Het Groen Lint rond Oostende: een duik in het landschap

Een stad wordt gedefinieerd door zijn verleden. Dat bewijst het Groen Lint, een heerlijke fietstocht met vijftien bijzondere haltes als parels aan een halssnoer. De route rond de Stad aan Zee weet te verwonderen en te verbazen. Via rustige fietswegen verkennen we zowel de zeedijk als het historische polderlandschap achter Oostende.

Hieronder alvast enkele toppers die je op de route passeert.

De volledige route met alle tips en praktische informatie vind je in het online magazine van juni.

Oostende Raversyde
Provinciedomein Raversyde
De Kust

Het Provinciedomein Raversyde is de ideale startplek voor onze ontmoeting met Oostende. Je kan er al meteen twee mijlpalen in de Oostendse geschiedenis meepikken. ‘Anno 1465’ verhaalt de opkomst en ondergang van het vissersdorp Walraversijde. Je ziet er ook hoe onze Kust er in de middeleeuwen uitzag met zijn vele kreken en inhammen. Verschillende oorlogen overspoelden
het dorpje. Vooral de Tachtigjarige Oorlog kerfde diep in de ruime regio rond Oostende. Het Provinciedomein ligt boven de grondvesten van dit ooit welvarende vissersdorp.

Het met bloemen afgezoomde fiets- en wandelpad brengt ons naar de ingang van de ‘Atlantikwall’. Hier resideerde Prins Karel (1903 – 1983) na zijn regentschap. Dankzij hem bleef het domein zo goed bewaard. Anderhalf uur lang stappen we verbluft door Duitse bunkers met geschutskoepels en gangen onder de duinen. Het uitzicht op de Noordzee is magnifiek.

Uitkijktoren ‘Rietnest’ zie je al van verstaan. Het is een architecturale parel in het landschap. De Zwaanhoek is een oude polder waar in de middeleeuwen klei en veen werd ontgonnen. Het prachtige gebied met zijn grachtjes en plassen tussen het riet is niet toegankelijk om de vogels niet te storen.

De iets hoger liggende Groenedijk brengt ons tot in Zandvoorde waar we door het stadsrandbos fietsen. Vlakbij liggen prachtige kreken, de Grote Keignaert voorop. Ze zijn gevormd door dijkdoorbraken eind 16e eeuw toen de geuzen zich opmaakten om het Beleg van Oostende door de Spanjaarden te weerstaan. Wie het krekengebied ten volle wil bewonderen, moet beslist de Oostendse Krekenwandeling (13 km) eens stappen.

Het Rietnest, Oudenburg
Uitkijktoren Rietnest
De Kust
Monument for a Wullok
De Kust

Waar je ook zeker even halt moet houden

  • Op de Westelijke Strekdam wandel je als het ware de zee in. Op het einde wacht de Wullok, een werk in het kader van Beaufort 2018, kunsttriënnale aan zee, dat nog tot 30 september loopt. In Oostende heb je nog 2 andere kunstwerken van Beaufort 2018: Sorry van Guillaume Bijl in het Leopoldpark en No Shooting Stars van Basim Magdy in De Grote Post.
  • De Spuikom: Dit gigantische ‘meer’ is al de vijfde spuikom in de geschiedenis van Oostende en dateert van begin 20e eeuw. Nu wordt het meer gebruikt voor zeilers en worden er oesters, de Ostendaise, op gekweekt.

Lekkere adresjes in de buurt

  • Trattoria Ensorito: aan de overkant van het Duinenkerkje stap je zo het zuiderse Italië binnen. Liefhebbers van de Italiaanse keuken en pizza’s halen bij Trattoria Ensorito hun hart op. Binnen heerst de gezellige sfeer van het Zuiden.
  • Uitgebreide bier- en menukaart in Harbour's Kitchen, een gezellig pas gerenoveerde pand. Leuke vondst zijn de tapas en de tearoom met selfservice. De kinderen kunnen zich uitleven op het speelplein of met de minigolf.
Duinenkerkje
Duinenkerkje
De Kust
Romantisch logeren
De Kust

Weekendje weg aan de Kust

Een weekende weg in Oostende kan je doen in een hotel of een gezellige B&B. Hier alvast onze adresjes:

Meer logiestips aan de kust

Deze route verscheen in het magazine van juni. Bekijk hier het volledige magazine.

Andere routes van deze editie

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF