The Crysal Ship Oostende
Agenda
Kunst

Crystal Ship

De nieuwe editie van The Crystal Ship is opnieuw van start gegaan. Tot en met 7 april zijn meer dan 20 kunstenaars volop aan het werk op verschillende locaties in de stad. Bekendste namen deze editie zijn: Axel Void, Alexis Diaz, Henrik Uldalen, Nelio en Hell’O Collective. Op 8 en 9 april gaat het event dan officieel van start. Iedereen is dan welkom om het vernieuwde kunstenparcours te ontdekken op het Achturenplein in Oostende. Studio Brussel zendt er live uit en er zijn verschillende optredens.

  • Openingsweekend

Zaterdag 8 april worden de werken officieel voorgesteld aan het grote publiek. Ook kok bent van harte welkom! Het programma die dag ziet er als volgt uit:
11.00 - 22.00 uur: bar open
12.00 - 17.00 uur: live uitzending Studio Brussel
14.00 uur: officiële opening door burgemeester Johan Vande Lanotte en curator Bjørn Van Poucke
17.30 uur: optreden Big Whoop
19.30 uur: optreden Manngold

  • The Crystal Ship Tours

Vanaf 5 april tot en met 12 april kan je de nieuwe werken (en deze van de vorige editie) bewonderen tijdesn een geleide art tour door de stad. Een gids neemt je mee op sleeptouw en toont je verschillende pareltjes.
Praktisch: de wandeling duurt 2,5 uur. Een geleide wandeling kost je €12,50/p (<12jr gratis) en start telkens om 10u30 en 14u30. Info en tickets via visitoostende.be, de Dienst Toerisme of de centrale locatie op het Achturenplein.

The Crystal Ship

  • Line-up

Strook (BE) - Toerisme Oostende - Monacoplein 2
Stefaan De Croock woont en werkt in Brugge. Sinds 2011 heeft hij zich volledig toegelegd op zijn artistieke ambachtelijke project Strook. Zijn opleiding en ervaring als grafisch ontwerper hebben een stempel gedrukt op zijn artistieke visie. Voor Strook is experimenteren met nieuwe mediums en materialen de uitdaging. Upcycling is belangrijk dus gaat hij continu op zoek naar oude houten meubels, planken of deuren die elk hun verhaal hebben. Hij maakt hier een compositie van en vertelt zo een nieuw verhaal. Elke stuk is een stille getuige van een ongekende geschiedenis.

Axel Void (US) - Vingerlingstraat 15-17
Axel Void is een echte melangé. Geboren in Miami, Haïtiaanse moeder, Spaanse vader en opgegroeid in Spanje, waar hij sterk beïnvloed werd door klassieke schilder- en tekenkunst. Hij studeerde beeldende kunsten in Cádiz, Granada, en Sevilla, vertrok naar Berlijn en belandde uiteindelijk terug in Miami. Dat rondzwerven en die achtergrond hebben natuurlijk impact op zijn werk, een mengeling van grote murals, graffiti en olieverf. Verwacht je maar aan donkere, ironische stukken en statements.
Johannes Mundinger (DE) - Brug over Verenigde-Natieslaan

Muren, musea of galerijen, het maakt Johannes Mundinger allemaal niets uit. Als resident artist in de Berlijnse Urban Spree Gallery heeft hij zijn strepen al verdiend, maar je vindt zijn werk ook in heel wat andere steden zoals Parijs, Moskou en Istanboel. Mundinger laat de omgeving altijd samensmelten met zijn werk en schept zo een uitdeinend canvas in de stad, met een voorkeur voor aftandse en verlaten gebouwen. Maar ook interactieve installaties zijn de man niet vreemd. 

Nelio (FR) - 't Staketsel - Kaïrostraat 86
Bij Fransman Nelio krijgt de letter en typografie een nieuw leven toegedicht. Hij laat zijn invloeden uit de abstracte kunst, graphic design, graffiti en architectuur botsen met de afgelijnde vormen van de letterkunst en schept zo een puur universum vol geometrische vormen en chaotische lijnen. Echt typerend voor zijn werk is het mengen van verschillende, op het eerste zicht niet bij elkaar passende kleurenpaletten, maar ook het combineren van 3D- en 2D-objecten. 

Sebas Velasco (ES) - Passchijnstraat 12
Als kind was Sebas al moeilijk weg te slaan van de tekentafel en in 2004 ontdekte hij de muren van zijn hometown Burgos als canvas voor zijn graffitikunsten. Hij trok later richting Bilbao naar de kunstacademie en verruimde daarmee niet alleen zijn canvas, maar ook zijn skills in de schilderkunst. Dat leverde hem exposities en prijzen op in verschillende Chinese, Amerikaanse en Europese galerijen en musea. Maar Sebas vergat daarbij nooit zijn creaties ook in het straatbeeld te zetten. 

Ricky Lee Gordon (ZA) - Cardijnplein 3
Ricky Lee Gordon, geboren in Johannesburg en nu een echte Cape Towner, ziet het groots. Zijn gigantische murals pronken ondertussen op de muren van New York, Istanboel, Madagascar en zelfs Kathmandu. Via zijn creaties belicht hij de sociale problematiek maar vergeet daarbij nooit de gemeenschap die rond het werk moet leven. Iedereen moet door zijn werk geïnspireerd en geraakt worden. Aan de tekentafel laat hij zich dan weer onbegrensd gaan in zijn kunst. 

Bosoletti (AR) - Achterkant Hotel Europe - Achturenplein
Francisco Bosoletti groeide op in het landelijke Armstrong, Argentinië, ver weg van alle grootstedelijke invloeden. In de plaats daarvan vond hij zijn inspiratie in de klassieke kunst en trok hij met zijn arsenaal aan talent de publieke ruimte in. Bosoletti kon vrij schilderen in zijn geboortestad en bedankte met prachtige realistische portretten. De Argentijn trok naar Italië waar zijn groot en publiek, maar ook kleiner studiowerk, meteen opgepikt werd.

Buck (BE) - E. Moreauxlaan 293 - 311
Toen Bué, Chase en Zenith elkaar in de jaren ‘90 tegen het lijf liepen hadden ze één passie gemeen: graffiti! Dit schiep een band en ze vormden samen het collectief Buck waarmee ze furore maakten in Antwerpen. Ondertussen woont Bué in Mexico City, Chase in Los Angeles en Zenith in Antwerpen. Speciaal voor The Crystal Ship komen ze samen in Oostende om Buck eenmalig te verenigen. Verwacht je aan vrolijke figuren, strakke lijnen, een uitmuntend kleurenpallet en een grote brok Antwerpse graffitigeschiedenis.

Hell’O Collective (BE) - Achterkant Delhaize - Perronstraat 
Hell'O Collective is een collectief dat bestaat uit Jerôme Meynen, François Dieltiens en Antoine Detaille. In de laten jaren ‘90 ruilden ze graffiti en spuitbussen in voor inkt en verf; en begonnen te experimenteren met sculpturen, installaties en muurschilderingen. Hun unieke visuele woordenschat oogst veel aandacht uit de internationale kunstwereld en tot op vandaag blijven ze evolueren in hun creatieve wereld vol complexe en dubbelzinnige figuren.

Hyuro (AR) - Locatie nog te bevestigen
Begonnen op het kleine doek,  trok Hyuro onder invloed van vrienden in de street art wereld toch de publieke ruimte in. Haar dromerige zwart-witte figuren, meestal portretten van vrouwen, zijn niet alleen technisch verfijnd maar ook meteen een kritische blik op onze samenleving. dagelijkse beslommeringen maar ook grote politieke thema’s komen minutieus aan bod, waarbij ze met technieken  die ze leent uit de stop-motion, dynamiek in haar werk steekt.

Alexis Diaz (PR) - Kapellestraat 12-14
Wat Alexis Diaz, een Puerto Ricaanse schilder en muralist, op de wereld loslaat is op zijn minst iconisch te noemen. Zijn grote fantasierijke tekeningen zitten boordevol detail, vooral door zwarte strepen subtiel op een witte achtergrond te poneren. De liefde voor wilde dieren als leeuwen en olifanten is duidelijk maar hij voegt er een mythische of absurde laag aan toe door ze te mengen met wezens uit de diepste zeeën. De kleurrijke achtergrond maakt het geheel helemaal af.

Pastel (AR) - hoek Nieuwstraat/Schipperstraat
Pastel is zowel architect als schilder en begrijpt dus als geen ander de impact van zijn werk op de omgeving waarin het floreert. Letterlijk bijna, want bloemen, planten en landschappen staan vaak centraal in zijn kunst. Via verschillende technieken uit de schilderkunst vertelt de Argentijn het verhaal van de omgeving waarin hij zijn werk plaatst en gaat zo op zoek naar de link tussen mens en natuur. 

Phlegm (UK) - Frima - Victorialaan 
Op regendagen krabbelt Phlegm hoogstaande cartoons neer op papier, maar je vindt hem best in de stad naast zijn typerende werk. Hij is een echte fan van Indische inkt en tekenpennen en dat zie je nog steeds in zijn grote, vaak zwart-witte murals vol sprookjesachtige figuren en decors. Als rasechte cartoonist krijgt het verhaal in zijn street art ook een prominente plek, waardoor wegkijken van zijn kunst bijzonder moeilijk wordt. 

Nuart presents Henrik Uldalen (NO) - hoek Velodroomstraat/Maria-Theresiastraat 
Henrik Uldalen gaat op zoek naar de donkere kanten van het leven en laat zijn kunst worstelen met nihilisme, eenzaamheid, verlangen en breekbare schoonheid. Met surrealistische, donkere portretten schept hij beangstigende droomsferen waar elke toeschouwer een eigen interpretatie aan kan geven. Zijn studiowerk omarmt deze koude donkerte, wat hem geregeld exporuimte in galerijen oplevert. Zijn hoofddoel is het levensritme omlaag krijgen door mensen te doen stilstaan bij zijn werk. 

SpY (ES) - 
Niemand die weet wie hij is en toch kent iedereen hem. Daar zorgen zijn iconische werken vol humor en ironie wel voor. Na jaren graffiti koos SpY uiteindelijk gevonden objecten als basis voor zijn kritische stukken die hij verspreidt in de stad. Niet via grootste politieke statements, maar met subtiele duwtjes om ons meer te doen nadenken over dat grappige wereldje waarin we leven. Elke creatie doet stilstaan. Eerst om die glimlach los te krijgen, daarna om onze blik te verruimen. 

Schellekens & Peleman (B)  ‘Inflatable Refugee’ (2015)

01-05/04 - De Nele aan het wacht ponton van de RNSYC

07-11/04 - Leopold II laan

12-17/04 - Zeedijk ter hoogte van Drie Gapers
Van het materiaal tot de titel en het concept, bij Schellekens en Peleman, een Belgisch kunstenaarscollectief, sijpelt de poëzie, humor en ironie altijd door. Zo hopen de twee visuele kunstenaars ons even te doen stilstaan bij maatschappij en wereld, waarvoor ze maar al te graag de conventionele paden verlaten. Neem nu “Inflatable Refugee”, een iconische 6 meter hoge opblaasbare vluchteling, gemaakt met materiaal van de boten waarmee vluchtelingen de zee trotseren.

  • Mijn muur

Oostendenaren konden ook hun eigen muur opgeven voor kleinere interventies. Uiteindelijk kregen we 62 aanvragen, waar de volgende artiesten mee aan de slag gaan.

Jaune (BE) - Verschillende locaties in de stad
Als vuilnisman viel het Jaune op hoe hard hij opging in het decor van de stad. Niemand maakte een praatje, niemand lette echt op hem. En juist die dualiteit tussen het zicht- en onzichtbare trok de jonge Belg door in zijn stencil art. Hij laat felle vuilnismannetjes dapper ronddwarrelen in humoristische, absurde settings en laat het daarbij niet na af en toe een stevige steek richting onze samenleving te geven. Zij die de stad netjes moeten houden, brengen nu plots een berg chaos. 

Outings Project (FR) - Verschillende locaties in de stad
Julien de Casabianca, drijvende kracht achter het Outings Project, is een nobele ridder. Ooit probeerde hij Mademoiselle Caroline Rivière die in het Louvre hangt te bevrijden door haar schilderij ook in de Parijse straten de kopiëren. Hij blijft vandaag op dat elan verder gaan en trekt nog steeds historische kunstwerken uit hun  context door ze in de publieke ruimte te plaatsen. Zo wil hij de grenzen tussen museum kunst en street art vervagen tot een toegankelijk geheel. 

C215 (FR) - Verschillende locaties in de stad
De ware kracht van street art schuilt in de perfecte plaats vinden voor je kunst, aldus Fransman C215. Hij combineert stencils met felle graffiti en creëert zo doordringende en kleurrijke portretten. Maar hij kiest niet zomaar wat mensen uit en schildert vaak ouderen, bedelende kinderen en vluchtelingen omdat net zij te weinig gezien worden in onze samenleving. Zijn aangrijpende schilderkunst is ondertussen overal te spotten: van New Delhi tot Brazilië, Turkije, Marokko en Europa.

Levalet (FR) - Verschillende locaties in de stad
Springende, dansende, vallende en slapende figuren, overal in de stad verspreid, dat is het werk van Levalet. Via paste-ups, altijd in zwartwit, brengt hij een eigen wereld tot leven. Deze wereld is gebaseerd op zijn verleden in fotografie, improvisatietheater en videokunst. Levalet maakt daarbij handig gebruik van elk object in de omgeving: een ladder, een deur, de stoeprand,... en creëert zo grappige maar maatschappijkritische taferelen.

  • Jongerentraject

Uit een bevraging van de Oostendse jongeren is gebleken dat evenementen soms de voeling met de jeugd verliezen. Daarom organiseerde The Crystal Ship een open wedstrijd, waarbij jongeren een werk konden insturen. Op twee weken tijd ontving het festival meer dan 50 inzendingen waaruit 10 jongeren werden geselecteerd. Vijf van hen zijn uit Oostende, leeftijd tussen 14 en 22 jaar. 

Deze jongeren werden aan de hand van workshops (vier woensdagnamiddagen) opgeleid door kunstenaars van The Crystal Ship. Hier leren ze met diverse materialen werken, werken op groot formaat en heel wat technische dingen om hen vooruit te helpen in hun mogelijke carrière. Uiteindelijk kiest de jury daaruit een winnaar, die een werk zal maken in het traject van dit jaar.
 

Nog meer informatie vind je ook hier terug.