Doen

5 zomerse kustklassiekers

Trappen met de billenkar aan zee
De Kust

1. Schudden met die billen! Trappen op de billenkar aan zee...

Een echte oerklassieker: de billenkar of cuistax aan zee. Deze legendarische go-carts zorgen voor puur plezier. De billenkarren met houten koetswerk reden rond vanaf de jaren 1933. Rond 1950 duiken dan de metalen koetswerken op en aan het einde van dat decennium verdwijnt het koetswerk en ontstaat de moderne billenkar voor 2, 4 of 6 personen. 

Overal aan de Kust kan je billenkarren, of ook cuistaxen,go-carts  of trapauto’s huren. Niet overal mag je trappen op  de zeedijk, dat vraag je best even na bij de verhuurder.

Trappen op gekke fietsen bij de Lustige Velodroom in Blankenberge
De Kust

2. De Lustige Velodroom in Blankenberge

Wie ooit in Blankenberge vertoefde zag tijdens de zomermaanden de Lustige Velodroom zeker al. De dolkomische fietsen zorgen voor het nodige vermaak. Achterstevoren fietsen of met twee verschillende wielen. Een krom wiel, een gek stuur… Je kan het zo zot niet bedenken of er bestaat hier een fietsvariant van.
Leuk om weten! De Lustige Velodroom in Blankenberge is al 3 generaties lang het levenswerk van de familie Monbaliu. Als sinds 1933 zorgen zij voor gek fietsenplezier vlak aan de Pier.

Meer weten over de Lustige Velodroom

De garnaalvissers te paard in Oostduinkerke
De Kust

3 Garnaalvissers te paard in Koksijde-Oostduinkerke

Het strand van de garnaalvissers  te paard vind je in Oostduinkerke. Strand, uitgestrekte duinen en garnaalvissers te paard, authentieker kan het niet. In Oostduinkerke proef je het vissersleven van weleer; het is de enigste plaats in de wereld waar garnalen nog te paard gevangen worden. Bij laag tij zie je de vissers in gele jekker en met hun stoere boerenpaarden aan het werk. De garnalen worden niet alleen gevangen, maar af en toe ook gekookt en verkocht op het strand.

Je kan de garnaalvissers te paard regelmatig aan het werk zijn. Check hun kalender om te zien wanneer ze uitzetten. Af en toe volgt na het vissen ook een kookdemonstratie van de garnalen op de zeedijk.

Meer weten over de garnaalvissers te paard

Strandbloemetjes verkopen op het strand
De Kust

4. Strandbloemen

Een leuke zomeractiviteit: strandbloemen verkopen aan de Kust. Nadat je de strandbloemen in alle kleuren hebt geknutseld is het tijd om de koopwaar op het strand uit te stallen. De verkoop van de strandbloemen voor schelpjes is een typische zomerse kustactiviteit. Oma deed het in haar kindertijd vast ook en kan je nu wel de knepen van het vak leren.

Meer over strandbloemen

boules de berlin-verkoper op het strand
De Kust

5. Boules de berlin en ijsjes… zomerse zoete zondes van de Kust

Je hebt ze vast wel al eens zien lopen, de ijs– en boules de berlinverkopers op het strand. Iets minder frequent als vroeger, maar hier en daar zie je nog steeds de in het wit uitgedoste mannen op pad langs het strand met hun lekkernij. ‘Crème glace, boules de berlin’, een streling voor het zoete oor en mondje! Voor een ijsje kan je ook de zeedijk op gaan en vers gemaakt ijs vinden in de vele ijssalons.

 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF