Doen

Ester Depret, mama van twee, vertelt:

Wat bevalt er te beleven in Zeebrugge? Meer dan je denkt!

Ester Depret, aangenaam!

Ik ben 28 jaar en fiere mama van Jules (5 jaar) en Alixe (4 jaar). Samen met mijn partner woon en werk ik in Gent, maar beiden zijn we opgegroeid in de koningin der badsteden: Oostende. Zodra het weer het toe laat, zijn we er dan ook met ’t gezin te vinden. Omdat er altijd iets te beleven valt, omdat de warmte er dragelijk is, omdat de sfeer er goed zit (instant vakantiestemming, jawel). Ik kan 1001 redenen opsommen waarom onze Belgische kust de moeite waard is.

Op 27 en 28 april verbljif ik met mijn gezin in Zeebrugge, en ik ga jullie bewijzen dat er ook buiten het seizoen een heleboel te beleven valt aan zee! Met het grote voordeel dat de grote hordes toeristen in april nog niet te bespeuren zijn, hooray!

Ontdek meer verhalen van Ester Depret

’T is jullie ongetwijfeld al opgevallen dat we binnen huize Depret verknocht zijn aan de zee. Een voorliefde die ik graag meegeef aan mijn kinderen. De zee en met uitbreiding al het leven er rond, heeft me altijd aangesproken.Tijdens de zomer, wanneer in de warmte in ’t binnenland ondragelijk wordt, bijvoorbeeld. Maar evengoed buiten ’t seizoen, wanneer de toeristen de weg naar de kust nog niet gevonden hebben. Dat hoog-en laagseizoen zijn een wereld van verschil, maar beide werelden kunnen me bekoren. Vooral omdat ik merk dat de meeste Belgische kuststeden hun best doen om ook in het laagseizoen hun bezoekers te entertainen.

Kortom, het hele jaar door: dikke liefde voor de zee!Van onze 67 kilometers lange Belgische kustlijn ken ik ondertussen Oostende als m’n broekzak. Met schaamrood op de wangen moet ik echter bekennen dat m’n kennis niet veel verder reikt dan de koningin der badsteden. Daarom ging ik op uitnodiging van Westtoer m’n kennis verrijken in Zeebrugge. Een kuststad die je niet meteen linkt aan toeristisch hoogstaand. Ik vond het dus extra spannend!

Seafront

De oude vismijn, waar tot bijna 30 jaar geleden Zeebrugse vissers hun verse vangst van de hand deden, is momenteel omgebouwd tot Seafront. Een interactief museum waar je alles leert over het leven in en rond de zee. Zo leer je er over de visserij, maar ook de functie van Zeebrugge als schuilhaven tijdens de oorlog, en hoe die schuilhaven zich erna opbouwde tot de (op één na) grootste industriehaven in België. 

Havenrondvaart Franlis 

Wil je de Zeebrugse haven in al z’n glorie ontdekken? Rederij Franlis neemt je mee op een rondvaart en laat alle categorieën aan bod komen. Van gigantische vrachtschepen tot ferries en cruises, uiteraard komt ook de visserij en Belgische marinebasis aan bod.Helaas was er tijdens ons weekend aan zee te veel wind, waardoorde boot niet kon uitvaren. Dit puntje staat dus zeker op onze to-do list wanneer we nog eens in de buurt zijn. Het lijkt me zo leerrijk en fascinerend om vanop het water de industrie van zo’n gigantische haven te kunnen waarnemen

Restaurant Tijdok

Na ons bezoek aan Seafront en de haven blijven we op de oude visserskaai. We besluiten tegaan eten inéén van Zeebrugge’s beste visrestaurants: Tijdok.Eenvissersfamilie die enkel werkt met lokale vis, aangevoerd door de boten die 500 meterverderop hun lading op de visveiling droppen. Verser kan niet. Dat het restaurant goed volzit met locals, stemt ons gerust. Dan weet je meteen dan je goed zit! En jawel, het eten was fe-no-me-naal lekker.

Zeebrugge strand 

Doordat het overgrote deel van Zeebrugge wordt ingenomen door de haven en diensindustrie, is de dijk er behoorlijk klein en onbekend. Het grote voordeel van een rustig strandaan onze Belgische kust? Je creëert ruimte voor allerlei watersporten. Zo heb je op hetstrand van Zeebrugge de (kite)surfclub Icarus.Lees: hippestrandbar, lekkere cocktails, speeltuin voor de kinderen, kiteinitiaties voor wie durft en oja,sexy surfers bij de vleet! Waar wacht je nog op?

 

Het Zwin

Ons weekend aan zee wou ik perséafsluiten met een bezoek aan het Zwin.Het natuurpark ligt niet in Zeebrugge, maar bij de buren in Knokke-Heist. De laatste keer dat ik het Zwin bezocht, was in de lagere school. Het Zwin (en danvooral het bezoekerscentrum) heeft ondertussen een serieuze make-over gehad. Zo zijn zevolledig afgestapt van dieren in gevangenschap. Ma.w. alle vogels leven erin volle vrijheiden het seizoen bepaalt welke dieren je er wel of niet te zien krijgt.Mij is vooral de ooievaarstoren bijgebleven. Een kijkhut in de hoogte, waar we perfect zichthebt op enkele broedende ooievaarskoppels. Jules vond dan weer hetzoetwaterlabo super leuk. Een gids vertelde hem er alles over de kleine waterdiertjes en metbehulp van een microscoop kon hij ze perfect waarnemen. Kortom, een ontzettend leerrijken mooi natuurreservaat!

Conclusie

Zeebrugge doet niet meteen denken aan een klassieke strandvakantie. Imho, hoeft dat ook niet. Elke kuststad heeft z’n troeven en Zeebrugge straalt met z’n industrie een zekere energie uit. De vele kitesurfers met in de verte de grote blauwe kranen en enkelevrachtschepen die de horizon vullen.

Zit er potentieel in Zeebrugge als toeristische trekpleister? Jazeker, maar er is nog werk aan de winkel. Ik hoop dat het lokale beleid Zeebrugge, qua toerisme, de komende jaren meer op kaart zal zetten. Het hoeft geen 2de Oostende te worden, maar zowel naar horeca en uitstapjes zijn er zeker nog mogelijkheden.

Nog meer blogverhalen

Ontdek nog meer kustavonturen en blogverhalen! Laat je vooral inspireren ...

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF