Doen

Even weg van de Kust in de Westhoek

Wie even weg gaat van de Kust komt zo in de mooie Westhoek terecht. Deze groene regio met zijn authentieke charme, zijn mooie natuur en zijn oorlogsverhaal. Van cultuur tot natuur en alles om te genieten voor groot en klein. 
De Westhoek leunt aan tegen De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort en Middelkerke-Westende en heeft heel wat te bieden voor een dagje uit.


Hieronder geven we je 10 tips om het beste van deze regio te ontdekken.

Het Beste van België - cultuur - renaissance gebouwen - Westhoek - Grote Markt Veurne

1. Historische stadjes Veurne-Diksmuide-Ieper

In Veurne geniet je op een van de mooiste pleinen van een lekker streekbiertje op een gezellig terrasje. Hun 3 attracties (Stad- en Landshuis, Bakkerijmuseum en Kasteel Beauvoorde) zijn een bezoekje waard! Vanop de St.-Niklaastoren (opening 2020) heb je een wijds panorama op de polders.

Het leed van toen wordt nooit vergeten in Diksmuide, maar 100 jaar later herleeft deze stad met een gloednieuwe markt, de IJzertoren en de Dodengang. Een frisse neus ophalen doe je in natuurdomein De Blankaart.

Ieper is het kloppende hart van de Westhoek. De stad die het meest leed onder de oorlog en vandaag grossiert in beklijvende oorlogssites. Het is de grootste stad in de Westhoek en dus de plek bij uitstek om te shoppen of een tafeltje te reserveren in één van de vele restaurants. Van eenvoudige Vlaamse kost tot IJslandse topgastronomie, je vindt het hier allemaal.

Poperinge, een plaats waar het altijd goed leven is. De joie de vivre van de Franse buren is er aanstekelijk. De vele hopvelden, lokale karakterbieren, authentieke volkscafés en gastronomische verwennerijen maken een gezellige stad van Poperinge. Breng er zeker een bezoekje aan het Hopmuseum!

Ontdek alle historische stadjes in de Westhoek met de stadswandelroutes

2. Fietsen naar de Westhoek

De fietsroute ‘Trappen van stad naar strand’ (21,6 km) vertrekt vanuit De Panne richting Veurne. Onderweg ontdek je heel wat leuke stopplaatsen zoals het Vaubanpark, het Bakkerijmuseum, een strandspeeltuin en een kinderboerderij.

De fietsroute ‘Op avontuur langs de IJzer’ (47,5 km) verbindt Nieuwpoort met Diksmuide en kronkelt door de polders. Een boerderij met streeklekkers of speuren naar vogels en zeehonden vanuit een kijkhut, het is allemaal mogelijk onderweg.

Via de verkeersveilige Frontzate bereik je vanuit Nieuwpoort gemakkelijk Diksmuide (15 km). Via het water fiets je ook gemakkelijk vanuit Koksijde naar Veurne (10 km).

Voor wie graag zelf zijn tochtje uitstippelt: ontdek de volledige Westhoek met het fietsnetwerk Westhoek!

 

inspiratiemagazine

3. De Westhoek, wandelregio bij uitstek

Met 5 wandelnetwerken is de Westhoek een waar wandelparadijs. Elk wandelnetwerk leidt je langs de mooiste vergezichten en brengt je van de zee naar de bergen, terwijl je geniet van afwisselende landschappen.

Ontdek de wandelnetwerken

Westhoek KD's - familievriendelijk - op reis met kinderen - gezinsvakanties

4. Familievriendelijke regio

Overal in de Westhoek valt er voor kinderen heel wat te beleven: in een pret- of dierenpark (De Zonnegloed, Bellewaerde), op een verrassende speelplek of met onverwacht dierenplezier. Ook heel wat restaurants doen hun best om de allerkleinsten in de watten te leggen. Onze Westhoek KD’s Jaek en Nink nemen jullie graag mee op pad door de regio met hun familievriendelijke fietsroutes of  wandeltochten. Ontdek ook de speurtochten in het bos!

Met heel de familie op stap in de Westhoek

Kajakken in de Westhoek

5. Genieten op en langs het water

De Westhoek kan je niet alleen met de fiets of te voet ontdekken. Ook vanop het water valt hier heel wat te beleven. Waterfanaten kunnen op de IJzer en langs het water de hele regio verkennen.
Altijd al eens willen slapen op een boot of romantisch dineren langs het water? Dan is de Westhoek de plaats waar je moet zijn.

Ontdek de leukste plekjes op en langs het water

In de Vrede, Vleteren

6. Proeven van al het lekkers dat de Westhoek te bieden heeft

De kleine volkscafés en bruine kroegen, de muziek, de volksspelen, de streek- en hoeveproducten en de streekgastronomie in de restaurants, zorgen voor een ongedwongen sfeer in de Westhoek.

Hier vind je ’s werelds beste brouwerijen en dus ook ’s werelds beste bieren. Maar wie de laatste jaren door Heuvelland rondwaarde, kon ook niet naaste de glooiende wijndomeinen kijken.

Kom en proef de Westhoek

Tijdens je bezoek aan de Westhoek is de streekpocket een onmisbaar instrument. Je ontdekt er alles over de toeristische bezienswaardigheden, leuke restaurants en cafeetjes in de Westhoek. Idem voor de overzichtskaart met toeristische tips in de streek. Haal jouw pocket en kaart gratis bij de diensten voor toerisme.

Een bezoekje aan de Westhoek vanaf de Kust

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF