Doen

De zintuigen en de zee

Het najaar en de winter zijn dé periodes om de zee in zijn puurste vorm te ontdekken. De oneindigheid baadt in rust en zorgt voor die heerlijke zorgeloze momenten. Zee en strand zijn gehuld in een winters jasje en kleuren licht in de winterzon. Winterplezier aan zee, dat is uitwaaien op het strand en langs de vloedlijn, genieten van een kopje warm met zicht op zee, proeven van de kerstsfeer en  - gezelligheid in de badplaatsen,...

Het najaar en de winter zijn meteen ook de ideale periodes aan zee om al je zintuigen prikkelen. Zien, horen, proeven, ruiken en voelen… Je ervaart ze nog intenser.

prachtig uitzicht vanaf de warandetoren in Westende

​​​​​Zien aan zee

Het eindeloze zicht, de zachte heldere kleuren, de zee nodigt in de winter uit om te zien. Je ogen de kost geven is kinderspel en wegdromen zelfs nog gemakkelijker.
Ga wandelen langs het strand of duik de duinen in. Pure verwennerij! Aan de Kust zijn er heel wat mooie groene plekjes te ontdekken waar je ogen verwent worden.
Ontdek groene plekjes aan zee om te zien!

EXTRA TIP:
Ga eens langs de nieuwe uitkijktoren ‘Warandetoren’ in Westende. Je krijgt een machtig zicht op zee, strand en hinterland.
Meer over de Warandetoren

 

 

Horen aan zee

Het ruisen van de zee, golven die aan en af rollen, meeuwen die schreeuwen; het geluid van de zee… Ga het strand op en doe je ogen dicht. Je gehoor neemt over en laat je meevoeren.
Of ga de duinen in en hoor het ruisen van de wind in het helmgras. Unieke geluiden die je alleen aan zee hoort. Vakantiegevoel… onmiddellijk!

De geluiden van de natuur hoor je het beste in de natuurgebieden en -plekjes aan de Kust. Vogels in hun biotoop, maar ook plantjes en de wind vertellen wonderlijke verhalen.
Ontdek de natuur aan de Kust

I can hear it van Ivars Drulle uit het permanente beeldenpark Beaufort aan de Kust

Ruiken aan de zee

‘Ik ruik de zee al’! Het is een kreet die menig kind (en volwassene) uitroept zodra je aan zee aankomt.
En inderdaad, het zoute zeewater heeft een specifieke geur. Heerlijke vakantiegevoelens en pure ontspanning brengt het teweeg. De gezonde zeelucht moet je gewoon ruiken en inademen.


Wist je trouwens dat die geur veroorzaakt wordt door een piepklein organisme in het water? Het is fytoplankton, dat een bepaalde stof uitscheidt en dat dan door bacteriën opgegeten wordt. Deze scheiden op hun beurt ook weer een product uit dat gekend is als DMS. En het is dat DMS die we ruiken.
Trouwens, onderzoek toont ook aan dat we dankzij de zeelucht ook nog meer kunnen genieten van lekker eten.

Heerlijk uitwaaien aan de voet van de duinen op het strand met zeezicht aan de kust
Voeten op het strand

Voelen aan de zee

Zelfs in de winter moet je je tenen eens in het zeewater stoppen. Voelen zal je! En pure sensatie zodra je grote teen het koude water in gaat. Maar heel verkwikkend. Kies je liever niet voor het water, zet je blote voeten dan zeker eens in het zand. Zomergevoel in de winter, hoe uniek is dat!
Het zeebries voelen op je huid is nog zo’n intens gevoel. Bij een stevige wind voel je het zand langs je wangen schuren, maar het is meteen ook heerlijk uitwaaien en batterijen opladen.

 

 

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF