Lange Lisfietsroute

Fietsen
Nieuwpoort

In de loop van het jaar zullen een aantal nieuwe fietsroutes geopend worden. Tegelijk zullen er ook een aantal routes verdwijnen zoals de Lange Lis fietsroute. Vanaf maart 2020 kan je deze route niet meer fietsen. In april 2020 opent de nieuwe Westkust fietsroute ter vervanging. 

Lees hier welke nieuwe fietsroutes er nog bij komen en welke er nog verdwijnen.

De Lange Lisfietsroute verkent het open polderlandschap tussen Nieuwpoort en Veurne: 'het Blote'. Tientallen waterlopen zorgen er voor de waterafvoer van de lage gronden. Historische hoeves liggen vespreid langs het traject. De route voert langs de IJzer, het Hemmeleed, de Proostdijkvaart en het Langgeleed (Lange Lis in de volksmond). We fietsen door stemmige polderdorpjes als Ramskapelle en Booitshoeke en op de 'Frontzate', de oude spoorlijn die tijdens den Grooten Oorlog een belangrijke rol speelde als verdedigingslinie bij de Duitse opmars naar Frankrijk.

Route informatie

Afstand: 
35,00km
Reliëf: 
Vlak
Grond: 
Grotendeels verhard
Vorm: 
Lusvormig Eenrichting
Type route: 
Bewegwijzerde route

Routedetails

Startpunt: 
Marktplein, 8620 Nieuwpoort
Bewegwijzering: 
De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
Op je route: 

De Ganzenpoot - Sluizencomplex

Nieuwpoort ganzenpoot

Dit Sluizencomplex, ook wel De Ganzepoot genoemd, speelt een cruciale rol in het vastlopen van de oorlog aan de IJzer. Half oktober 1914 is het Belgische leger moe, wordt het nauwelijks gesteund en heeft het een tekort aan munitie. Opperbevelhebber Koning Albert wil zich terugtrekken naar Calais. Maar de Generale Staf, Frankrijk en Engeland willen hier weerstand bieden. Op 15 oktober vraagt de koning zijn leger om stand te houden aan de IJzer, ondanks de volgens hem 'onmogelijke' omstandigheden. Dan herinnert de plaatselijk historicus Emeric Feys zich dat in 1600 het beleg van Nieuwpoort tot staan werd gebracht door de IJzervlakte onder water te zetten. De beheerders van het sluizencomplex zijn dan echter al naar Frankrijk gestuurd. Men vindt twee burgers met voldoende kennis van zaken om de sluizen en waterkeringen zo open en dicht te zetten dat de IJzervlakte overstroomt: toezichter van de Noordwatering Karel Cogge en schipper Hendrik Geeraert krijgen een heldenrol in het verhaal. De Ganzepoot ligt in niemandsland, wat het beheren ervan een riskante onderneming maakt. Het lukt dankzij een kleine pauze van het Duitse leger voor ze hun grote doorbraakoffensief op 30 oktober inzetten. Die dag stroomt de IJzer over. Het offensief loopt spaak in de modder. De hele oorlog lang houden genietroepen de IJzervlakte vakkundig onder water.

Jachthaven Nieuwpoort (Novus Portus)

Nieuwpoort jachthaven

Door de aanleg van het Novus Portusdok tussen 1974 en 1979 werd de Nieuwpoortse jachthaven met circa 2.000 ligplaatsen de grootste van Noord-Europa. Het insteekdok biedt plaats aan VVW Nieuwpoort en aan de Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLuM). Zij zorgen voor het beheer van de jachthaven. Toekomstige uitbreidingsplannen zijn goed voor circa 700 bijkomende ligplaatsen, een nieuwe brug met de binnenstad en de realisatie van een residentieel waterfront.

Frontzate

Frontzate

Het fietspad “De Frontzate” ligt op de voormalige spoorwegbedding van lijn 74. Deze spoorlijn verbond Diksmuide met Nieuwpoort en speelde een strategische rol tijdens WO I. Hier lag de eerste linie van het Belgische leger als verdediging tegen de vijand. Wanneer je wandelt of fietst langs de Frontzate, zal je nog verschillende betonnen constructies uit Wereldoorlog I bemerken.

Veurne

Veurne Marktplein

Veurne was van oktober 1914 tot begin 1915 zo goed als de hoofdstad van België. Terwijl de regering vanuit Le Havre opereerde, had het leger zijn Grote Hoofdkwartier in het stadhuis van Veurne. Toen de stad zelf onder vuur kwam besloot men het hoofdkwartier naar Houtem te brengen, zo ver mogelijk va het front weg, maar wel nog op Belgisch grondgebied. De koning liep af en aan in Veurne, andere staatshoofden en militaire leiders deden Veurne aan terwijl de bevolking probeerde recht te blijven onder de druk van troepen en vluchtelingen uit de rest van het land. Kinderen verloren hun scholen aan troepen, historische gebouwen verloren hun dak. In het oude Stadhuis is een belevingscentrum dat je alle aspecten van de oorlog in de stad laat zien.

Sint-Laurentiustoren - Duvetorre

Duvetorre

Deze ruïne aan de Willem De Roolaan, is een overblijfsel van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. In de volksmond wordt deze toren de “Duvetorre” genoemd. Dit heeft echter niets te maken met de duiven die erin nestelen, maar alles met de duivel. Hier, in de schaduw van de toren, hield Jeanne Panne haar heksensabbat en had ze haar afspraakjes met de duivel.

Toon grote kaart
Download de route als GPXEen GPX bestand kan je overzetten op een GPS.

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog