Genieten in de Westhoek
Doen

Even weg van de Kust in de Westhoek

Wie even weg gaat van de Kust komt zo in de mooie Westhoek terecht. Deze groene regio met zijn authentieke charme, zijn mooie natuur en zijn oorlogsverhaal. Van cultuur tot natuur en alles om te genieten voor groot en klein. De Westhoek leunt aan tegen De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort en Middelkerke-Westende en heeft heel wat te bieden voor een dagje uit.
Hieronder geven we je 10 tips om het beste van deze regio te ontdekken.

ComingWorldRememberMe - 600.000 beeldjes-600.000 namen - land art installtie in provnciedomein De Palingbeek - Koen Vanmechelen

1. Expo: ComingWorldRememberMe

Impressionant en zo indrukwekkend. In het Provinciedomein De Palingbeek kan je het kunstproject 'ComingWorldRememberMe' ontdekken. Het werk wil herinneren aan de zinloosheid van oorlog. 600.000 kleien beeldjes staan voor ieder slachtoffer van Wereldoorlog I in België.

Alles weten over deze expo

2. Historische Grote Markt Veurne

Op één van de mooiste marktpleinen is genieten van een lekker streekbiertje op een gezellig terrasje een absolute aanrader. Ga zeker ook de trappen van de St.-Niklaastoren op en wordt beloond met een prachtig wijds panorama op de polders.

Meer weten

3. In Flanders Fields Museum, Ieper

De sporen van Wereldoorlog I zijn in de Westhoek nooit echt ver weg. Wie dit museum bezoekt staat meteen aan de poort naar WO I in Vlaanderen en ontdekt er het verhaal van deze oorlog in de frontstreek. Een aanrader is het machtige en unieke zicht vanf het Belfort over de stad en omliggende slagvelden.

Meer weten!

Dixmude, ville sur l’Yser

4. Diksmuide, waterrijk Westhoekstadje

Een gezellig stadje om in te vertoeven. Aan de IJzer en eveneens met een stukje oorlogsgeschiedenis om te ontdekken. Maar 100 jaar later is deze stad een bruisende plek. Vergeet in het natuurdomein geen frisse neus op te halen!

Diksmuide ontdekken!

Fietsen in de Westhoek

5. Trappen van stad naar strand

Een ideale fietsroute voor wie van de Kust naar het hinterland wil fietsen. Deze fietstocht (21,6 km) vertrekt vanuit De Panne en gaat richting Veurne. Onderweg zijn er heel wat leuke stopplaatsen om even halt te houden: het Vaubanpark, het Bakkerijmuseum, een strandspeeltuin en een kinderboerderij.

De fietslus bekijken

Met Jaek en Nink op avontuur langs de IJzer

6. Op avontuur langs de IJzer

Nog een mooie route om te volgen vanaf de Kust richting Westhoek! Deze fietsroute (47,5 km) verbindt Nieuwpoort met Diksmuide en laat je trappen door de mooie polders. Hou even halt op een boerderij met streeklekkers of ga op zoek naar vogels en zeehonden. Er is heel wat te beleven tijdens een tocht langs deze fietsroute.

Ontdek deze fietsroute

7. Bezoekerscentrum 'Het Heuvelland'

Wie het Heuvelland wil verkennen ontdekt in de bezoekerscentrum alles wat je moet weten. Van sfeerbeelden tot toeristische info, hier helpen ze je op weg voor een leuke trip door de West-Vlaamse bergen en wijngaarden. Het is meteen ook het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan Het Heuvelland.

Heuvelland verkennen

Bezoekerscentrum Het Heuvelland
Tournée Locale - bierfietsroutes

8. Tournée Locale, bierbeleving in de Westhoek

De regio is wereldbekend om zijn heerlijke bieren. Je vindt er immers de topbrouwerijen en dus ook topbieren. Met de bierfietsroutes kan je op een leuke manier het bier- en brouwerijaanbod van de Westhoek ontdekken.

Alles weten over de lekkere Westhoekbiertjes

Wandelnetwerk IJzervallei

9. Wandelregio bij uitstek

In de Westhoek kan je prachtige wandelingen maken. En met de 5 wandelnetwerken in de regio en tal van lusvormige wandelroutes kan je kilometers stappen. Of je nu kiest voor het vlakke of het iets heuvelachtigere deel van de Westhoek, plezier en pure wandelontspanning is verzekerd!

Alles over wandelen in de Westhoek

Volksspelen

10. Volksspelen in de Westhoek

Wie graag een spel speelt is hier aan het goede adres. Met de volkssportroute in Poperinge kan je de traditionele volksspelen ontdekken. Proef er ondertussen ook van de lekkere streekdrank Picon of van een lekker streekbiertje

Meer weten!

Nieuwpoort polders