Flaneren op de zeedijk
Eten & drinken

9 x lekkerste ijsjes

Bron: Feeling
Een 'must do' aan de Kust; ijsjes smullen! En geloof ons, er zijn zeer lekkere plekjes om hoorntjes en andere ijsvarianten te verorberen.

Feeling nam de proef op de som en ging de loodzware taak aan om ijsjes te testen. Met bevroren tongen en hemelse herinneringen maakten ze uiteindelijk deze topselectie:

1 - IJSBAR RENÉ

Deze ijsbar is een toppertje dat dit jaar zijn 20ste seizoen ingaat. Netjes, want de derde generatie maakt nog steeds alles in huis. Het recept is onverander gebleven en bevat een geheime toets. Kies uit meer dan 30 variëteiten ijs en sorbet. Je hoeft daarbij niet alleen aan de traditionele smaken te denken, er zijn ook verrassende variaties als cuberdonijs of bio-ijs van geitenmelk.

Leuk om weten; in de zomer blijft deze ijsbar open tot 23uur. Het ideale afsluitpunt van een heerlijke avondwandeling in de zonsondergang op het strand dus.

WAAR MOET JE ZIJN? Ijsbar René, Leopoldlaan - 8420 De Haan

Ijsjes, kust, ijshoorntje

2 - 'T ZOET GENOT

Volgens Feeling verdient het koppel een prijs voor hun ijs! Niet alleen een mooi strandterras, een toog en verzorgde tearoomn iook uitstekende producten en enthousiaste uitbaters. Luc en Marilyn maken alles zelf klaar; van ijs, tot taarten, wafels en pannenkoeken. Al 15 jaar streven ze naar alleen het beste voor hun klanten. Feeling proefde: het ‘kiba’-aroma, een mengsel van zoete kers en banaan, heeft iets van een artisanale cuberdon. Heerlijk. Ook het speculoosijs is een echte specialiteit (en verkopen ze zoveel als vanille). Om van het pistache-ijs nog maar te zwijgen. Want daar zitten echte stukjes gedroogd fruit in.

WAAR MOET JE ZIJN? ’t zoet genot – Zeedijk 476 – 8670 Oostduinkerke

zoet genot, oostduinkerke, tearoom, ijsjes, wafels, kust

3 - GELATO MAXZIM

Een absolute vaste waarde in Oostende. Vaak staan ze hier in rijen aan te schuiven, maar het wachten wordt dan wel beloond. Dagdagelijkse vers oks op basis van fior di latte, de tradiotionele manier die Maxzim nog leerde van se Siciliaanse dottere Roberto Jacobi in Milaan. Klassiekers als stracciatella en nocciola blijven toppers, maar ook smaken als tiramisu en amaretto... verdienen een proevertje.

LEUK: er zijn ook 2 ijsjes op basis van soja – natuur of chocolade – zodat ook diabetici en mensen met een melkallergie probleemloos een hoorntje kunnen weglikken.

WAAR MOET JE ZIJN? Gelato Maxzim, Herstraat 3, 8400 Oostende

Gelato Maxzim, Oostende, ijssalon, ijsjes, kust

4 - DOLCE & GELATI

Een adresjes voor de echte chocoladefanaten! HEt chocolade-ijs is hier als een ijskoude mousse die smelt op je tong. Dagelijks versbereid is ('s morgens gemaakt en vanaf 13u te proeven). Probeer er zeker ook het vruchtenijs en sorbet die met echte verse vruchten klaargemaakt worden. De zaak bestaat al zeve jaar en ze expirimenteren er graag met smaken; van Baileys, pisang tot wodka-lemon. Neem je ijscoupe mee naar het leuke terrasje op de dijk met zicht op het casino.

WAAR MOET JE ZIJN? Dolce & Gelati – Zeedijk 151 – 8430 Middelkerke

ijsjs, kust, dolce en gelati, middelkerke

5 - GLACIER DE LA POSTE

Hoe kan het ook anders, nog zo'n lekker adresje. het doet je wat denken aan een fastfoodrestaurant, met klanten die aanschuiven voor verschillende kassa's en togen boordevol bakken heerlijk ijs in allerlei smaken. Ga voor de klassiekers of voor wat nieuwere smaken als After Eight en Galak chocolade. Nog extra fijn: de bollen zijn er supergroot!

WAAR MOET JE ZIJN? Glacier De La Poste – Zeedijk – Het Zoute 718 – 8300 Knokke-Heist 

ijsjes, knokke, hoorntje, lachen, kust, ijsadresjes

 

6 - HOEVE HAZEGRAS

Even het hinterland in, vind je middenin de polders van Knokke-Heist een oude hoeve waar iedereen zijn ijsjeshart kan ophalen. Via de geplaveide weg langs het Zwin kom je er. Lieve serveert je met plezier een heerlijk hoeve-ijs aan de toog, in de zaal of op het terras achter de boerderij. Huisbereid ijs met melk, boter en eieren van de boerderij. Smaken worden toegevoegd met 100% natuurlijke aroma's. Kies voor vanille-geparfumeerd ijs of een ijsje met het natuurlijk aroma van aardbeien; licht, romig en met een uitgesproken lekkere melksmaak.

WAAR MOET JE ZIJN? Hoeve Hazegras – Hazegrasstraat 122 – 8300 Knokke-Heist

kinderen, ijsjes, kust, knokke-heist, hazegras, ijs, ijsje

7 - 't SNEUKELHUISJE

Het gezellige traditionele theesalon waar je een ijsje moet geproefd hebben. Geen toog om een ijsje te bestellen, het ijs kan je alleen maar in de zaal krijgen, in coupes. De drie enthousiaste uitbaterszijn zelf dol op ijs en bieden een uitgebreid assortiment aan. De topper is de 'Big Boy', een coupe met maar liefst 6 bollen ijs, aangevuld met lekker vers fruit en slagroom. De melkproducten komen van een boerderij in Diksmuide, de aroma's recht van Italië en de verse vruchten van de vroegmarkt. Verser kan het dus niet en dat proef je. Het verse artisanale ijs wordt dagelijks bereid en is luchtig, schuimig en lekker zoet.

WAAR MOET JE ZIJN? ’t Sneukelhuisje – Astridlaan 3/0001 – 8620 Nieuwpoort-Stad

Ijssaling sneukelhuisje, nieuwpoort, ijsje,kust

8 - CRÉMERIE SAINTE-CATHERINE

Nog zo'n adresje waar aanschuiven tot op de straat niks bijzonder is. Geduld wordt netjes beloond, want het artisanaal gemaakte ijs is er heerlijk. Dit adresjes bestaat al sinds de jaren '60 en het geheime recept werd van generatie op generatie doorgegeven. Lekkere hoeveproducten als melk, boter en room worden samen met aroma's - recht uit Italië - bereid. Iedere twee uur wordt een verse pot ijs gedraaid en dat is meteen een pot vol met romig en stevig ijs.
WAAR MOET JE ZIJN? Crémerie – Albert-1-laan 185 – 8620 Nieuwpoort-Bad

ijsje, nieuwpoort, kust

9 - AVALANCHE

Meester-patissier-ijsbereider, dat is Peter Bossier die in De Haan-Wenduine deze gezellige tearoom runt. Hij leerde van de groten: Debailleul en Wittamer in Brussel, DelRey in Antwerpen en is een absolute meester in z'n vak. Als geen ander maakt hij handmatig het ijs en de sorbets met alleen maar natuurlijke producten. Een ijsje kopen kan aan de toog, maar ook in de zaal of een meeneemverpakking van 1/2 liter. Een aanrader is zeker de coupe maison met twee bollen sorbet, twee bollen ijs en dan heerlijk verse vruchten erbij. Genieten doe je van ed natuurlijke aroma's, de smaak van hoevemelk en de perfecte textuur van ijs.

WAAR MOET JE ZIJN? Avalanche – Kerkstraat 18 – 8420 Wenduine

meisjes met ijsjes, ijs, kust, de haan

Ontdek ook de "zoete zonde"-adresjes aan de Kust. Wij selecteerden er alvast een tiental!