Lekkere streekbiertjes aan de Kust proeven
Eten & drinken

10 keer heerlijk gerstenat aan de Kust

Heerlijk luieren op een terras met een lekker biertje in de hand... Klinkt goed?
Probeer dan zeker eens deze 9 bieren die telkens een link hebben met onze Kust.

De Kust pier kloeffe bier

Pier Kloeffe

Visser Pier Kloeffe is een icoon in De Panne. Er staat niet alleen een standbeeld van hem, maar er werd ook een biertje naar hem vernoemd. De 'Gouden Pier Kloeffe' is een blond bier van hoge gisting, wordt gebrouwd door de 'Orde van Pier Kloeffe' en heeft een alcoholpercentage van 8,1%.

 

Ook eens te proeven: Pannepot ...

De kust sint-idesbald bier

Sint-Idesbald

Sint-Idesbald is niet alleen een hoogst charmante badplaats, maar ook een erkend Belgisch Abdijbier dat je kan proeven in versie 'Blond', 'Dubbel', 'Tripel' en 'Rousse'. De volledige naam van het bier luidt 'Sint-idesbald Réserve Ten Duinen', en dat verwijst naar de Abdij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Duinen in Koksijde. Wist je trouwens dat je het 'Abdijmuseum Ten Duinen' kan bezoeken?

 

Ook eens te proeven: Peerdevisscher, Wulps Blondje ...

De Kust Roste Jeanne bier

Roste Jeanne

De naam 'Roste Jeanne' verwijst naar Jeanne Panne, de heks van Vlaanderen die in de 17de eeuw op het Marktplein van Nieuwpoort werd verbrand. Maar 'Roste Jeanne' is ook een lekker biertje met een zachte nasmaak dat heerlijk smaakt bij vis- en vleesgerechten. Alcholpercentage: 7%.

 

 Ook eens te proeven: Karel Cogge, Hendrik Geeraert ...

De Kust Dronkenput bier

Dronkenput

Heb je al eens de Dronkenput in Middelkerke bezocht? Oorspronkelijk werd deze put gegraven als vergaarbak voor drinkbaar water, maar de bak werd door het grondwater omhoog geduwd, waardoor je je evenwicht lijkt te verliezen in de put. Je voelt je dus wat 'dronken'. Al kan dat ook liggen aan het aantal 'Dronkenputs' die je al degusteerde. Want het zal niet verbazen dat er ondertussen ook een lokaal streekbier naar de Dronkenput werd genoemd. Dronkenput is een donkerbruin degustatiebier van 8%. En het wordt geschonken .... in een scheef glas!

 

 Ook eens te proeven: Dunekeun ...

Jus de Mer

Jus de Mer

Brouwerij Jus de Mer bevindt zich op een hopscheut van het strand, gevestigd in het oorspronkelijk gebouw van de 19e eeuwse brouwerij Lion D’Or. Het gelijknamige biertje brouwen ze er ambachtelijk met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. Jus de Mer Blond is een artisanaal bier van hoge gisting, met nagisting op de fles.

De Kust Keyte bier

Keytebier

Het Oostende Keytebier werd in 2004 voor het eerst gebrouwen ter herdenking van het 'Beleg van Oostende'. Oorspronkelijk bestond het bier alleen in Tripel, maar ondertussel bestaat er ook een 'Dobbel-Tripel'-versie met een riskante 9,2% alcoholpercentage.

Ook eens te proeven: Dikke Mathilde ...

Poppolou

De brouwers van het lekkere PoppoLou-Noordzeebier dromen van een eigen brouwerij in Oostende. Het bier ontstond aan de toog van de authentieke bruine kroeg 'Manuscript' in Oostende (ook vermeld in de Zee van Smaak-route van Oostende). Met slechts 6% alcohol kan je er gerust twee keer van proeven. Maar je pakt daarna best wel de Kusttram naar huis ...

het kustbier Coast 8410

COAST 8410

Het biertje COAST 8410 ontsproot in Wenduine en verwijst dan ook naar de oude postcode van de 'Prinses der Badsteden'. Verwacht je aan een ambachtelijk gebrouwen blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles.

 

de Kust kokketeute bier

Kokketeute

Het Blankenbergse stadsbestuur zocht enkele jaren terug naar een leuke naam voor het nieuwe Blankenbergse streekbier. De keuze viel op 'Kokketeute', wat staat voor 'knap meisje'. Het is een zachtblond bier van hoge gisting met lekkere mout-, hop- en citrustoetsen. Door het grote succes van de blonde versie werd nu ook een bruine 'kokketeute' (een brunette dus?) gelanceerd...

't Koelschip in Oostende

Een biertje in de stadsbrouwerij 't Koelschip

Een uniek adresje aan de Kust waar je heerlijke biertjes vindt. Meer nog, je proeft er biertjes rechtstreeks van de biertanks. 4t Koelschip is een echte stadsbrouwerij in het hartje van Ootende. Naast de brouwerij vind je er ook een café en bierwinkel. Een must voor iedereen die van bier houdt dus!

Meer info