Expo Operatie Noordzee 1944 - '45

Paniek

Paniek

Paniek op het strand? 

Toch wel een beetje op 9 september 1959. Het was een mooie onbewolkte dag en het werd meer dan 25 graden. Maar om drie uur in de namiddag zagen de badgasten op het strand van Knokke plots een kilometers hoge rookwolk opstijgen en hoorden het geraas van een ontploffing. Ruiten sneuvelden op de dijk en wie wat bang aangelegd was maakte dat hij weg kwam. Acht minuten later spoelde ook nog een vloedgolf aan, een kleine tsunami maakte de strandgasten die waren gebleven nat. Sommigen dachten aan een atoombom.

De ontploffing was echter gepland. Vijf kilometer voor de kust van Knokke lag een gezonken schip in de weg van het scheepvaartverkeer. Het schip heette de SS Empire Blessing en het was gezonken in de tweede wereldoorlog. Het moest uit de weg worden geruimd, maar het ruim zat nog vol munitie. Door die te laten ontploffen werd het wrak meteen ook opgeruimd.

Vandaag liggen nog tentallen wrakken van de tweede wereldoorlog onder het zeeoppervlak voor onze kust. Op de expo Operatie Noordzee 1944-’45 zie je de resten van de wrakken en ontdek je de verhalen van de schepen en de opvarenden die het al dan niet overleefden.

Ontdek meer op de Expo Operatie Noordzee 1944-’45

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF