Eten & drinken
Zee van Smaak

5 zilte kustklassiekers

De Kust is een culinair paradijs. Chefs pronken terecht met de schatten uit de Noordzee. De verse vis en de vele streekproducten zorgen voor een rijke tafel. En er zijn zo van die gerechten die je aan de Kust moet eten. Kustklassiekers die de smaak van de zee ten volle tot hun recht laten komen. 
Ontdek 5 kustklassiekers om duimen en vingers van af te likken:

Garnaalkroketjes eten aan de Kust
De garnaalkroket

Knapperig van korst, romig en rijk gevuld van inhoud: zo moet een garnaalkroket zijn. De heerlijke grijze garnaal uit de Noordzee maakt van deze kroket een echte lekkernij. Een goed gemaakte garnaalkroket is een spel van contrasterende structuren en complexe smaken. Goudgeel gefrituurd hebben ze een krokante beet, waarna een traag vloeibare en lichte gekruide ragout vol garnalen voor een heerlijk smaak zorgt. Onder meer het contrast tussen de brosse korst en romige vulling maakt van een goede kroket een waar feest. De garnaalkroket is uitgegroeid tot een echte Belgische specialiteit en waar kan je die beter eten dan aan onze Kust?

5 adresjes waar je lekkere garnaalkroketten kan eten.

Tongetjes eten aan de Kust
Zeetong

Als je aan de Kust bent, moét je gewoon een goede noordzeetong eten. Het is een authentiek gerecht zonder show, super lekker, supervers en gezond. Een zeetong bakken ze doorgaans in een goed verwarmde pan met boter. 
Heerlijk verse zeetong kan je bij verschillende vishandels aan de Kust krijgen. De ideale periode om zeetong te eten is van januari tot en met juni. Dan is de smaak op zijn beste.

Vlaamse witte haring - foto VLAM
De Vlaamse witte en zoete haring

Haring is een vis die sinds mensenheugenis op het bord ligt. Doordat er in groet hoeveelheden werd gevangen, was er nood aan methoden om de vis langer te bewaren. Zo kwam men er toe om de vis te pekelen en roken.
Om de typische Vlaamse zoete haring te bekomen wordt de gepekelde en gedroogde haring koud gerookt met beukenhout. Dat roken duurt minder lang dan voor de bruine gerookte haring. Deze zoete haring is dus “zoet” gerookt met beukenhout. Lekker met een vinaigrette en ajuintjes op gekookte aardappeltjes.

Leuk weetje: voor de Vlaamse witte of zoete haring heeft met 'volle' haring nodig. Dit wil zelffen geslachterijpe haring die gevangen wordt in de maanden oktober en november.

Tomaat-garnaal aan de Kust
Tomaat-garnaal

Deze topklassieker is nog steeds een populair (voor)gerecht. En terecht... de lekkere grijze garnaal komt helemaal tot zijn recht in combinatie met de lekkere tomaat. Overal aan de Kust kan je dit lekkere gerechtje proeven. Of je kan ook zelf aan de slag gaan en deze lekkernij bereiden.

Tomaat garnaal zelf klaarmaken, doe je zo!

Vissoep aan zee
Heerlijke vissoep

Een lekkere vissoep is altijd een toppertje. De heerlijke smaken uit de Noordzee komen helemaal tot hun recht in een goedbereide vissoep. Er zijn zo van die topadresjes aan de Kust zoals Tijdok in Zeebrugge en het Oosterstaketsel in Blankenberge waar je een bijzonder lekkere vissoep kan genieten.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF