Doen

5 x de zee

Van de jachthaven tot de verse vis in de zee, het is maar een kleine stap. Maar ook aan de rest van de Kust vind je allerlei boeiends dat getuigt van een rijk maritiem leven. Interessante musea en levendige visveilingen geven je de smaak voor de zee.
het maritieme leven aan de Kust ontdekken in het Nationaal Visserijmuseum Navigo in Koksijde-Oostduinkerke
Navigo, het Nationaal Visserijmuseum

Het Navigomuseum houdt het rijke vissersverleden van onze Kust levendig met een uitgebreide museumverzameling voorgesteld in levenserchte decors, kunstwerken, illustratiemateriaal en diverse doe-elementen.

Nog meer martime bezoekadressen?

- De Amandine en de Mercator in Oostende tonen het leven op zee. Sta zelf even aan het roer, waan je visser of matroos in een kajuit,...
Meer over de Amandine en de Mercator

Staketsels

Een staketsel is een houten constructie die ooit aangelegd werd rond de havengeul van op het land tot een eind in zee. Op het einde in zee staan er vaak bakens voor de scheepvaart. Vroeger hadden de staketsels een praktische functie, nu zijn het vooral plekken waar iedereen graag komt wandelen en genieten van de zee. Je vindt nu nog staketsels in Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge. Ze zijn een pleisterplaats voor toeristen en wandelaars die er lekker komen uitwaaien. De zeehengelsport of het vissen met het kruisnet zijn er een geliefde bezigheid.

Wandelen en zeehengelaars spotten op de staketsels aan de Kust
Vissersboten aan de vismijn in Nieuwpoort
Verse vis

De echte vissersbonken varen elke nacht uit om verse vis te vangen: garnalen, bot, schol... Vroeg in de morgen keren ze huiswaarts, de vis wordt gesorteerd, gekuisd en verkocht. Later op de dag vind je die vis op je bord in een van de gezellige restaurants. Of ga zelf aan de slag in de keuken. Koop je verse vis in één van de viswinkels of aan de overdekte vismarkt 'De Vistrap' in Oostende. Bezoek ook eens de vismijn in Nieuwpoort waar je letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuift. 

Vissersfolklore en -verhalen
Het leven op zee is niet te onderschatten. Heel wat vissers lieten er hun leven. De vele vissersmonumenten aan de Kust eren deze helden van de zee. De Visserskapel in Bredene is een bedevaartsoord voor de vissers en vooral de vissersfamilies.

Maritiem Themapark Seafront in Zeebrugge
Seafront Maritiem Themapark

In themapark Seafront in de oude vismijn van Zeebrugge maak je kennis met het ruwe vissersbestaan en de Zeebrugse havengeschiedenis. Vanaf 8 juni vindt er ook de tentoonstelling 'Operatie Noordzee' plaats die het verhaal vertelt van het leven op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer over Seafront

Meer over de Expo Operatie Noordzee 1944-45

 

Jachthavens aan zee

Aan de Kust vind je vier jachthavens: in Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge. Wist je dat de grootste jachthaven van Noord-Europa zich in Nieuwpoort bevindt? Het showspel van deinende masten en bootjes op het water brengt het vakantiegevoel op het hoogste niveau.

Wandelen langs de jachthaven

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF