Cultuur & erfgoed

Beeldenpark Beaufort

Uit de voorbije edities van Beaufort bleven verschillende kunstwerken staan op hun oorspronkelijke locatie of kregen een nieuwe plek. Deze werken kun je nog steeds ontdekken per fiets, te voet of met de tram.

Hieronder vind je per gemeente de kunstwerken van het permanent beeldenpark van Beaufort.

Ondertussen zaten we in 2018 al aan de zesde editie van Beaufort. Voor een volgende editie is het nog even wachten. 

 

Blankenberge

Baby's

Kunstenaar: David Cerny
De kunstenaar maakte een groep sculpturen met de naam Baby’s naar aanleiding van de aanstelling van Praag tot culturele hoofdstad in 2000. Drie ‘Baby’s’ uit deze groep maakten in 2006 deel uit van Beaufort02. De poppen, twee kruipend op de gevel, terwijl een derde uitkijkt over de zee van op het dak, vallen op door hun grote waterhoofden en zwarte lijven. Ze fungeren als prettige stoorzenders van de openbare rust en orde.

 

Locatie: Gevel Casino, Zeedijk 150, 8370 Blankenberge

 

Saltimbanque

Kunstenaar: Folkert de Jong
Dit monument stelt de kunstenaar voor als harlekijn, hofnar, acrobaat of acteur: een thematiek die als een rode draad doorheen zijn oeuvre loopt.  De kunstenaar is een nar die kritische uitspraken moet doen die niemand anders durft doen. Hij heeft toegang tot alle lagen van de bevolking en is een gids die ons door de chaos van het menselijk drama heen leidt.

 

Locatie: Paravang, Havenstraat-Franchommelaan, 8370 Blankenberge

Kunstwerken

Bredene

Albedo

Kunstenaar: Niek Kemps

In de grote kunstwerken van Kemps kan je rondlopen en verdwalen. Ze hebben iets mysterieus, raadselachtig en ongekend. Dat is ook zo met Albedo, oorspronkelijk gemaakt voor de Skulptur Biennale Münsterland. Ondanks de gesloten structuur is het paviljoen uitnodigend. Het is zowel een doolhof als een tuin, waar je zowel naar als door kunt kijken. Zo functioneert het werk haast als een camera.

 

Locatie: ten westen van de strandtoegang van strandpost 6, 8450 Bredene

Kunstwerken

De Haan - Wenduine

Sagueando nuestra historia

Kunstenaar: Brigada Ramona Parra
Dit participatieproject werd gerealiseerd door een Chileens kunstenaarscollectief samen met de jonge patiëntjes uit het Zeepreventorium. In deze tunnel, die het Zeepreventorium met het strand verbindt bevindt zich een muurschildering die personen en verhalen in beeld brengen die rechtstreeks in verband gebracht kunnen worden met de Chileense geschiedenis.

 

Locatie: Tunnel ter hoogte van het Zeepreventorium, Koninklijke Baan 5, 8420 De Haan
Open: De tunnel is enkel toegankelijk vanaf strandzijde en kan alleen op afspraak.
Groepen met minder mobiele personen kunnen een aanvraag indienen om de tunnel te bezichtigen via de hoofdingang van het Zeepreventorium (Koninklijke Baan). Dit kan enkel tijdens de week en dient aangevraagd te worden via info@zeepreventorium.be.

Eternity - Poseidon

Kunstenaar: Xu Zhen (Produced By MadeIn Company)
Dit standbeeld is gebaseerd op een bronzen beeld dat Poseidon of Zeus voorstelt.  Xu Zhen kopieerde het beeldhouwwerk en plaatste een aantal pekingeenden op de armen.  Zo vermengt hij elementen uit de westerse en oosterse cultuur. Hij erkent dat er in werkelijkheid terughoudendheid bestaat in de culturele uitwisselingen tussen Europa en China door vooroordelen, maar benadrukt dat het inzicht in onze eigen cultuur gebaseerd is op vastgeroeste mythologie.

Locatie: Zeedijk ter hoogte van Prinses Jospehinelaan, De Haan

 

De Panne

Boundaries of Infinity

Kunstenaar: Norbert Francis Attard
Dit werk werd gemaakt voor Beaufort04 en was gebaseerd op de rij van Fibonacci en de volmaakte vormen van de Gulden Snede. Elk element van de rij van Fibonacci is steeds de som van de twee voorgaande elementen, beginnend met 0 en 1. Deze sequentie komt vaak voor in de natuur.

 

Locatie: Gemeentehuis, Zeelaan 21, 8660 De Panne

Christophorus

Kunstenaar: Gerhard Lentink
Deze sculptuur uit de eerste editie van Beaufort moet het beeld oproepen van de Heilige Kristoffel of Christophorus, de beschermheilige van de reizigers. Het werk is vijfmaal levensgroot, met een torso getransformeerd tot zetel. Het werk is momenteel volledig gedemonteerd om herbouwd en hersteld te worden en vanaf ten laatste juni 2018 zal het opnieuw in volle glorie te zien zijn op dezelfde locatie.

Locatie: Hoek Dynastielaan en E. Verhaerenlaan, 8660 De Panne

Twin Stations

Kunstenaar: Matt Mullican
Deze kunstenaar raakte bij een eerste bezoek gefascineerd door de kusttram en de fysieke eigenschappen van de spoorlijnen. Dit werd meteen zijn inspiratie voor het werk. Tijdens Beaufort03 was dit werk te zien aan de tramstelplaats van De Lijn in De Panne. Na Beaufort werd het werk gekocht door De Lijn en het bevindt zich nog steeds op de oorspronkelijke locatie.

 

Locatie: Depot Tramstation, Loskaai 15, 8660 De Panne

De Drie Wijsneuzen van De Panne

Kunstenaar: Jos De Gruyter & Harald Theys
De Drie Wijsneuzen van De Panne passen in een traditie van heroïsch-realistische monumenten zoals het Vrijheidsbeeld van New York, de Cristo Redentor in Rio de Janeiro of de Kolossus van Rodos. Het zijn beelden die oorspronkelijk als baken of wegwijzer dienden en nu zelf een toeristische trekpleister zijn geworden. Over elkaars hoofden heen kijken de wijsneuzen respectievelijk richitng Engeland, Frankrijk en het binnenland.

Locatie: Strand ter hoogte van Canadezenplein, De Panne

Monument for Cervus Vitalis #2 (Malus Sylvestris)

Kunstenaar: Stief DeSmet
Monument for Cervus Vitalis # (Malus Sylvestris) is een levensgroot beeld van een edelhert waarbij de breukvlakken tussen de lichaamsdelen zichtbaar zijn. De kunstenaar vond inspiratie bij tuinbeelden die hij zag in Vlaamse voortuinen, een traditie die bestaat sinds de start van de industriële revolutie. Als tuinen symbool staan voor het beheersen van de natuur, dan gaat het toevoegen van beelden van dieren daarin nog een stap verder. Het gefragmenteerde karakter van het beeld toont de tegenstrijdigheid van de menselijke drang om het wilde in de natuur te temmen.

Locatie: Natuurdomein Garzebekebeld, Vijvers Markey, Vijverstraat Adinkerke

Kunstwerken

Knokke-Heist

A fisherman’s friend

Kunstenaar: Peter Rogiers
De Belg Peter Rogiers maakt beelden die een sterke verwantschap vertonen met de stripwereld. Voor Beaufort03 maakte hij in Knokke een grillige sculptuur opgetrokken uit aluminium. De figuur leek druipend van de moerasdrek uit het duistere water te komen. De titel verwijst dan weer met een knipoog naar de bekende snoepjes.

 

Locatie: Sint-Michielspleintje, 8300 Knokke-Heist

Labyrinth And Pleasure Garden #23

Kunstenaar: Jan Vercruysse

Deze kunstenaar ontwerpt tuinen, die hij ziet als kunstwerken. Het labyrint is afgeboord met 750 hoge taxusplanten wat het ‘een oord van stilte’ maakt. Met de perspectiefschuine waterpartij en de bassins van arduin wanen we ons in historische Italiaanse tuinen uit de 16e eeuw, waarin een mens zichzelf langzaam verliest.

 

Locatie: Ijzerpark, Knokke-Heist

Beach Castle

Kunstenaar: Jean-François Fourtou
De toren ziet eruit alsof de cabines door een stormvlaag de lucht in werden gezogen en in het rond werden gestrooid, waarna ze toevallig aan elkaar vast kwamen te zitten. Gezien zijn fascinatie voor architectuur is het logisch dat Fourtou koos om te werken met strandcabines, de meest typische architecturale elementen aan de Belgische Kust. In elke kustgemeente hebben ze andere gereglementeerde afmetingen en vormen. Het beeldhouwwerk krijgt de allure van een totem die de hele kust vertegenwoordigt.

Locatie: Maurice Lippensplein, Knokke-Heist

Kunstwerken

Koksijde - Oostduinkerke

Acqua scivolo

Kunstenaars: Anne en Patrick Poirier
Dit Franse kunstenaarskoppel is gefascineerd door het verleden, door ruïnes en door historische en archeologische sites. In Koksijde lieten ze zich in 2003 inspireren door de kerk van Abdij Ten Duinen, of althans door wat ervan overblijft in het ruïnecomplex en het museum die zich een paar kilometers verderop bevinden. Tijdens Beaufort01 kon de bezoeker tot boven in het werk klimmen maar wegens veiligheidsredenen is deze niet meer toegankelijk.

 

Locatie: Prof. Blanchardlaan, aan de dijk ter hoogte van ‘Ster Der Zee’, 8670 Koksijde-Oostduinkerke

The Wanderer

Kunstenaar: Melita Couta
Een faun is een oud-Grieks mythologisch figuur. In dit werk blaast The Wanderer met zijn open mond mee met de wind en drinkt hij de regen.

 

Locatie: Hoek van de Westdiephelling, Albert I laan, 8670 Oostduinkerke

Really Shiny Things That Don't Really Mean Anything

Kunstenaar: Ryan Gander
Ryan Ganders beeldhouwwerk bestaat uit een grote bal die opgebouwd is uit een heleboel glanzende objecten waarvan de functie niet duidelijk is. De kunstenaar geeft geen vaste uitleg over de betekenis ervan, en beseft dat er veel betekenissen zullen worden gecreëerd door de toeschouwers.  Hij beschouwt deze interpretaties als een bijdrage aan zijn werk. Volgens Gander is het eigen aan de mens om van glanzende dingen te houden, omdat men van nature gefascineerd is door de eigen weerspiegeling en door een parallelle realiteit. 

Locatie: Gemeenteplein, Zeelaan 303, Koksijde

Kunstwerken

Middelkerke - Westende

Caterpillar 5bis

Kunstenaar: Wim Delvoye
Het exemplaar dat er nu te zien is, is niet het originele exemplaar die er in 2003 stond, tijdens Beaufort01. Het originele werk verhuisde datzelfde jaar nog naar Ground Zero in New York.  Dit werk is opmerkelijk groter en monumentaler en het heeft ook geen attributen naast zich. De oorspronkelijke versie had een schop met signaleringshekken en een hoop (gotische) aarde naast zich. Het huidige werk staat er sinds 2004. Het wordt gekenmerkt door een vreemde spanning veroorzaakt door het samenbrengen van twee werelden die niets met elkaar gemeen hebben, namelijk de moderne tijden gesymboliseerd door de rupsbandtractor en de middeleeuwse wereld opgeroepen door de decoratiepatronen van een gotische kerk.

 

Locatie: Dijk, tussen Louis Logierlaan en Octave Van Rysselbergheplein, 8430 Middelkerke

I can hear it

Kunstenaar: Ivars Drulle
I Can Hear It bestaat uit twee hoorns (gelijkend op oude grammofoons), gericht naar de zee. Op een bank voor de hoorns zit een vrouw die haar oor te luisteren legt. Je kan naast haar plaatsnemen om aan de tweede hoorn te luisteren. De installatie leunt door talloze details (de kledij van de vrouw, de bouten van de hoorns, etc.) aan bij de Art Nouveau-stijl van de locatie van Hotel Bellevue, een tijd waarin de kust nog een prestigieuze recreatiezone was.

 

Locatie: Strand ter hoogte van Hotel Belle Vue, Zeedijk 300, 8434 Westende

Olnetop

Kunstenaar: Nick Ervinck
Dit werk was te zien tijdens Beaufort04 en is in 2015 aangekocht door de gemeente Middelkerke. De artistieke installatie van 8 meter hoog refereert naar opspattende golven. De sculptuur is geïnspireerd op een natuurlijke dynamiek, maar wordt tegelijk bezield door de kracht van het virtuele. De virtuele vorm wordt niet ‘bevrijd’ uit de materie, door een proces van wegkappen of beitelen, maar wordt een productief principe op zich.

 

Locatie: Strand, Zeedijk, ter hoogte van Grand Hotel Bellevue en het Ocave van Rysselbergheplein, 8434 Westende-Bad

The Navigator Monument

Kunstenaar: Simon Dybbroe Møller
Dit werk is gebaseerd op het logo van Netscape Navigator. De voormalige zoekmachine verloor eind jaren negentig zijn leidende positie op het internet aan Microsoft Explorer. Het beeldhouwwerk werd tegen de achtergrond van de Noordzee geplaatst, waar de fysieke kabels van het internet net onder het wateroppervlak liggen. Het is heel toepasselijk dat Westende, een badplaats gebouwd door de familie van Paul Otlet, een internetvisionair, dit monument voor een vroegere internettoepassing huisvest.

Locatie: Strandzone aan de Kwinte, Koning Ridderdijk 100, Middelkerke

Kunstwerken

Nieuwpoort

Op zoek naar Utopia

Kunstenaar: Jan Fabre
Deze reusachtige schildpad is een van de bekendste werken van Beaufort. Dit werk dateert van Beaufort01. Op de rug van de zeeschildpad zit Fabre zelf, turend in de verte.

 

Locatie: Op 9 juli 2018 krijgt het werk een nieuwe thuis op het plein voor Centrum Ysara.
Dienstweg Havengeul 14, Nieuwpoort

Le vent souffle où il veut

Kunstenaar: Daniel Buren
Deze kunstenaar wilde voor Beaufort03 een werk maken dat de illusie van een bos zou wekken. In plaats van bomen te plaatsen, creëerde hij een ontwerp voor honderd vlaggenmasten, met windhanen in verschillende kleuren.

 

Locatie: Koninklijke Jachtclub, Kromme Hoek, Overkant promenade, 8620 Nieuwpoort

Men

Kunstenaar: Nina Beier
Nina Beier zoomt in op de beeldhouwtraditie van de publieke ruiterstandbeelden. Ze toont ons eb en vloed van macht door het paard in te zetten als verhogend effect in de beelden van verschillende mannelijke personages. Ze verzamelde standbeelden die niet langer in de publieke ruimte staan, en plaatste ze in een formatie aan de rand van de zee. Deze toespeling op een leger doorkruiste tijd en ruimte, terwijl de beelden afwisselend worden overspoeld door water of bloot komen te liggen, afhankelijk van het watergetij.

Locatie: Golfbreker ter hoogte van Lefebvrestraat, Nieuwpoort

Kunstwerken

Oostende

Im Gebiss Der Zeit

Kunstenaar: Norbert Schwontkowski
Deze kunstenaar maakte in 2006, voor de Sint-Petrus en Pauluskerk in Oostende twee schilderijen die hij direct op het vensterglas in het voorportaal aanbracht. De schilderijen zijn sober en tonen slechts enkele figuratieve objecten op een weinig uitgewerkte achtergrond. Door op het glas te schilderen speelt de kunstenaar met de ruimte en gaat zijn werk een relatie aan met de aanwezigheid van het glasraamwerk, ontworpen door Michel Martens in 1950-1955.

 

Locatie: Sint-Petrus en Pauluskerk, Sint-Pietersstraat, 8400 Oostende

Ik, James Ensor

Kunstenaar: Daniel Spoerri
De kunstenaar bouwde een kopie van het atelier van Ensor dat te zien in het Ensorhuis in Oostende. De kamer werd opgetrokken in brons en staat op een scheve sokkel waardoor de bezoeker bijna zijn evenwicht verliest bij het binnentreden.

 

Locatie: Het werk werd weggenomen tijdens de heraanleg van de zeedijk, momenteel wordt nog een nieuwe geschikte locatie gezocht voor dit werk.

Metatron

Kunstenaar: Louis De Cordier
Opvallend bij dit werk is de specifieke vorm van de sculptuur waarmee De Cordier verwijst naar de mysterieuze vormen die renaissancekunstenaars zoals Leonardo Da Vinci gebruikten in hun werken. Deze mysterieuze vormen werden in relatie gebracht met ‘de gulden snede’, die staat voor de perfecte verhouding. Maar De Cordier voegde nog een bijkomende dimensie aan zijn werk toe: Metatron symboliseert de boodschapper van ons intellectueel bestaan.

 

Locatie: Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Mariakerke (Oostende)

Rock Strangers

Kunstenaar: Arne Quinze
De kunstenaar bekritiseert met zijn sculpturen de steeds sterkere veralgemening in de stedenbouw. Zijn Rock Strangers voegen echter een assertieve, kleurige noot toe aan de grijze, neutrale omgeving.

 

Locatie: Dijk ter hoogte van het Zeeheldenplein, 8400 Oostende

(Forever free) three Graces

Kunstenaar: Michael Ray Charles
Dit werk verwijst naar de drie gratiën die schoonheid, bevalligheid en vreugde symboliseren. De sculpturen ontlenen hun vorm aan de Ku Klux Klan. In 2006 was dit werk te bewonderen in Zeebrugge, nadien verhuisde het naar Oostende.

 

Locatie: Maria-Hendrikapark, 8400 Oostende

Monument for a Wullok

Kunstenaar: Stief DeSmet
Stief DeSmet poogde een wulk na te maken volgens haar natuurlijke vorm. Wetende dat hij het onderspit moet delven, werd Monument for a Wullok een monument voor de kracht van de zee, en de geheimen die ze niet prijsgeeft. Hij laat de zoute zeelucht zegevieren op de ruwe bronzen buitenkant die in contrast staat met de betreedbare binnenkant. Het werk met zichtbare lasnaden dwingt de kunstenaar tot bescheidenheid tegenover de natuur die steeds een superieure 'maker' zal zijn.

Locatie: Einde van de Westelijke Strekdam, t.h.v. het Zeeheldenplein, Oostende

Sorry

Kunstenaar: Guillaume Bijl
Een monument is doorgaans een beeltenis van een persoon, die wordt uitgevoerd op majestueuze, ernstige wijze, met een sokkel die het geheel een zekere sacraliteit verleent. Bijl vervangt de persoon door een hond, een ingreep die door de sérieux van het tafereel de toeschouwer even doet twijfelen of het over een echt eerbetoon gaat. Bijl doet binnen zijn werk een poging tot 'archeologie van onze maatschappij'. In een bredere context doet dit werk stilstaan bij de geldigheid van monumenten. 

Locatie: Leopoldpark, Leopold II-laan, Oostende

Kunstwerken

Zeebrugge

De man die de boot zag, in de lucht

Kunstenaar: Jean Bilquin
Op de 10 meter hoge schragen rust een kano met menselijke figuren: de kunstenaar reduceerde ze tot schimmen, niet te identificeren! Ietwat verderop staat een klassieke figuur mysterieus toe te kijken. De klassieke schoonheid draagt Jean Bilguin hoog in het vaandel en dit is hier op een subtiele manier in beeld gebracht: het geheel symboliseert op krachtige manier de reis van het leven met zijn hoogten en laagten die eenieder van ons te beurt vallen.

 

Locatie: Strand, op het einde van de dijk, aan surfclub Icarus, 8380 Zeebrugge

 

Kunstwerk

Op kaart - Locatie kunstwerken en haltes kusttram

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF