Sport & ontspanning

De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow ontdekte de Vitamine Zee!

MNM met de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow aan de Kust

De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM ontdekte de Vitamine Zee aan de Kust. Het hoogtepunt van de actie was de live uitzending aan de Kust op donderdag 23 mei 2019. Peter vertrok in De Panne en Julie in Knokke-Heist. Om beurt ontdekten ze tal van activiteiten en spraken onderweg met heel wat leuke kustambassadeurs. Uiteindelijk kwamen ze samen in Bredene om de ochtendshow gepast af te sluiten.

Hieronder ontdek je wat Peter en Julie allemaal beleefden aan de Kust.

Julie Van der Steen aan de Kust
Julie Van den Steen vertrok in Knokke-Heist

Volg hieronder de belevenissen en verhalen van Julie.

Peter Van de Veire aan de Kust
Peter Van de Veire vertrok in De Panne

Ontdek hieronder de belevenissen en verhalen van Peter.

Julie Van der Steen van de Grote Peter Van De Veire Ochtendshow vaart met de Catamaran bij Beachclub Anemos in Knokke-Heist aan de Kust

Op de Catamaran!

Julie gaat met de Catamaran varen in Knokke-Heist. Samen met Ewald en Mirke Deloof van de Anemos Beachclub gaat ze het ruime sop in.

Julie: "Wauw! Dit is echt zalig! We zijn aan het glijden over de zee, over de golven. Het is alsof we over boter glijden. Het was niet zo makkelijk om er op te geraken, maar met de zon die op komt, echt zalig. Het doet me echt heel veel deugd!"

Julie vroeg Mirke wat er nu zo bijzonder is aan watersport: 'De rust van de zee en de actie van de zee'.
En of iedereen dat kan doen: 'Ja, iedereen kan het doen, samen met een monitor. Iedereen zonder ervaring kan catamaranzeilen. Je krijgt alle materiaal en een instructeur die je helpt.'

Ontdek meer over Catamaranzeilen

Ontdek meer over Beachclub Anemos

Peter Van de Veire op een billenkar met zeilwagenrijders in De Panne aan de Kust

Peter gaat billenkarren met zeilwagenrijders

De Panne is de bakermat van het zeilwagenrijden. Een karretje met drie wieltjes en een groot zeil waarmee je zalig over het strand kan zoeven. Peter neemt twee gepassioneerde zeilwagenrijders mee op nog zo'n kustklassieker; een billenkar (of ook wel go-cart).

Henri Demuyssere en Benny Dezeure trappen lustig langs de zeedijk van De Panne en vertellen waarom je beter zeilwagenrijdt in De Panne. Henri: 'De Panne heeft het grootste en breedste strand van de Kust wat zorgt voor een groot speelterrein voor ons.'

'Wat als je moet kiezen je hele leven met een go-cart of met een zeilwagen?', vraagt Peter aan de twee heren. Volmondig en beslist... de zeilwagen uiteraard!

Ontdek alles over zeilwagenrijden Ontdek de zeilwagenclub Lazef van Benny

Ontdek de go-carts van Arizona-Gocarts

 

Sofie Pieters van Seafront in Zeebrugge met Julie Van der Steen van MNM
Mee rijden met Sofie Pieters van Seafront via Zeebrugge naar Blankenberge

Julie ontmoet kustambassadeur Sofie Pieters van het Maritieme Themapark Seafront in Zeebrugge. Ze rijden samen in de wagen en Julie en Sofie praten volop: 
'Wat is Seafront?', vraagt Julie alvast. 'Seafront is een themapark in de gebouwen van de oude vismijn van Zeebrugge. Zee, zeevaart, vis en visserij. We vertellen het verhaal van vroeger en van nu.', legt Sofie uit.
Julie hoorde dat er ook een Russiche duikboot is... 'Ja! Maar, voor de Russische onderzeeër moet je je haasten. Het lange stalen gevaarte waar je in kan afdalen, ligt er nog tot 2 juni 2019. In de plaats komt er een superleuke expo - 'Operatie Noordzee 1944-'45". Iedereen kent D-Day, de landing op Normandië, maar er was ook de tweede landing in de haven van Antwerpen. De expo vertelt het verhaal van die tweede landing. De Haven van Antwerpen was geblokkerd en dus stopte de bevrijding. Vanuit de Kust werd een grote operatie gestart, via Walcheren om de haven van Antwerpen te bevrijden.' 

Meer over de Expo Noordzee 1944-'45

Meer over Seafront

Lekkere coctails proeven met het Beste van België bij Sofie's Livingroom in Koksijde-Oostduinkerke aan de Belgische Kust
Peter onderweg van De Panne naar Oostduinkerke met Sofie Ketels

Peter rijdt samen met Sofie Ketels naar Surfclub Windekind in Oostduinkerke. Sofie is de uitbaatster van Sofie’s Living Room, Sofie’s Sunset en Aloha beach bar. 
'Een eerste aperitiefje?', vraagt Peter zich af... 'Misschien nog even wacht tot de zon ondergaat', stelt Sofie voor. 'Zo lang nog?', reageert Peter... 'Ja, dat is echt gezellig he, zo tegen een uur of vijf/zes verandert de kleur van het licht en kan je heerlijk genieten op het strand.'
Sofie werkt ook volop mee aan een proper strand: 'Wij hebben de idyllische positie om elke dag met onze voetjes in het zand te staan en wij zien de schoonheid van de zee en willen daar toch echt ons best voor doen. Mensen mee bewust maken van wat ze mee brengen ook terug mee te nemen. Wij gaan echt actief aan te slag en geven bijvoorbeeld geen plastic strootjes meer, geen plastic cups koffiemelkjes en bekers meer. Zo proberen we op een positieve manier mensen er bewust van te maken.' 

'En de coctailspecialiteit? 'Die keuze hangt ook wat af van het moment'. In de zomer heb je de frisse zomerse smaken, terwijl je in de winter warmere smaken kiest. Maar op zo'n mooie dag als vandaag doet een mojitto het zeker goed.

Meer over Sofie's Sunset


 

Julie Van de Steen op de speedboat in Blankenberge bij O'Neillbeachclub
Julie en de jetski op zee...

Julie houdt halt bij de O'Neillbeachclub in Blankenberge. Ze heeft er afgesproken met Christophe Poignie, de uitbater van de beachclub. Hij vertelt haar kort wat er allemaal te beleven valt. 
Een jetski kan toch 100km/uur rijden en dat is niet gevaarlijk als je weet wat je doet. Julie kan gelukkig op de deskundige hulp van Christophe rekenen.
Christophe houdt van de zee en zeker van windsurfen. Daarom kwam hij terug aan zee wonen. Hij zit bijna elke dag op zee.
Julie vraagt nog even hoe lang ze op de jetski moeten en Christophe rekent op een 20 minuten. Iedereen dan er komen jetskiën, maar brengt het beste wel z'n eigen jetski mee. De jetski die ze nu gebruiken is de reddingsjetski van de club.

Daarna gaat ze de jetski op voor een tochtje op zee richting Bredene. Wat een belevenis!

De reactie na de rit: 'OMG dat was zo leuk, ma echt zó leuk, Peter! Het grappige is dat snelheid op het water veel sneller aanvoelt dan op de weg.'

Meer weten over watersporten

Meer weten over de O'Neill Beachclub

Peter Van de Veire gaat suppen bij Surfclub Windekind in Oostduinkerke
Suppen met Peter en Sven

Volgende halte van Peter is Surfclub Windekind in Oostduinkerke. Hij gaat er leren suppen... met vallen en opstaan...
Samen met Sven Fransen trekt Peter met supplank en peddle het water in. Het  suppplank gebruik je een peddle om je verder te bewegen. Peter omschrijft kort 'het ding van het moment' gewoon rechtop staan en dan even peddelen. Sven demonstreert, want Peter vindt het met micro toch niet zo eenvoudig... "Wat een vlotte boy... Die Sven is echt op een golf aan het suppen, echt spectaculair zeg!" 
En, dan valt Peter zo ongeveer in het water... Maar met een beetje natte microfoon lukt het ook nog.

Meer weten over suppen!

Meer weten over Surfclub Windekind
 

Zeilen op zee
Peter en Jens over zeilen op zee 

... ondertussen zit Julie op de jetski...

Peter stapt bij Jens in de auto en ontdekt wat zeilen precies inhoudt. Jens is een watersportambassadeur. Ja, het is echt een uniek gevoel om op het water te staan. Dat is echt een aanrader. Ja, dat vindt Peter ook wel. Vooral die oneindigheid van de zee. Jens is een zeiler, surfer en windsurfer. Het is niet moeilijk om te doen als je weet wat je doet. Ook zeilen is niet echt moeilijk, of je nu op een grote of kleine boot wil gaan zeilen. En, hij ontdekt ook dat je als totale leek een zeiltocht kan doen op zee. Bij de VVW Nieuwpoort kan je terecht voor een initiatie op dekust.be/ikwatersport. Pure zeebeleving!

Leuke extra quote van Peter: Ja en ook als het regent is het leuk aan zee :-)

Meer over zeilen!

Meer over de VVW Nieuwpoort

Julie Van der Steen met Thibaud van Villa De Torre in De Haan-Wenduine
Julie ontmoet Thibaud van restaurant De Torre in De Haan

Thibaud houdt van gezondheid en van de Kust. Hij heeft drie horecazaken. IN Villa De Torre werken ze met Noordzeevis, in Hoeve Villa Welgelegen hebben ze een gezond ontbijt samengesteld en in Bleu Chaud werken ze met vlees.
Ze werken met verse producten van hier in de streek, alles verser dan vers. 'Wat is jouw lievelingskost?', vraagt Julie. 'Ik was vroeger een echte vleeseter, maar ik steeds liever een stukje verse Norodzeevis', vertelt Thibaud. 

Thibaud bracht ook een gezondheidsdrankje mee. 'Een geel drankje, maar wat zit er allemaal in?', vraagt Julie. Het is inderdaad een gezondheidsdrankje waar we in de B&B onze gasten 's morgens mee verwennen. Het bestaat uit verse curcumma, gember en basilicum.' 'Het ruikt wel straf', oordeelt Julie alvast. Maar ze gaat er voor... "Amai! Wat zijn die brokken er in? Daar niet op bijten, niet op bijten" lacht ze. 'Het zijn de stukjes curcumma', lacht Thibaud. 'Het kan inderdaad even wennen zijn, maar de tweede dag nemen de gasten er maar graag een glaasje van.' 'Ik ben in ieder geval helemaal wakker', zegt Julie nog.

Meer over Villa De Torre - Meer over Bleu Chaud - Meer over B&B Hoeve Welgelegen

 

Peter Van de Veire met MNM op de Warandetoren in Westende
Peter klimt de Warandetoren in Middelkerke-Westende op...

En daar ontmoet hij Liesbet Billiet die het heeft over de Vitamine Zee aan de Kust. Hij staat op 20 meter hoogte, voelt de zon heerlijk op z'n snoet en heeft een machtig zicht op de kustlijn. 
'Dat is ook Vitamine Zee', zegt Liesbet. Wat je hier ziet; zee en strand, maar ook het mooie hinterland.' 'We ademen hier echt de Vitamine Zee in, zegt Peter enthousiast.
Vanaf de toren zien ze ook kunstwerken van de kunttriënnale Beaufort vanaf de toren. De Olnetop - opspattende golven - van Nick Ervinck en dan de Caterpillar van Wim Delvoye waar recent nog een extra stuk aan werd toegevoegd.
'Mogen kinderen er op klimmen', vraagt Peter. 'Neen, dat is niet de bedoeling', licht Liesbet toe.
Tip: Met het familiespel de Uitwaaier kan je wel boeiende spelletjes rondom de werken ontdekken.
 

Peter wiebelt mee met de toren; hij voelt de zee want de toren is zo ontworpen dat hij mee kan bewegen.

Crystal Ship
Peter op pad in en door Oostende

Peter ontdekt de Stad aan Zee. Hij passeert enthousiast langse het Leopold I-monument aan de Gaanderijen, komt voorbij het Casino Kursaal en ontmoet de curator van het street art-festival The Crystal Ship. Ze nemen samen het overzetbootje aan de Vistrap in Oostende richting Oosteroever.
'Dat is hier wel een fantastisch zicht hoor', vertelt Peter aan Julie. 'Ik zit hier op de Roger Raveel, een overzetbootje'. 
Bjorn Van Poucke vertelt over The Crystal Ship, een groot streetart Festival dat elk jaar in de paasvakantie in Oostende neerstrijkt. Als curator nodigt hij internationale en nationale streetart-kunstenaars uit. Ze maken muurschilderingen, installaties,... die permanent in de Stad aan Zee blijven en zo samen een kunstroute vormen die je gratis kan volgen. 'Dat is wel zeer indrukwekkend', besluit Peter. 'Wat was het meest spectaculaire deze paasvakanatie?' vraagt peter. 'Wel, we hebben nu een muurschildering van 40 meter hoog gemaakt en we hebben daar 12 dagen aan geschilderd. Drie realistische portretten, dus dat moest wel minutieus correct zijn'. 'En van wie waren die portretten?', vraagt Peter. We hebben van drie personen een beeld genomen, onder andere van Tinneke De Croos - een sociaal werkster.
Peter vindt het echt mooi allemaal. 'Maar, wat maakt oostende de ideale plek hiervoor?', vraagt hij zich nog af. 'Oostende is rock'n roll en heeft ook wel een hoek af. Daar past street art wel in, het is immers ook een coole kunstvorm met een hoek af', besluit Bjorn. En ondertussen meren ze aan op de Oosteroever...

Meer over The Crystal Ship

Meer over het overzetbootje

Eva Daelman en Julie Van der Steen met MNM aan de Kust
Julie ontmoet Oostende-fan Eva Daelman

Eva Daelman koos voor het goed leven aan de Kust en verhuisde naar Oostende.

Alles goed met Eva, ze zwom zelfs al in de zee 's morgens vroeg. Julie wil toch eens afstemmen of dat wel klopt dat een wetsuit zoveel werk is om aan te trekken. Ja hoor, lacht Eva, en dan heb je vaak nog hulp nodig om hem uit te trekken. Na Mechelen woon je nu in Oostende. Ze wilden graag aan de zee wonen en beseften dat onze Kust daar perfect voor ons. Oostende is dan een stad aan zee, dus je hebt het goede van de twee werelden. Hier is het leven precies ook net iets rustiger, als het vriest zit iedereen toch op een terras. De inspiratieweekenden aan zee is dat het leven meer is dan elke dag gaan werken, huis betalen,... Ondertussen komt Peter er ook bij... Goeie morgen! Meer over OOstende
een lekker jus de mer met Peter Van de Veire aan de Kust
Peter proeft Jus de Mer

Een heerlijk streekbiertje gebrouwen aan de Kust... de Jus de Mer. Het lokale biertje vind je vooral aan de Kust. 
'Hoe anders smaakt bier aan zee?', vraagt Peter aan Alexander Verlinde die het biertje brouwt. 'Veel beter, natuurlijk... Het is altijd een beetje vakantie aan zee, dus smaakt alles beter', besluit Alexander.

Meer over Jus de Mer

Yoga op het strand aan de Kust met Julie Van der Steen van MNM
Peter, Julie en yoga op het strand aan de Twinsclub in Bredene

Op het terras van de Twinsclub in Bredene ontmoeten Peter en Julie Annelies Brack van de Twinsclub. De Twinsclub is een watersportclub aan de Kust. Je kan er ongeveer alle strand- en watersporten beoefenen. Peter wil wel eens weten welke sport Annelies het leukste vindt. 'Windsurfen', antwoordt ze direct. Je kan het eigenlijk ook altijd wel doen,vertelt ze, want Peter vraagt zich af of zoiets wel vaak aan onze Kust kan gedaan worden.
En, moet je nu voor een heel jaar lid worden? Neen, je kan ook voor 1 dag lid worden. En dan krijg je alle voordelen als een 'vast' lid.

Een initiatie yoga kan je ook doen. Een beetje lenigheid, een beetje spiritualiteit, een beetje Vitamine Zee... Let's go! Annelies en Julie gaan er helemaal voor.

Meer over strand- en watersporten

Meer over de Twinsclub 

Zeilen met de catamaran op zee met MNM

Leuke afsluiter... het kustliedje van de luisteraar...

'Zeil je voor het eerst van Bart Kaël...

Het volledige programma herbeluisteren? Dat kan je hier!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF