Doen

Christophe, van Travelchecker, vertelt:

Weekendje Zeebrugge

Travelchecker

Christophe had als kind de reismicrobe al snel te pakken. Met een Sabénien als vader vloog hij op de jumpseat mee de wereld rond. Vandaag gaat hij op zoek naar originele reiservaringen. Als trotse Limburger houdt hij ervan om verborgen plekjes in de eigen regio op te zoeken. Een relax weekendje weg, overgoten met een culinair sausje of een wellness momentje. Iets verder heeft hij z'n hart aan de USA verloren.

Een roadtrip vindt Christophe de ideale manier om een land te ontdekken. Meestal solo, soms met vrienden. Of je nu in een tent slaapt of in een luxe resort, reizen moet een beleving zijn. En Travelchecker helpt je alvast op de goede weg met praktische en unieke reistips.

Ontdek meer verhalen van Travelchecker

Een weekendje Zeebrugge. Op zoek naar windmolens op zee en de lekkerste garnaalkroketten.

Seafront

Seafront

Ik parkeer me (gratis) voor het Seafront museum in de jachthaven. De oude vismijn is er omgetoverd tot een levendig museum/themapark. Ik leer er alles over de visserij en de bewoners van de Noordzee. Educatief voor volwassenen, speels opgevat voor de jongere bezoekers.

Operatie Noordzee 40-45 

In Hal 3 van Seafront bezoek ik de nieuwe tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 40-45’. De bevrijding van de kuststreek en de slag om de Schelde worden er met unieke stukken tot leven gebracht.

Een van de pronkstukken van de collectie is het originele Pom-Pom kanon van het oorlogsschip HMS Roberts. Dit luchtafweergeschut zorgde bij George Lucas voor inspiratie voor zijn Quad Laser guns in de film Star Wars.

Operatie Noordzee 40-45
Njord

Njord

De culinaire hotspot van Zeebrugge vind je op de zevende (en achtste) verdieping van de ABC Terminal. En ik ben gelukkig want ik heb er een reservering bij Rooftop Restaurant Njord voor de lunch.

Het weidse uitzicht over de haven en de Noordzee zorgen voor een wow effect. Het interieur enkel sfeervol noemen doet de architect oneer aan. De ramen van 7 meter hoog en de Schotse zilverberken zorgen ervoor dat je hier tot rust komt. Maar ik kom uiteraard niet om te rusten, maar om te proeven en te genieten van de lekkere visgerechten.

Een vis-en schaaldierenallergie in een visrestaurant? Jammer voor mijn gezelschap, maar de chef van Njord grilt met plezier een stukje West-Vlaamse ribstuk. Ze hebben niet voor niks een houtgrill op 40 meter hoogte geïnstalleerd.

Een verblijf aan de kust is niet compleet zonder het proeven van verse garnaalkroketjes. En die van Njord benaderen de perfectie. Kostprijs: 18.50 euro (of bestel ze als onderdeel van het suggestiemenu).

Njord - Interieur
Havenzicht

Havenzicht 

De haven zorgt voor leven en beweging, er is altijd wel iets te zien. Aan het visserskruis krijg je een zicht op de containerschepen, de haven van onze marine en de jachthaven.

Ook naast de grote sluis aan de Zweedse Kaai is er een observatieplatform. Ik sla er een praatje met lokale vissers en bewonder de schepen die door de sluis varen.

 

Strandwandeling

De eerste aanblik op de Noordzee is altijd de mooiste. Na een lange autorit of treinreis eindelijk de golven horen ruisen en naar de horizon blijven staren alsof je dit keer toch Engeland eens kan zien. Een zalig en nostalgisch gevoel.

Wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus verdragen.

Terwijl ik een wondermooie zonsondergang aanschouw vanop het uitkijkplatform van de St-Georges-Day-wandeling bedenk ik me hoe ik deze natuurpracht kan omschrijven in een blog. Zonder daarvoor clichés als zilt, zout of uitwaaien te gebruiken. Die gedachten zijn snel weer weg en ik geniet gewoon van de gezonde lucht en het uitzicht. Hoe je het dus ook omschrijft, je hoofd even leegmaken en genieten komt hier gewoon vanzelf.

Strandwandeling
De Fonteintjes

De Fonteintjes

Ik ben vroeg uit de veren, en na een uitstekend ontbijtje in het Ibis Styles hotel ga ik naar Zeebrugge Bad voor een ochtendwandeling. Op het einde van de Zeedijk, net achter Beachbar Icarus, wandel ik de duinengordel in richting Blankenberge. Het opborrelende water in het natuurgebied zorgde in de volksmond voor de bijnaam ‘de fonteintjes’.

De wandeling geeft je aan een kant zicht op de duinen en de Noordzee, aan de kant van het binnenland zijn de meren een verzamelplaats voor allerlei watervogels. Een mooi stukje natuur dat een alternatief biedt als je geen uren de tijd hebt om het Zwin te bezoeken.

Water Taxi

Een bezoek aan zee en niet het water opgaan? Dat is geen optie, zeker niet als je in de haven zit. Helaas zijn alle rondvaarten in de haven gestopt sinds half oktober. Hou hiermee rekening in je planning.

Ik vind een alternatief in de haven van het nabij gelegen Blankenberge. De Water-taxi vaart nog steeds door de haven van Zeebrugge, en neemt je zelfs mee naar het windmolenpark op volle zee. We klieven door de golven die veroorzaakt worden door de containerschepen en varen richting de Thornton zandbank.

Watertaxi
Watermolens

Wanneer we 25 kilometer verwijderd zijn van de haven, met enkel nog water rondom ons doemen de windmolens op. Eerst enkele tientallen, maar er blijven er maar bijkomen. Het aanblik op de 384 windmolens is indrukwekkend. En het plotse doorbreken van de zon zorgt zowaar voor een zomers gevoel, ondanks de koude waterspatten in ons gezicht.

Na het aanmeren in de haven warmen we op in café ‘Steiger 16’, waar de cafébazin tussen de klanten zit terwijl ze garnalen pelt. Een klein hongerke en een grote goesting doen me uiteraard weer een kroketje of 2 bestellen. Nog een Rodenbach erbij en we kunnen deze zeetocht zalig afsluiten.

Garnaalkroketjes

Geen twee zonder drie. Zoals wel vaker aan zee sluit ik het weekend af met een bezoekje in ’t Werftje. Een oud visserscafé dat na een grondige renovatie de place to be is geworden voor liefhebbers van vis en zeevruchten. Reserveren kan er niet, en gelukkig vind ik nog een plekje aan de bar in het volle café.

Ik kan moeilijk kiezen tussen de verse garnaal-, kaas- of gandahamkroketten. Het wordt dan maar een trio dat ik doorspoel met een fris getapte Brugse Zot. Kostprijs: 19.20 euro. De gezelligheid aan de toog krijg je er gratis bij. Kroketten uit het vuistje, met wat citroen en peterselie kosten 5.10 euro/stuk.

Een bezoek aan ’t Werftje is gewoon een must tijdens je bezoek aan Zeebrugge. Let wel op voor verslavingsgevaar. Zie, ik krijg alweer zin in kroketjes …

Garnaalkroketjes
't Werftje

Nuttige tips

  • Wat te doen aan de Kust? Op de site van Westtoer vind je alle nodige info.
  • Proef heerlijke visgerechten in het oudste café van Zeebrugge… ’t Werftje.
  • Culinair genieten op 40 meter hoogte? Dat is Rooftop Restaurant Njord.
  • Een rondvaart door de haven of een tocht op zee boek je bij Water-Taxi.
  • Lekker eten en drinken in West-Vlaanderen? Het Lekkere Westen geeft je een handig overzicht.
  • Comfortabel overnachten op een uitstekende locatie deed ik bij Ibis Styles in Zeebrugge, een design budgethotel dat uitstekende recensies krijgt.
  • Lees ook mijn tips eens voor een bezoekje aan Blankenberge.

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Zeebrugge.

Nog meer blogverhalen

Ontdek nog meer kustavonturen en blogverhalen! Laat je vooral inspireren ...

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF