Doen
Zee van Smaak

De visserij zelf verkennen

De visserij is een bijzonder beroep. Je staat als vissers zo dicht bij de natuur dat je er één mee wordt. Zee en visser hebben amper geheimen voor elkaar en dagen elkaar dagelijks ook uit. Het respect waarmee de visser de zee en wat de zee voort brengt werkt is lovenswaardig. 

Heb je al eens gedacht om zelf te ervaren hoe het leven op een vissersboot er aan toe gaat? Doen! Kies voor een unieke ervaring die je zoveel bij brengt en die je altijd bij blijft. Scheep in en kies voor het ruime sop. Schip ahoy!
Mag het iets minder avontuurlijk? Dat kan ook! Een bezoek aan de visveiling toont je ook een boeiend verhaal van ver- een aankoop van vis. 

Mee varen met de garnaalvissersboot Crangon
Visser voor een dag!

Het vissersavontuur ten volle beleven doe je vanaf een vissersboot. Je scheept in en vaart mee op een echte vissersboot. Zo ontdek je vanop de eerste rij hoe het leven er op zee echt aan toe gaat. Kies je voor een garnaalvissersboot of liever ga je liever zeevissen? Het kan allemaal.

Op naar het vissersavontuur

Een zee van smaak verkopen in de vismijn
De visveiling van dichtbij

Wist je dat je een bezoek kan brengen aan een visveiling? Een interessant verhaal over vis - van zee tot bord. Zo ontdek je hoe de vis gelost wordt, aan welke voorwaarden er voldaan moet worden en hoe de verkoop in zijn werk gaat. Op wat wordt gelet bij de verkoop, welke vis wordt aangevoerd... 
Er zijn drie vismijnen aan de Belgische Kust: in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Wist je dat de aangevoerde vis in realtime verkocht wordt via het internet op een netwerk die 3 klokken verbindt nl. in Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort. En dat er jaarlijks zo’n 17 miljoen kg vis hun weg vindt via groothandel naar consumenten binnen gans Europa?

Bezoek aan de vismijn van Nieuwpoort 

Vishandel Mare Nostrum in Sint-Idesbald verkoopt een zee van smaak
De vishandels

Aan de Kust koop je verse vis bij de lokale vishandelaars en aan de Vistrap in Oostende. Ze adviseren je graag over welke vis je volgens het seizoen het beste koopt en bieden de verse Noordzeevis aan. Knack Weekend pikte er vijf adresjes uit die prat gaan op verse vis rechstreeks aangevoerd door onze eigen vissers.

5 x verse vis kopen

Lekkere verse vis aan de zee
De catch of the day

Heel wat chefs werken met de vis die de visser heeft gevangen, de zogenaamde "catch of the day". Ze laten zich hiervoor inspireren door het seizoen en beslissen niet op basis van de vraag van de consument. Ze werken met de vis die voorhanden is en dat zijn ook de minder gekende en vaak (onterecht) onbeminde vissoorten. Toch kun je ook met deze vissoorten heerlijke gerechten maken. En dat weten de North Sea Chefs heel goed. Hun missie en overtuiging: "We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten visse wat wij willen eten en al de rest weggoien."

Meer over de North Sea Chefs

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF