door stuwen gereguleerd. Gerichte aanplantingen van inlandse boomsoorten moeten er op termijn voor zorgen dat het bos een grotere variëteit vertoont met een verhoogde natuurwaarde als gevolg.

Contact

Adres: 
Hannecartbos
8670 Oostduinkerke
E-mail: 

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF