Doen
Eten & drinken

De Kust vlogt

Hoi beste kustliefhebbers... De Kust vlogt!

Deze zomer gaat Stefanie iedere week op pad aan de Kust. Ze toont leuke plekjes, hotspots en brengt ludieke weetjes in beeld.

Volg haar wekelijks op de Facebookpagina van de Kust. Vergeet ook zeker niet @dekust te volgen op Instagram of via ons Youtubekanaal kusttv.

Nieuwpoort, badplaats van oud, nieuw én groot!

Een van de grootste jachthavens van Europa vind je in Nieuwpoort. Tweeduizend plezierboten zorgen voor een indrukwekkend zicht vanop de wandel- en fietspromenade. Ook de oude stad met haar middeleeuwse architectuur is zeker een bezoekje waard. Door haar strategische ligging aan de monding van de IJzer, werd Nieuwpoort in de loop van de geschiedenis meerdere malen verwoest maar ook altijd weer heropgebouwd.

Jachthaven 

Stroomafwaarts van de vissershaven is er de “Eurojachthaven”. Er zijn drie jachtclubs die zowat 2000 ligplaatsen beheren. Daarmee heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa.

Naast de Eurojachthaven is er in Nieuwpoort aan het Spaarbekken ook nog een jachthaven voor motorboten op de binnenwateren. De capaciteit van om en bij de 200 ligplaatsen, en zijn ideale ligging op een knooppunt van waterwegen dat directe ontsluiting in de richting van Veurne, Diksmuide maar ook Gent en Brugge garanderen, tonen aan dat ook deze jachthaven toonaangevend in zijn soort is.

Meer info over de Jachthaven - Kromme Hoek, Nieuwpoort - 058 23 33 53 -  Praktische info

Restaurant Galjoen

Er blaast een nieuwe, frisse wind door de Nieuwpoortse Yachthaven. Arne Dooghe staat aan het roer van het Galjoen: een piekfijn horecaconcept met een prachtig uitzicht op de Westkust.

Op de eerste verdieping is er Galjoen Rest’Ooh, een verzorgd gastronomisch restaurant. Daaronder heb je Galjoen Bistr’Ooh, waar je terecht kan voor een gezellige hap en voor een sfeervolle drink onder vrienden.

Watersportlaan 11, Nieuwpoort - Meer info - Facebookpagina

 

‘Le vent souffle où il veut’

Het magnifieke werk van kunstenaar Daniel Buren werd opgericht voor Beaufort03 en wekt de illusie van een bos op. Ga zeker het spel van de windhanen eens bekijken.

Kromme Hoek 1, Nieuwpoort - Meer info

Westfront

Leer meer over de onderwaterzetting tijdens Wereldoorlog I aan het Westfront. In het bezoekerscentrum pal onder het terras van het Albert I monument ontdek je een boeiende tentoonstelling.

Boven geniet je van een prachtig panoramisch zicht en kijk je uit over het sluizencomplex, beter gekend als ‘De Ganzepoot’. De naam verwijst naar de vorm van het complex. Deze plek speelde een cruciale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog en is nu een oase van rust die je kan verkennen.

Kustweg 2, Nieuwpoort - 058 23 07 33 - Meer info

 

Kinderboerderij De Lenspolder

Plezier gegarandeerd! Kinderen vergapen zich aan schapen, kippen, konijntjes en een vijver met verschillende eendensoorten. Kreten als 'kijk, daar zit er een kuikentje' of 'hier zit de koe' klinken als muziek van enthousiasme. 

Elf-Juliwijk 6 , Bus a, Nieuwpoort -  058 23 69 86 - Meer info 

Zeebrugge met zijn wereldhaven, dé familiale badplaats én ‘hoofdstad' van de vis

Zeebrugge en haar wereldhaven zijn niet los van elkaar te zien. Van op het strand kun je indrukwekkende schepen zien aan- en afvaren. Of bezoek gewoon de haven, met bus of boot. Verder is Zeebrugge ook de perfecte badstad om een visschotel te gaan eten. Men noemt Zeebrugge wel eens de ‘hoofdstad van de vis’! Gewoon zin om te luieren? Perfect. In Zeebrugge kan je je in alle rust op het brede strand neervlijen en naar de wolken turen ...

't Werftje

’t Werftje is het oudste etablissement van Zeebrugge. Proef er de heerlijkste creaties uit de Noordzee. 

Werfkaai 29, Zeebrugge - 0497 55 30 10 

Meer info

 

Saint-George's Day

Vanaf de kilometerlange Saint-George’s Day-wandeling geniet je van zowel de bedrijvigheid in de haven als het schouwspel van zee en strand. Twee grote uitkijkplatforms langs de promenade bieden een fantastisch zicht op de omgeving.

westelijke havendam, Zeebrugge

 

Haven Zeebrugge

De haven van Zeebrugge biedt een prachtig panorama. Ook is het mogelijk de haven met boot of bus te ontdekken. Of vaar mee naar de Thorntonbank en bezoek het windmolenpark op zee.

Havenrondvaart Captain Blue - Meer info

Opstap: Tijdokstraat (nabij Maritiem themapark Seafront, Oude Vissershaven)

Seafront Maritiem themapark

Expo Operatie Noordzee Seafront

In het themapark Seafront ontdek je de geheimen van de zee. Je maakt kennis met het ruwe vissersbestaan, de Zeebrugse havengeschiedenis en het leven onder de zeespiegel.

Seafront brengt maritieme thematentoonstellingen, Operatie Noordzee 1944-‘45 mag de spits afbijten.

Een tentoonstelling voor jong en oud over de vergeten maar belangrijke Slag om de Schelde. Beleef de bevrijding, bedenk zelf hoe je die slag kon winnen en vergaap je aan het kanon dat Star Wars inspireerde. Ontdek wat de vissers tijdens de oorlog zoal vingen, wie de Belgen waren die meestreden en wat er met de gezonken schepen gebeurde.
Voor families is er een aparte tour met originele vragen, video’s en verhalen.

Vismijnstraat 7 - Zeebrugge

Praktische info Seafront - ontdek hier wist je datjes - Praktische info Expo Operatie Noordzee 1944-45

Middelkerke pronkt met een nieuw Beaufort-werk

Middelkerke-Westende is dé kustgemeente voor een strandvakantie met het hele gezin. Wandelen in de heerlijke Warandeduinen of genieten van de prachtige zee en het uitgestrekte strand; wat heeft een mens nog meer nodig? Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken, met prachtig erfgoed en musea die je nostalgie doen krijgen naar de strandvakanties van toen ...

 

Beaufort in Middelkerke

De gotische Flatbed Trailer, een monumentaal kunstwerk van Wim Delvoye staat bij de “Caterpillar 5”, een van de delen van een vorige editie van kunstproject Beaufort, geplaatst. 

Meer info over Beaufort 

Warandetoren

Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. 

 

Louis Logierlaan - Middelkerke - meer info

De Kwinte

Wil je even bekomen na het watersporten? Genieten van een prachtige zonsondergang en het panoramisch uitzicht? Dat kan! 

Koning Ridderdijk 100 - Westende - meer info

Bredene, kampeergemeente bij uitstek vol waterplezier

Het is niet alleen de kampeergemeente bij uitstek, maar ook de enige kustgemeente zonder dijk én de enige badplaats met een afgebakend naaktstrand. Kortom, Bredene is uniekBredene, een grote drukke autobaan en dan metershoge duinen met daarvoor een uitgestrekt, weids zandstrand met ruwe pieren die de wijde zee proberen omarmen.

Brouwerij Betsy brouwt biertjes met een duidelijke link. Betsy verwijst naar het standbeeld van kunstenaar Irénée Duriez, dat op het Duinenplein terugvinden is. Naast bier is er ook heerlijke gin.

Ideaal om uw weekendje weg te kruiden. Lekkere Westen chef Donald Deschagd van Le Homard et La Moule maakt gerechten met zeewier en groenten uit de Noordzee. Ook biedt hij to-go lobster boxes aan voor luxe pickniksjes op het strand of neemt hij je mee op kruid- en wierpluktochten door de duinen en langs deinende golven.

Twins Club is omgeven door duinen, strand en zee. Home spot voor surfers, windsurfers, kiters en cat-zeilers. Verwen jezelf en ontdek nieuwe kicks. Hou van zon, wind en golven. Welkom in the surf-way-of-life.

 

Meer info - Driftweg 69 - Bredene

In 't Fietskotje worden de pannenkoeken per meter verkocht! Pannenkoekenfanaten zullen hier zeker en vast hun hart ophalen. Een ideale fietsstop!

 

Meer info - Zandstraat 69 - Bredene

De Haan, een pareltje aan De Kust

De belle époque viert hoogtij in De Haan. Het geklasseerd tramstation is een mooi voorbeeld van het Engels-Normandische vakwerk dat zo typisch is. De prachtige huisjes met rode daken, balkonnetjes, torentjes en gevels maken van de Concessiewijk een pareltje en zorgen voor een familiale, gezellige sfeer. De mooie zeedijk (zonder hoogbouw!) maakt het plaatje af. Ook in Wenduine is gezelligheid troef. Ontspan op het brede strand of op de Rotonde. Rustgevend!

NIEUW: Surfing Elephant 

Welkom bij de nieuwste en meest gezellige surfclub aan de kust! Ongeacht je leeftijd, kan je er terecht voor surf- en kitelessen, beachgames en veel meer. Ook groepen en verenigingen kunnen er een super leuke sportdag beleven. Uiteraard is ook een namiddag op het terras mogelijk. Genieten van zon, zee, strand en sport! - Manitobahelling, Wenduine.

Het mooiste uitzicht in De Haan vind je bij de Spioenkop, het witte paviljoentje met rode dak middenin de duinen.

 

De Duinbossen is een groene parel! Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Je kan er naar hartenlust ravotten in één van de 3 speelzones en er zijn mooie en verrassende wandelpaden.

Piraat Jozefien heeft haar schat verstopt... Aan de hand van tips die families op verschillende kindvriendelijke locaties in Wenduine kunnen bemachtigen, komen ze zo telkens een stapje dichter bij de locatie van de schat...

 

Waar? Kaarten te koop in infokantoor, Wenduine aan 2 euro.

Wanneer? Van 28 juni 2019 tot en met 28 september 2019

Vorig jaar spoelde de gigantische vinvis Antonius aan in Vosseslag. Ontdek in de zomerexpo het verhaal van deze vinvis. Blikvangers zijn de indrukwekkende kaken en enkele skeletten van kleinere walvissen.

 

Expo : ’t Schelpestik, Vosseslag 131, De Haan
1 juli – 31 augustus 2019, dagelijks van 10-13u & 14-17u
Gratis toegang

Blankenberge, lekker uitwaaien aan de pier en veel meer!

 

Blankenberge, topbestemming voor families en koppels. Je kikkert op van al het jodium dat in de lucht hangt. Sea Life is het paradijs voor kinderen ook is het gemakkelijk cultuur op te snuiven. Kuieren langs de Paravang en de vele belle-époquevilla's bewonderen, het maritieme erfgoed bekijken, een optreden meepikken, het Belle Epoque Centrum binnenlopen of het veelzijdige kunst- en podiumaanbod van het cultuurcentrum ontdekken. De sfeer en ambiance krijg je er gratis bij.

 

Sea Life

Ontdek de mysterieuze onderwaterwereld: spectaculaire haaien, beruchte piranha’s, zeepaardjes.. én waag je aan Rocky's klimavontuur, klauter en sta oog in oog met de indrukwekkende zeeleeuwen, knotsgekke pinguïns en speelse otters.

Meer info

Koning Albert-I-laan 116 - Blankenberge -  050 42 43 00 

Oosterstaketsel

Brasserie Oosterstaketsel bevindt zich op de kop van een elegante, houten wandelbrug: het Oosterstaketsel.
Kom proeven van de beroemde vissoep, al dan niet gecombineerd met een voorgerecht van langoustines of Sint-Jakobsnoten

Meer info - inspiratie

Zeedijk 350 - Blankenberge - 0476 66 49 98

Another Fairytale - Cindy Wright

Cindy Wright haar fotorealistische schilderijen combineren het thema "vergankelijkheid" met een bijzonder levendig kleurenpallet.

 

Exporuimte De Meridiaan (Casinoplein 9, 8370 Blankenberge)

Nog t.e.m. 29/09: dinsdag tot en met zondag, telkens van 14 tot 17 uur

Meer info

Lustige Velodroom

Houten piste op het strand met allerlei gekke fietsen. Uniek in Europa, voor jong en oud!

Strand Blankenberge -  0496/257.254 
 

Meer info

Knokke-Heist, een mix van cultuur en avontuur

 

Voor trendsetters en cultuurliefhebbers is Knokke-Heist de ideale bestemming. Zowel hippe boetiekjes, als verschillende ‘flagshipstores’ en kunstgaleries kunnen je bekoren. Ook toprestaurants dragen bij tot het typische karakter van de gemeente. 

Wandel door het adembenemende natuurgebied ’t Zwin, een van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van de Kust, voor heel wat trekvogels belangrijke! Door het vernieuwde bezoekerscentrum en kijkcentrum wordt Het Zwin als hét natuurbelevingspark voor het hele gezin. Voor het park creëerde kunstenaar Guillaume Bijl deze zomer een nieuwe, ruimte-vullende Sorry-installatie. Hij laat zich hierbij inspireren door de toeristische beeldcultuur aan de Kust die hij verweeft met kunsthistorische referenties en alledaagse situaties.

Aan sportieve activiteiten geen gebrek! Maak je borst maar nat in de watersportclub Lakeside Paradise. De kabelbaan behelpt je bij het wakeboarden/waterskiën/wakeskaten of kneeboarden. Ook kan je er windsurfen, Stand Up Paddle Boarden, kajakken..

Aloha! Surfers Paradise is een watersportclub vlak aan het natuurreservaat Het Zwin. Opvallend is het authentieke Californian clubhouse met groot terras, sunset lounge, hotspring jacuzzi, hangmatten, uitkijktoren…Je waant je meteen op één of andere exotische surfspot.

Kunstwerken. Kunst merken. Beeldende kunst uitgevoerd in zowel klassieke materialen zoals graniet en brons, maar ook nieuw ontwikkelde materialen zoals kunsthars of spiegelinox. Er zijn natuurlijk de galerijen, een zestigtal, die uitpakken met het beste van het beste, maar ook in de duinen, op de Zeedijk, in het Casino, op tal van pleinen en zelfs op een strandhoofd vind je tal van memorabele werken. Ogen te kort dus!

Knokke-Heist is ‘the place to be’ voor een middagje shoppen. Ook op zondag!

Het 58ste Cartoonfestival is er dit jaar één om duimen en vingers bij af te likken. Belgische topcartoonisten nemen je graag mee op een culinaire cartoontrip aan het strand t.h.v heldenplein Heist. 

Koksijde, 5x to do's

Koksijde, heerlijk vertoeven

(1) De Hoge Blekker, de hoogste duin van onze kust! Binnenkort komt hier ook de imposante uitkijktoren die je de hele kust zal presenteren.  

(2) Oostduinkerke bruist van het autenthieke vissersleven. De garnaalvissers te paard zijn een must see! De trekpaarden slepen het garnaalnet en maken het mogelijk de uitzonder lekkere garnalen te vangen. De garnaalvisserij wordt beoefend bij laag tij, gedurende ongeveer 2 à 3 uren. De paardenvisser in gele oliejekker zit in een houten zadel op zijn paard dat het zware garnaalnet achter zich aansleept. 

(3) Snuif wat cultuur en bezoek het Abdijmuseum Ten Duinen. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek. Op het strand loopt een tijdelijke tentoonstelling Cabin Art. Ook vind je enkele Beaufort-werken terug in het straatbeeld. 

(4) Sip je graag van een heerlijke cocktail met zicht op zee, ga dan zeker langs in Sofie's Sunset of in Aloha Beach. Ben je klaar om een magische nacht te beleven aan het strand? De Don nodigt jou uit om de spirit van Sugarlandia te ervaren - een bovenwonderlijke wereld waar niets is wat het lijkt. Maskers, mythes en magische verhalen worden voorzien.

(5) Ontdek het charmante polderdorp Wulpen, heerlijk fietsen! 

Meer info over Koksijde-Oostduinkerke

Oostende, off the beaten track

Oostende, stad aan zee. 

De cultuurminnaars zullen hier hun gading vinden. "The Dictatorship of Art" is de vierde editie van The Crystal Ship. Opnieuw verovert het Street Art Project wereldberoemde kunstenaars. In de straten van Oostende bespeur je gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinstallaties. Kunst alleen heeft de kracht om de wereld écht te veranderen?!

Er is nog veel meer! Ook interventionisten gingen aan het werk. Helen Bur schildert portretten van bewoners op hun gevel.

 

Herkennen jullie het silhouet op de foto?

Stencilkunstenaar Jaune laat ludieke kunstwerkjes van vuilnismannen na in het straatbeeld. Oak Oak geeft speelse interpretaties aan elementen in de binnenstad. Ook Johannes Verschaeve, frontman van de Oostendse rockband The Van Jets uit Oostende laat zijn sporen na. Wasted Rita zorgt voor sappige quotes hier en daar.

Kaartje met fiets- en wandelroutes te verkrijgen bij de Dienst Toerisme van Oostende. 

De elektrische step is ook te vinden in Oostende. Je kan deze steps gebruiken door de app 'Flash' te downloaden. Een ritje met een deelstip kost 1 euro plus 15 eurocent per minuut. In de app krijg je een overzicht van alle locaties. Daarnaast kan je gemakkelijk een Blue bike fiets ontlenen. 

Het overzetbootje biedt een gratis overzet tussen het centrum (Visserskaai) en de Oosteroever. De veerdienst is toegankelijk voor voetgangers, fietsers mét fiets en is rolstoeltoegankelijk.

Lees je graag nog enkele tips van de kustambassadeurs over Oostende? Ontdek ze hier:

Voor meer info over Oostende, klik hier

De Panne leeft

De Panne is klaar voor de zomer én heeft heel wat te bieden. 

NIEUW: C-Lodge!

C-Lodge is de nieuwste evenementensite aan het strand. Vanaf 5 juli 2019 kan je er lasershooten, van op het reuzenrad genieten van een panoramisch zicht én van een heerlijke cocktail sippen in de beachbar.

Heb je zin in een actieve dag, waag je dan zeker aan het strandzeilen. De Panne met het breedste strand van België is het zeilwagenmekka. Hier kan je meer info vinden. 

De Panne biedt heel wat mogelijkheden om te wandelen. Het indrukwekkende duinenlandschap van het Westhoekreservaat, oudste natuurreservaat van Vlaanderen biedt een bewegwijzerde wandelroute. Honden zijn hier toegelaten. Deze erfgoedwandelroute is een ideale mix van cultuur en natuur!

In de geklasseerde Dumontwijk kan je dezelfde cottagestijl als aan de Noord-Franse Kust opsnuiven. Het pittoreske Noord-Frankrijk is nooit ver weg. 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF