Nieuwpoort vent
Cultuur & erfgoed

Beeldenpark Beaufort

Ondertussen zijn er al verschillende geslaagde edities van de Kunsttriënnale 'Beaufort' geweest en kan je het hele jaar door een subliem beeldenpark ontdekken in de tien kustgemeenten: verschillende kunstwerken bleven staan op hun oorspronkelijke locatie of kregen een nieuwe plek. Per fiets, te voet of met de tram kan je Beaufort herbeleven en herontdekken. Hieronder vind je een selectie van 10 werken terug, verspreid over de 10 kustgemeenten. Onderaan kan je ook op kaart alle werken bekijken en de dichtstbijzijnde tramstopplaats.

De Panne (Christophorus)

 • De Nederlandse kunstenaar Gerhard Lentink maakte deze sculptuur speciaal voor Beaufort01: een monumentale gestalte van een wadende jongeling, vijfmaal levensgroot, met een torso getransformeerd tot zetel. Deze sculptuur moet het beeld oproepen van de Heilige Kristoffel of Christophorus, de beschermheilige van de reizigers. Het hout kreeg in de afgelopen jaren een prachtige grijze patina.
 • Een ander werk in De Panne is 'Twin stations' van van Matt Mullican, depot Tramstation, Loskaai 15.
 • Uit een andere editie van Beaufort kocht De Panne het werk Boundaries of Infinity van dezelfde kunstenaar aan. Het kunstwerk kan je bekijken aan het Gemeentehuis in De Panne, Zeelaan 21.

 

Wanderer Beaufort

Koksijde-Oostduinkerke (Wanderer)

 • Het Franse kunstenaarskoppel Poirier is gefascineerd door het verleden, door ruïnes, historische en archeologische sites. In Koksijde lieten ze zich in 2003 inspireren door de kerkruïne van de Abdij Ten Duinen die zich een paar kilometers verderop bevindt. Het grondplan van de kerk werd vertaald in een monumentale stalen constructie, verticaal opgetrokken met de zee als achtergrond. Tijdens 2003 kon de bezoeker tot boven in het werk klimmen en zo kreeg Acqua Scivolo een bijkomende functie als uitkijktoren (niet meer toegankelijk). (Anne&Patrick Poirier, Prof. Blanchardlaan, dijk ter hoogte van ‘Ster der Zee’).
 • Ook Koksijde kocht een kunstwerk aan uit de editie Beaufort04. Het kunstwerk 'The Wanderer' is een een faun met een gouden hoorn die wezenloos staart naar de zee met geheven hoofd en open mond.Het werk werd onlangs verplaatst.

 

Searching for utopia

Nieuwpoort (Searching for Utopia)

 • Artistieke duizendpoot Jan Fabre is actief in verschillende disciplines zoals beeldende kunst, theater, dans, video en film. Hij werd vooral bekend met zijn blauwe bictekeningen en zijn keversculpturen. Met de reusachtige zeeschilpad in brons, die Fabre creëerde voor Beaufort01, wil zijn beeltenis de zee oversteken. Het werk is momenteel in herstelling en wordt in 2017 terug uitgezet.
 • Andere werken in Nieuwpoort zijn
  • 'Le Vent Souffle où il veut' van Daniel Buren, Overkant promenade aan de nieuwe jachthaven
  • en Gaalgui van Philippe Aguirre y Otegui, Oosterstaketsel, einde Vierboeteweg.

 

Caterpillar

Middelkerke-Westende (Caterpillar)

 • Wim Delvoye ontwierp in 2003 Caterpillar 5bis. Het werk dat tijdens Beaufort01 te zien was, wordt gekenmerkt door een vreemde spanning veroorzaakt door het samenbrengen van twee werelden die niets met elkaar gemeen hebben nl. de moderne tijden gesymboliseerd door de rupsbandtractor en de middeleeuwse wereld opgeroepen door de decoratiepatronen van een gotische kerk. Deze twee vinden elkaar hier en worden één!
 • Andere werken zijn
  • 'Salacia' van Tamar Frank, watertoren.
  • En ook het prachtige kunstwerk 'I can hear it' dat tijdens Beaufort04 in Westende te zien was, heeft de gemeente aangekocht. Het werk van Ivars Drulle staat op het strand ter hoogte van Hotel Belle Vue (Zeedijk 300 in Middelkerke-Westende).

 

Rock strangers (arne quinze)

Oostende (Rock Strangers)

 • De Belg Louis De Cordier maakte voor Beaufort03 een grote metalen geometrische sculptuur, Metatron. Opvallend is de specifieke vorm van de sculptuur waarmee De Cordier verwijst naar de mysterieuze vormen die Renaissance-kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Pierro della Francesco…afbeeldden in hun oeuvre.  De Provincie West-Vlaanderen kocht dit werk aan en plaatste het op het provinciedomein Raversijde in Mariakerke.
 • Andere werken in Oostende zijn:
  • Ik, James Ensor van Daniel Spoerri, dijk thv de Vlaanderenstraat,
  • Im Gebiss der Zeit van Norbert Schwontkowski, Sint- Petrus en Pauluskerk,
  • Three Graces van Michael Ray Charles, Maria-Hendrikapark    
  • Das Meer bei Ebbe geträumt van Harald Klingelhöller, pleintje tussen de Sportstraat en E. De Cuyperstraat    
 • In Mu.zee vind je ook nog 3 werken van Beaufort03 - inside: If travel is searching and home what's been found van Valérie Mannaerts , Il fait dimanche sur la mer van Lili Dujourie en No More Boring Art van John Baldessari, Mu.ZEE
 • Aan het Zeeheldenplein in Oostende vind je ook na Beaufort04 op de dijk het kunstwerk 'Rock Strangers' van Arne Quinze.
Saqueando nuestra historia

De Haan-Wenduine (Saqueandeo nuestra historia)

Saqueando nuestra historia (Brigada Ramona Parra, tunnel aan het Zeepreventorium. Te bereiken via het strand of op aanvraag via het Zeepreventorium). Brigada Ramona Parra realiseerde gedurende drie weken in maart 2009 samen met de jonge patiëntjes uit het Zeepreventorium deze muurschildering Saqueando Nuestra Historia in de tunnel die het zeepreventorium verbindt met het strand. In dit uitzonderlijk participatieproject werden personen en verhalen in beeld gebracht die rechtstreeks in verband kunnen gebracht worden met de Chileense geschiedenis.

 

Baby's (Cerny)

Blankenberge (Baby's)

Humor met een knipoog naar de politiek vormt het basisingrediënt in het oeuvre van de Tsjech David Cerny. Hij maakte een groep sculpturen met de naam Baby’s naar aanleiding van de aanstelling van Praag tot culturele hoofdstad in 2000. Drie ‘Baby’s’ uit deze groep maakten in 2006 deel uit van Beaufort02. Sinds 2007 sieren ze de gevel van het casino van de stad Blankenberge, die met de keuze van dit werk haar kindvriendelijk imago extra wil benadrukken. De poppen, twee kruipend op de gevel terwijl een derde uitkijkt over de zee van op het dak, vallen op door hun grote waterhoofden en zwarte lijven. Ze staan symbool voor prettige stoorzenders van de openbare rust en orde.

Jean Bilquin

Zeebrugge (De man die de boot zag)

Jean Bilquins monumentale toegangspoort tot de zee rijst aan de vloedlijn van het strand van Zeebrugge, ter hoogte van de beachclub. Op de 10 meter hoge schragen rust een kano met menselijke figuren: de kunstenaar reduceerde ze tot schimmen, niet te identificeren! Ietwat verderop staat een klassieke figuur mysterieus toe te kijken. De klassieke schoonheid draagt Jean Bilguin hoog in het vaandel en dit is hier op een subtiele manier in beeld gebracht: het geheel symboliseert op krachtige manier de reis van het leven met zijn hoogten en laagten die eenieder van ons te beurt vallen.

 

Labyrinth and Pleasure Garden # 23

Knokke-Heist (Labyrinth and Pleasure Garden)

Dit werk vormt een uitzondering in het Beaufortverhaal: de gemeente Knokke-Heist gaf de opdracht tot de aanleg van Labyrinth and Pleasure Garden # 23 die in 2008 officieel aan het IJzerpark werd geopend en broederlijk naast het bestaande Duinenpark ligt, door Alderik Heirman ontwerpen. De filosofie achter deze opmerkelijke tuinstructuur sloot naadloos aan bij het gedachtegoed van Beaufort03 en zo maakte het deel uit van de triënnale in 2009. Jan Vercruysse beschouwt zijn tuinen als kunstwerken, maar dit neemt niet weg dat hij zich uitgebreid documenteert over de technische aspecten van de tuinaanleg. Dit labyrint met 750 taxusplanten maakt het begrip ‘oord van stilte’ concreet.