Doen

De mooiste wijken om te doorkruisen?


De erfgoedwijken garanderen je urenlang slenterplezier en tal van ontdekkingen.

De Panne

In De Panne klim en daal je in de beschermde Dumontwijk. Genoemd naar de Brusselse architect Albert Dumont, die omstreeks 1892 verantwoordelijk was voor de eerste urbanisatiefase. Later, in 1902, zou zijn zoon de verkavelingsplannen van deze duinenstrook uittekenen. Het natuurlijke duinenreliëf werd gerespecteerd en op de ruime percelen verrezen charmante landelijke cottages. Een kronkelmozaïek vol mooie kustvilla’s. Je ontdekt verborgen poppenhuisjes, begroeid met klimop en immense villa’s met dienstenkwartier. Zowat de helft van deze stratenwirwar is exclusief voor voetgangers, de mooiste hoekjes laten zich enkel via een van de wandelpaden ontdekken.

 

> Meer info

> Meer over De Panne

De Haan

Ook in De Haan wacht zo’n heerlijke geklasseerde wirwar van groene kronkelstraatjes. Die glooiende ‘Concessie’ werd in 1889 door de staat in erfpacht gegeven en onder handen genomen door de befaamde Duitse architect-urbanist Joseph Stübben. Dezelfde man die later ook het Zoute zijn herkenbare look schonk. Hoogbouw was uit den boze, de bouwheren mochten slechts één zesde van hun oppervlakte bebouwen en de kronkelende lanen moesten rust garanderen. Het resultaat heeft de tand des tijds glorieus doorstaan. De Concessie is een lange aaneenschakeling van sierlijke peperkoekenhuisjes verstopt achter wit geschilderde tuinhekkens en prachtige vakwerkcottages met rode daken, nu eens voorzien van een elegant torentje dan weer van een leesbalkonnetje.

 

> Meer info

> Meer over De Haan-Wenduine

Knokke-Heist

Ook pal achter de Knokse Kustlaan, ligt zo’n gestileerde wereld verborgen. Een glooiende villawijk van uitgestrekte domeinen, omzoomd met wilgen en aan elkaar geregen door elegante lanen en kronkelende wandelpaden.  Nadat de Duitse urbanist Joseph Stübben eerder al succesvol Duinbergen op de kaart zette, ging hij in opdracht van de Compagnie het Zoute ook in het Zoute aan de slag. Stübben ontwierp het stratenplan, respecteerde ook het duinenreliëf, verbood hoogbouw en voorzag knotwilgen en populieren om de wandelaars te beschermen tegen de stevige zeebries. Het resultaat is een heerlijke herhaling van Engelse cottages met Normandische slag, een plek zo mooi dat  je, als je niet al te jaloers van aard bent, instant gelukkig wordt.

 

> Meer over Knokke-Heist


 

Waar kan ik e-bikes huren?

Het strand en het hinterland zijn heerlijk vlak. Maar tussenin vind je duinen of glorieuze groenwijken die opgetrokken werden op die duinen. Nijdige klimmetjes en ferme dalingen dus. En dat kan best pittig zijn voor ongetrainde kuiten. En zelfs al houd je het bij ritjes door die vlakke polders, ook dan kan je misschien wel wat ondersteuning gebruiken. Want als die Noordzeewind opsteekt, is hij onverbiddelijk. Gelukkig kun je overal langs die kustlijn e-bikes huren en die batterij op tal van plekken opladen. Hier vind je immers vele tientallen fietsverhuurders. Werd de laatste e-bike net verhuurd? Geen nood, bij een van de collega’s vind je ongetwijfeld wel nog een exemplaar. Elke badstad beschikt immers over meerdere verhuurders. Zo hoef je geen tijd te verliezen. Gelukkig maar, want er wacht ruim 350 kilometer fietsplezier, netjes verbonden via knooppunten. Zee en strand, duinen en natuurgebieden, badsteden en polderdorpen, je zoeft moeiteloos van de ene naar de andere topplek.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF