Natuur

11 x Rust aan de Kust

Ook wie houdt van eenzame stranden, lege duinen en ongerepte polders, zit goed aan onze kust. Hier maak je je hoofd leeg op de meest onverwachte plekken. En zeg nu zelf, we hebben allemaal wel eens nood aan zo’n moment rust en stilte. De zee biedt namelijk een onvoorspelbaar spektakel waar je nooit genoeg van krijgt.

(Bron Feeling Kust 2017)

Hieronder zetten we enkele van de leukste plekjes op een rij.

Blankenberge - Bredene - De Haan - De Panne - Knokke-Heist - Koksijde - Nieuwpoort - Oostende - Zeebrugge

Blankenberge - Uitkerkse Polder - Sound of silence

Echt stil is het wel nooit in de grootste natuurgebied van West-Vlaanderen dat zich uitstrekt tussen Blankenberge en Wenduine. Daar zorgen de grutto, kievit, kluut en tureluur wel voor. Een uitkijktoren gunt je een ongehinderde blik op het open landschap en in de vier vogelkijkhutten kun je al dat gefladder ongestoord gadeslaan. Wedden dat je instant je rust terugvindt?

Blankenberge en Nieuwpoort - Staketsel - Zilte Zeeblik

Wie hoog boven de zee wil flaneren, het hoofd wil leegmaken en het zilte zeezout wil proeven, moet in Blankenberge of Nieuwpoort zijn en zich er op het staketsel begeven. Achter je de dijk, pal onder, rond en naast je: de zee. Nu eens weerspannig met briesende schuimkoppen, andere keren zo vlak als een biljartlaken. Een onvoorspelbaar spektakel waar je nooit genoeg van krijgt.

Bredene - Visserskapel - Zilte tranen

Al in 1710 stond in dit eenzame niemandsland tussen duin en polder een Mariabeeld, in 1736 werd de Visserskapel opgetrokken. Dit is het geliefde bedevaartsoord van de Vlaamse vissers en hele tragedies spelen zich af op de muren. Boten vergaan, kapseizen of verdwijnen van de radar. De bloemen, zelfgeknutselde schelpenkransen en foto’s, kaartjes en prenten herinneren aan overleden vissers en matrozen en verzachten een beetje de pijn.

De Haan - Chalet Westhinder - Relaxen in de caban

Alleen ingewijden weten de weg naar Chalet Westhinder. Je bereikt deze ongedwongen cabane immers alleen via het strand. Een heerlijk eenzame plek midden in de duinen waar je geniet van een frisse sangria of een stel huisgemaakte garnaalkroketten. Meer moet dat niet zijn.

De Panne - Westhoek - Slenteren in de Sahara

Midden in dit 340 hectare grote duinengebied verrijst plots de Sahara, een loopduin van een flinke 120 hectare die de vergelijking met zijn heel wat groter uitgevallen zuiderse broer prima doorstaat. Een eindeloze, helderwitte zandvlakte dus, zo ver het oog reikt. En dat alleen in De Panne.

Knokke-Heist - Koers zetten naar Cadzand

Wie niet bang is van een stevige wandeling én een getijdentabel op zak heeft, kan via het strand de oversteek maken naar de noorderburen. Je kunt slenteren langs een eenzaam strand en Het Zwin eens van een andere kant bewonderen. Opgelet: bij hoog water wacht je een serieuze omweg.

Knokke-Heist - Dominicanenkerkje - Kers op de kerk

Het Zoute is meer dan dure boetieks. De glooiende villawijken zijn bijvoorbeeld wondermooi. Hier vind je uitgestrekte, groene domeinen, omzoomd met wilgen en verbonden via elegante lanen en kronkelende wandelpaden. Kers op de taart is het schattige Dominicanenkerkje: een oase van rust.

Knokke-Heist - Stilte in het Zwin

Nu je toch in de buurt bent, kun je meteen ook een kijkje nemen in Het Zwin dat compleet werd vernieuwd. Wil je ongezien vogels bespieden, volg dan het kijkhuttentracé en geniet met volle teugen.

Koksijde - Wulpen - Fluistervaren

Net achter de kustlijn, in het lieflijke Wulpen, liggen de Koksijde01 en Koksijde02 te wachten. Op deze geluidloze elektroboten dobber je op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en krijg je tal van panorama’s geserveerd. Van families kwebbeleenden over ontroerende dorpsgezichten tot en met een bende gedreven wielertoeristen.

Oostende - Oosteroever - Op adem in de duinen

Een kunstzinnige overzetboot, gecustomized door Roger Raveel, brengt je gratis naar de Oosteroever waar, ver van de stadsdrukte, een andere wereld op je wacht. Een eindeloos duinenlandschap, vuurtoren Lange Nelle en Fort Napoleon waar je vanaf het terras een bevoorrecht uitzicht op al dat moois geserveerd krijgt.

Zeebrugge - Ponton A - In de schaduw van de haven

Ook daar waar je het minst verwacht, in de schaduw van die imposante Zeebrugse haven, kun je rust vinden. En wel gezeten op het magnifieke dakterras van Ponton A, het clubhuis van de nieuwe jachthaven. Van hieruit heb je zicht op vissersschuiten, blinkende jachten die immense wereldhaven.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF