Doen

10 keer actief plezier

Welke spieren je ook gebruikt, in het zand is het altijd iets lastiger. Niets zaliger dan in de vroege ochtend te gaan joggen op het brede strand of bij valavond een korte fietstocht door de duinen te maken. Zelfs zonnekloppers verbruiken energie. De Kust nodigt uit tot beweging.

Wij selecteerden tien activiteiten waarvan je dagen later nog kunt nagenieten.

Met z'n allen op de billenkar

Onze 67 kilometer Kust telt maar liefst 67 verhuurders van billenkarren, gemiddeld één per kilometer. De billenkar of gocart is er niet alleen voor de kinderen. Ook als volwassene kan je in groep een fantastisch leuke namiddag beleven op dit sociale vervoermiddel. Autoluwe straatjes genoeg waar je al zwoegend en zwetend door kunt manoeuvreren of trap in alle rust langs de Zeedijk. Plezier gegarandeerd! En als het je even te veel wordt, hou je toch gewoon een zalige pitstop? Wist je trouwens dat al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw toeristen de Kust verkennen met de billenkar? Sommige van de verhuurbedrijven op de zeedijk zijn nog altijd in handen van dezelfde familie als toen, echte familiebedrijven dus.

Ontdek hier fietsverhuurders aan de Kust.

Fietsen met zicht op zee

Aan verhalen geen gebrek. Themaroutes zoals de Gentelefietsroute (33 km) in Blankenberge of de Schoorbakkefietsroute
(44 km) in Middelkerke-Westende laten je toe het erfgoed en de rijke geschiedenis van de Kust te ontdekken. De zilte zeebries krijg je er zomaar bij. Je kunt ook zelf een leuke route creëren via het onlangs vernieuwde fietsknooppuntennetwerk. Het brengt je gegarandeerd langs de leukste fietspaden van de Kust. Fietsen met zicht op zee was nooit zo gemakkelijk en je hopt vlotjes van de
ene naar de andere badplaats langs autoluwe wegen. Bovendien doorkruis je ook tal van natuurdomeinen en passeer je langs heel wat bezienswaardigheden. En dan zwijgen we nog over de vele smakelijke stopplaatsen! 

TIP: Download 10 gratis fietslussen met zicht op zee en geniet!

Ook goed om weten!
Bestel de fietsnetwerkkaart of -box online! Of kies een suggestieroute op het fietsnetwerk via www.west-vlinderen.be.

Verken de Kustwandelroute

De Kust is een wereld vol variatie. In de badplaatsen kan je met de erfgoedwandelroutes (4 à 5 km) het rijke erfgoed ontdekken. Een wandeling door de duinen (Duinbossenwandelroute in De Haan, 10 km) is een heel andere beleving dan de polders (Oostendse Krekenwandelroute, 13 km). 

Dankzij de Kustwandelroute kan je het strand, de duinen, het erfgoed, de badplaatsen, de slikken en schorren ook gaan combineren. De Kustwandelroute staat garant voor 180 kilometer wandelplezier verbonden via 140 knooppunten.

Dankzij strategische instapplaatsen aan onder andere Kusttramhaltes kan je gemakkelijk je route starten. Op de kaart staat duidelijk vermeld waar de verharde en onverharde paadjes ook toegankelijk zijn voor rolstoelen of handbikes. 

Tip: Bestel de kaart van de Kustwandelroute online

Nog meer wandelplezier
Met het wandelnetwerk Westkust verken je de mooie regio van Nieuwpoort tot De Panne en flirt je met de Franse grens. Aan de andere kant van de Kust wacht het wandelnetwerk Zwin dat je de volledige Zwinregio laat ontdekken.

Zeehondjes spotten

In het estuarium van de Westerschelde houden zich een groot aantal zeehonden op. Knokke Boat is het enige bootbedrijf dat dicht bij de zeehondjes mag komen dankzij goede afspraken met de eigenaar van het natuurreservaat. Tweemaal daags vaart de luxe-powerboat vanuit Zeebrugge of Knokke-Heist uit voor een trip naar de Westerschelde. Bij vlakke zee worden snelheden van wel 100 kilometer per uur gehaald.

Eens in het reservaat wordt de motor afgezet om de zeehondjes niet te storen. Bij laagwater vind je ze op de zandbank, bij hoogwater zwemmen ze vaak nieuwsgierig dichterbij. Met een beetje geluk kan je ook een bruinvis spotten aan de Westerschelde.

De hele trip neemt drie uur in beslag, maar die tijd vliegt voorbij.

Meer informatie!
 

Zoeven op het water

Beachclubs zijn sinds een tiental jaar niet meer weg te denken aan onze Kust. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want met zijn brede strand is de Belgische Kust dé plek bij uitstek om bijvoorbeeld te kitesurfen. Er zijn quasi geen obstakels. De beachclubs zijn een aantrekkingspool voor al wie van strand- en watersport houdt. Je vindt er adrenaline en ontspanning in het suppen, surfen, zeilen, kiten, strandzeilen of gewoon in het gezellig samenzijn. In elke beachclub staan ervaren instructeurs klaar die je maar wat graag de moves, tricks en skills aanleren die bij deze strand-en watersporten komen kijken. Wil je het water wat vlakker om te oefenen? Dan kan je terecht bij Lakeside Paradise in Knokke-Heist. Daar hebben ze ook een kabelbaan waarmee je over het water kunt zoeven. De max!

Meer info over beachlife

Kicken op zee

Relatief nieuw in het gamma ‘adrenalinerush aan zee’ is het wavekarten. Aan het stuur van een vijf meter lang motorbootje – een Wavekart – zweef je als het ware over het water. Een vaarbewijs is niet nodig. Ervaren instructeurs geven je vooraf een veiligheidsbriefing en begeleiden je op de Noordzee. Je blijft weliswaar dicht bij de kustlijn. Je kunt het avontuur zo hels maken als je zelf wil: draai je de hendel helemaal open of laat je je liever meevoeren door het ritme van de zee? Hoe je de tocht ook aanpakt, de natuurelementen zoals het zeewater, de zon en de wind voel je sowieso. Dankzij de opbouw van de Wavekart zit je superveilig op het water. Durvers riskeren soms golven tot 1 meter om het wavekarten nog spectaculairder te maken. Wavekarting is er niet enkel voor vriendengroepen, maar wordt ook vaak als teambuildingactiviteit gedaan.

Meer info.

Een sprintje trekken in het zand

Mountainbiken aan de Kust is een beleving. Sinds kort kan je van De Panne tot Knokke-Heist mountainbiken zonder gehinderd te worden voor voetgangers. De gloednieuwe route verbindt alle badplaatsen en gaat zelfs over de landsgrenzen heen. In de meeste badplaatsen wordt een extra lus voorzien, zoals in Middelkerke met de nieuwe Norbert Dedeckere MTB-route (30 km) die
onder andere door de Schapenweide en de Warandeduinen trekt. De route is genoemd naar de overleden ex-wereldkampioen veldrijden. In Bredene kan je kiezen voor de nieuwe ‘Ten Polderroute’ (23 km) die de wijde omgeving van Bredene en Oostende verkent via oude kerkwegels en veldwegen. Ter hoogte van strandpost 1 aan de Twins Beachclub is er een stevige klimpartij over de duinengordel. Of probeer eens de Paul Herygersroute (12,7 km) in Koksijde-Oostduinkerke, genoemd naar die andere wereldkampioen veldrijden. De route doet een stuk van het parcours van de jaarlijkse cyclocross in Koksijde-Oostduinkerke aan.

Bestaat er iets romantischer dan bij valavond galopperen op het strand? Het brede strand aan de Kust leent zich perfect voor een fantastische tocht aan de waterlijn te paard. Verschillende maneges organiseren onvergetelijke tochten. Als in de Paasvakantie en de zomermaanden het strand even niet toegankelijk is voor de paarden, dan bieden de bewegwijzerde ruiterroutes een mooi alternatief. De Duinbossenruiterroute (14 km) verkent het duinengebied tussen Wenduine en Vosseslag en trekt via kronkelende paden dwars door de beboste duinen. Starten doe je aan de parking de Zwarte Kiezel in De Haan. De Moerenruiterroute (22 km) in De Panne doet niet alleen de duinen aan, maar ook de Moeren, het laagstgelegen landbouwgebied van België. Starten doe je aan het Groot Moerhof in de Molendam 2 te Adinkerke.

Ontdek hier meer over paardrijden en maneges aan de Kust.

Skaten aan zee

Ook skaters kunnen zich uitleven aan zee. Je vindt hier de mooiste en best afgewerkte skateparken van het land. Skateplaza in Oostduinkerke behoort tot de beste skateparken van België en Nederland. Het skatepark is maar liefst twee voetbalvelden groot. Ook in Blankenberge ligt er naast de sporthal sinds vorige zomer een gloednieuw skatepark in rood en grijs beton. Skaters zijn er wild enthousiast over. Misschien wel dé skatebadplaats aan zee is Oostende. De stad telt maar liefst vijf skateparken, zowel indoor als outdoor, compleet met hip, spine en vert bowls. Verder mogen we zeker de skatepistes van Wenduine, De Panne en Koksijde niet vergeten te vermelden. De iets jongere skaters vinden dan weer hun gading in familiepark De Sierk (Vosseslag 42) in Klemskerke.  In dit alternatieve pretpark leer je nog meer acrobatentoeren.

Balletje slaan te midden van de natuur

“De tijd dat golf een elitesport was, ligt ver achter ons”, zegt een ervaren golfer met dertig jaar spelervaring. Golfers worden verwend aan onze Kust, met vijf golfclubs mooi verdeeld over de West- en de Oostkust. In 1903 vestigde de Koninklijke Golf Club Oostende zich in de wijk Vosseslag in De Haan. In deze prachtige setting vlakbij de zee groeide de club al snel uit tot een 18-holes golfbaan. De soms sterke Noordzeewind nemen de spelers er graag bij. In Knokke-Heist ligt middenin rustig duinengebied de Royal Zoute Golf Club. Opgericht in 1909 werd het begin jaren negentig verkozen tot beste golfbaan van Europa, een reputatie waar de 18-holes golfclub terecht fier op is. In Koksijde-Oostduinkerke verrees in 2012 Koksijde Golf Ter Hille, opnieuw een 18-holes golfbaan, middenin het uitgestrekte polderlandschap. Westgolf in Lombardsijde en Wellington Golf in Oostende zijn twee golfbanen waar je ingewijd wordt in de geheimen van het golfen.

Meer informatie over de golfmogelijkheden aan zee

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF