Doen

10 uitwaaiplekjes om je batterijen op te laden

Het microklimaat aan zee zorgt voor een heerlijke uitwaaiwind met de zon warm erboven. De ideale bestemming om de broek op te rollen en te pootje-baden, om op een terras in de zon te genieten van de rijkdom van de zee. Relaxen, flaneren, fietsen op het vernieuwde Fietsnetwerk, … Voor iedereen is er wat te ontdekken en beleven.
 
Maar waar zijn die ideale uitwaaiplekjes nu eigenlijk? Wij selecteerden alvast 10 toppertjes waar je jouw batterijen met gemak kan opladen.

UITWAAITIP 1: Sahara kijken in De Panne

Een verrassende uitwaaitocht is een wandeling door de Sahara aan de Westkust (De Panne). Toegegeven, kamelen en dromedarissen zal je er niet spotten, maar wel een impressionante massa zand. Dit stukje van het natuurreservaat De Westhoek biedt je tonnen wandelplezier. Net aan de Franse grens kan je heerlijk wandelen langs verschillende paden. Ga nu en dan eens naar een panoramapunt en genet van mooie zichten. Of ga er even de Franse grens over. Stap voor je tocht nog even het bezoekerscentrum de Nachtegaal binnen voor alle informatie en een plattegrond.

Nog een extra tip: neem je fototoestel mee en laat je vrienden geloven dat je in Afrika was!

UITWAAITIP 2: De duinen van Zeebrugge verkennen

Eén van de iets rustigere badplaatsen is Zeebrugge. De gezellige familiebadplaats is een ideale uitvalsbasis om eens uit te waaien. De duinenrij met het brede strand dat je tot Blankenberge en de Pier brengt vormen een goeie start. Via het strand ben je een uurtje zoet, maar je kan er ook voor kiezen om de wandeling door de duinen te maken. Je zal er zeker de plassen tussen de duinengordel en de Kustbaan opmerken. Op zo'n honderd meter van de zee vind je hier zoet water. Vandaar dat dit gebied 'De Fonteintjes' heet. Een ingenieus systeem van paden zorgt dat de fauna en flora er beschermd worden. Tientallen vogelsoorten broeden hier én er groeien zelfs orchideeën.

Nog een extra tip: wandel voor je vertrekt even langs de Saint George Wandeling. Wandelen in de zee met droge voetjes. Een prachtig zicht is de absolute beloning.

UITWAAITIP 3: Tussen de vissers, zeilers en boten in Nieuwpoort

Er is geen plek aan de Kust beter om de kracht van de zee te voelen dan aan het hoofd van de staketsels. Het bekende staketsel van Nieuwpoort is dus zeker een aanrader. Waan je even een stoere zeebonk tussen de bedrijvige vissers. Maar, mis vooral het prachtige natuurgebied niet! Scheep in op het veerbootje dat je meeneemt naar de overkant tot aan het Natuurreservaat De IJzermonding. Het gebied werd pas in 1990 in ere hersteld. Nu is het een plek waar zoet en zout water samenkomen en zorgen voor volwaardige slikken en schorren met een unieke fauna en flora. En dat zorgt dan op zijn beurt voor de komst van watervogels en bij opkomend water zelfs zeehondjes. Sluit je wandeling af in stijl en flaneer doorheen de jachthaven. Droom en fantaseer bij de soms (zeer) glamoureuze jachten. Uitrusten doe je uiteindelijk in de Vierboete terwijl je kan genieten van een prachtige zicht.

UITWAAITIP 4: Elegantie in De Haan

De laagste en minst bebouwde wandelpromenade van onze Kust is deze in De Haan. Zelf op de dijk voel je de elegantie van de belle époque in de badplaats. Deze plek ademt geschiedenis zonder stoffig te zijn. De Concessiewijk pronkt met honderden mooie villa's en het mooie tramstationnetje. Wil je volop van de sfeer genieten, wandel dan niet alleen op de dijk en doorheen de pittoreske wijk, maar pik ook de duinen richting Wenduine mee. Je komt er voorbij het paviljoentje de 'Spioenkop' en zo sta je meteen ook op de tweede hoogste duin van de Kust. Heerlijk om die verse zeelucht in te ademen en te genieten van zee- en polderzichten.

UITWAAITIP 5: Van de duinen naar het strand in Bredene

In Bredene wandel je zo van in de duinen tot op het strand. Er is geen hoogbouw en promenade, maar prachtige kustnatuur om van te genieten. Zo waai je uit van de duinen tot het strand en de voetjes in de zee. Heerlijk! Wandel langs het strand verder richting Oostende, tot in het maritieme hart van de Stad aan Zee. 

UITWAAITIP 6: Vogels spotten in het Zwin

Het oudste natuurreservaat van België vind je in Knokke-Heist; op de grens met Nederland. Het prachtige gebied is een favoriete plek van vogels en natuurliefhebbers. Ga wandelen in de Zwinvlakte of breng een bezoekje aan het nieuwe Zwin Natuur Park. In de kijkhut krijg je een prachtig zicht en op het dak een machtig vergezicht.

UITWAAITIP 7: The sound of silence in de Uitkerkse polder

Echt stil is het wel nooit in het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen dat zich uitstrekt tussen Blankenberge en Wenduine.  Daar zorgen de grutto, kievit, kluut en tureluur wel voor. Een uitkijktoren gunt je een ongehinderde blik op het open landschap en in de vier vogelkijkhutten kun je al dat gefladder ongestoord gadeslaan. Zalig om eens lekker uit te waaien!

UITWAAITIP 8: Wandelen in een natuurgebied en even halt op de hoogste duin van de Kust

De Doornpannewandelroute (8 km) verkent de omgeving van het 200 ha grote natuurgebied De Doornpanne. Dit beschermd landschap groepeert een aantal uiteenlopende duintypes zoals stuif duinen, duinkalkgraslanden, dicht begroeide pannen en gefixeerde binnenduinen. Het gebied ontleent zijn naam aan een centraal gelegen brede en struweelrijke depressie (panne). Vanuit het bezoekerscentrum, dat de waterwinning en het natuurbeheer in deze duinen belicht, leidt de wandeling naar de Hoge Blekker. Deze hoogste duintop van de Kust (33 m) biedt een panoramisch uitzicht over de duinen en de achterliggende polders. Via de Schipgatduinen, verwijzend naar een vroegere zee-inham waarlangs schepen het binnenland konden invaren, bereik je het strand. Bij helder weer is van op de hoge zeereepduinen een groot deel van de kustlijn zichtbaar. Door de residentiële verkavelingen van Sint-André en Witte Burg kom je opnieuw bij het vertrekpunt (bezoekers centrum De Doornpanne). 

 

 

UITWAAITIP 9: Die Stad aan Zee

Oostende blijft een badstad die tot de verbeelding spreekt, zéker ook in het najaar. Eeuwen geleden was het al de bestemming voor de buitenhuizen van menig koninklijk bloed en nu nog steeds is het een ware 'place to be' voor wie kunst, cultuur en heel wat fijne adresjes kan smaken.

Trek je jas en dito sjaal aan, neem een hap van de zilte zeelucht op het strand (goed voor lichaam én geest) en vooral: ontdek de talloze hotspots die de onbetwistbare Koningin der Badsteden te bieden heeft. Breng een bezoekje aan Galerie Beau Site, waai uit aan de Venetiaanse Gaanderijen, neem de overzetboot en ontdek het maritieme hoekje van Oostende en het Fort Napoleon, neem eens een billenkar en trap langs de promenade en de nieuwe strekdam, ...

UITWAAITIP 10: Beeldenpark in Westende

Ga voor inspiratie dankzij kunst in het unieke kader van zee, strand en duinen. IN Westende wandel je van het ene prachtwerk naar het andere. De hoorns op het strand 'I Can Hear It' van Ivars Drulle laten je luisteren naar de wind en de zee. Even verderop laat je Olnetop je verder fantaseren en ook de Caterpillar#5bis van Wim Delvoye zorgt voor een eindeloos wegdromen met zicht op zee.

Herbronnen aan zee

Het nieuwe inspiratieboekje ‘Herbronnen aan zee’ is jouw ideale partner voor een deugddoende uitstap Vitamine Zee. Het boekje biedt eenvoudige oefeningen waarmee je het open landschap en het indrukwekkende zeezicht ten volle beleeft. Je ontdekt er ook wondermooie kustplekjes waar je de batterijen terug helemaal oplaadt. Dankzij tal van tips en verhalen ontdek je de unieke natuur en maak je kennis met de bewoners van de Kust. ‘Herbronnen aan zee’ is beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Vanaf april 2020 te verkrijgen bij de diensten voor Toerisme.

BLIJF HEERLIJK LOGEREN!

Eigenlijk is dit een absolute tiende tip! Blijf gewoon extra lang genieten van die heerlijke en gezonde zeelucht. Boek een kamer  en blijf logeren aan zee! Weet je niet direct waar en hoe gemakkelijk een kamer te vinden. Kijk hier even in het aanbod, boek rechtstreeks bij het logies en meteen ook aan de beste voorwaarden!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF