Eten & drinken
Zee van Smaak

De Vlaamse Visserij

Vissers aan het werk op de vissersboot

Het leven op zee, op een vissersboot... Hard labeur, maar een job die gedaan wordt met passie en bewondering voor de natuur en wat ze voort brengt. Vissers die vertrekken met een missie om daarna hun versgevangen vis aan land te brengen en te verkopen. Chefs die op hun beurt hun vis bij vissers halen, want verser en puurder vind je ze niet. De korte keten tussen vangst en bereiding is nergens zo klein als aan de Kust. 

Ontdek zelf ook eens het leven op een vissersboot. Zo kan je bijvoorbeeld mee varen met de Crangon of inschepen om zelf te gaan zeehengelen. Ontdek hieronder wat er allemaal te beleven valt.

Wanneer beelden zoveel meer zeggen dan woorden...
HET LEVEN VAN DE VISSER OP ZEE

DE VLAAMSE VISSERIJ

Een zee van smaak met verse vis aan de Vistrap in Oostende
Waarom kiezen voor vis van de Vlaamse Visserij

Als consument wil je weten waar de producten die je eet vandaan komen. En dat is met vis niet anders. Wie kiest voor vis die gevangen werd door onze eigen vissers, is zeker van een puur product dat met respect gevangen werd. De dagelijkse aanvoer van verse vis zorgt ervoor dat je altijd verse producten kan verkrijgen. Kies daarvoor niet alleen voor de gekende vissoorten. Ook de vis uit de zogenaamde bijvangst is bijzonder lekker en makkelijk om te bereiden. Vraag je (lokale) vishandel om raad en ontdek welke vis je het beste kiest.
Je kiest meteen ook voor duurzaamheid, want nergens anders vind je zo'n korte keten om verse vis op je bord te krijgen. Een eerlijke prijs voor een puur en smaakvol product. 

Ontdek de viskalender 

Michiel Rabaey
NorthSeaChefs

De NorthSeaChefs zijn een groep chefs die koken met wat de visser heeft gevangen. Ze werken ook met de zogenaamde bijvangst die vaak minder gekende en (onterecht) onbeminde vissen bevat. Zo bereiden zij vissen als de hondshaai, rode poon, pieterman, steenbolk,... 
"We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten en al de rest weggooien."
 

Meer info over de NorthSeaChefs

De visserij aan de Kust
Visserij verduurzaamt

Duurzaamheid is een actueel thema dat ook de visserij niet onberoerd laat. De Belgische visveilingen gaan steeds meer aan de slag met de factor 'duurzaamheid'. Zo krijgt iedere partij vis krijgt bij verkoop op de klok een groene zone die aantoont of er een minimale duurzaamheidsgrens gehaald werd en of de visser met duurzaamheid bezig is.

Waar wordt zoal op gelet:
Aan de hand van de zogenaamde Valduvis-score kan de ecologische, sociale en economische duurzaamheid in schaal gebracht worden. Die score komt door onder meer te kijken naar de staat van de visbestanden, het verbruik van de brandstof, het dierenwelzijn en de gezondheid van de crew aan boord.

Ontdek het alles over de duurzame visserij aan onze Kust

Met de steun en medewerking:

Partners in het project Zee van Smaak

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF