Doen

Filip Dequeecker van Arizona

Op ontdekking met de billenkar in de Dumont-wijk

Dumont Go-carts Tour: ontdek met het ganse gezin, samen in een ‘billenkar’ de Dumont-wijk.


Ontdek het verhaal van Filip


Op ontdekking met de billenkar

Wat is de link tussen gastronomie, chocolaterie en billenkarren aan de Westkust?  De wat is eigenlijk een wie, een man, met name Filip Dequeecker. 

Als jonge kerel wilde Filip chef worden. In deze regio is er maar één locatie waar men jonge mensen met een horecadroom tot een volwaardige chef kan boetseren: Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.  Zo geschiedde. Filip liep school bij zijn vader Gerard. Voor alle duidelijkheid, Gerard was geen chef in de hotelschool, maar leerkracht economie. De zakelijke vaardigheden zitten in het bloed van de familie Dequeecker. Gerard was een atypische leerkracht. Zijn leerstof bracht hij rechtstreeks mee uit de realiteit. Hij managede een groot hotel in Nieuwpoort en stichtte ondertussen een keten van familiehotels in De Panne. Lesvoorbereidingen waren niet nodig; echte casussen bracht Gerard mee tot in de klas. Ondertussen worden deze hotels uitgebaat door Bruno, de oudste broer van Filip. Genoeg over de vader, terug naar Filip. 

Na zijn basisopleiding hotel volgde hij nog een specialisatie in chocoladebereidingen. Deze studie bracht Filip en zijn echtgenote naar Vietnam. Daar stichtte het koppel een chocoladefabriek. Een droom van een job, tot iemand in België hen opbelde.

Plotseling kregen zij het voorstel om de zaak van de schoonouders over te nemen. De liefde voor kuststreek bracht hen terug. Voor Filip en Elise was de terugkeer naar de kust een heus avontuur. De familie van Elise was al sinds 3 generaties eigenaar van een billenkarrenverhuur Arizona in De Panne. Ondertussen is de zaak uitgegroeid tot 3 vestigingen in De Panne en een zaak in Nieuwpoort. 

Billenkarren is het dialect voor het rijden met een gocart. Dit is typische vrijetijdsbeleving aan de Belgische kust. Robuuste ijzeren wagens, aangedreven door spierkracht. De billenkar is trouwens een Belgische uitvinding. De bekende fietsproducent Flandria heeft ooit 2 tandems aan elkaar gelast tot het prototype van een billenkar.

Laat het duidelijk zijn dat een rit met een billenkar een must do is tijdens je vakantie.  Kinderen beleven de tijd van hun leven, voelen zich de koning te rijk aan het stuur van hun eigen leven. Jonge ouders genieten van een uurtje ‘kindvrij’ op hetzelfde ogenblik en beseffen dat ze in een latere fase in het leven als grootouders deze billenkar met plezier zullen delen met hun kleinkinderen. 

Ondertussen zijn er diverse elektrische alternatieven, maar de traditionele kar houdt goed stand. Billenkarren en horeca hebben raakvlakken maar het hoeft niet gezegd dat Filip wat extra opleidingen volgde. Hij leerde lassen en volgde een opleiding fietshersteller. De passie voor horeca vind je trouwens nog steeds terug in zijn huidige job. De gastvrije manier van ontvangst, de zorg voor zijn klant en de billenkar zelf.

Ieder jaar krijgen de meeste karren een nieuwe kleur. Filip houdt van mooie producten. Het presenteren van mooie gerechten ligt hier aan de basis van. De meeste billenkardrivers blijven aan de zeedijk. Weet dat een rit in de achterliggende wijken best interessant en leuk kan zijn. Filip en zijn team maakten een zoektocht, dit voor zowel Nieuwpoort als De Panne.

Voor de gemeente De Panne is er een zoektocht in de Dumontwijk. Deze prachtige villawijk is genoemd naar de architect Albert Dumont. Hij urbaniseerde de duinen met respect voor de natuur. Tijdens deze zoektocht kan je genieten van de typische cottagevilla’s en de Belgische baksteenstijl.  Hier zie je ook de impressies van het verblijfstoerisme in de 19de  en 20ste  eeuw. In Nieuwpoort is er tevens een zoektochtroute ontwikkeld in de Simliwijk.  Deze prachtige villawijk laat je extra genieten van de hoge duinen. Best de rem wat dichthouden bij de afdalingen.

Wil je echter meer verkennen dan enkel de Dumont- en Simliwijk kan je zeker terecht bij Filip en zijn medewerkers. Hun tips voor leuke trips vind je niet direct in de brochures maar zijn echt de moeite waard. De service van Filip merk je tevens tijdens de leuke ritten. Stel dat je een lekke band rijdt met de billenkar, dan komt er een heuse pechverhelping. Dit kan een depannage ter plaatse zijn of eenvoudig het omruilen van de billenkar. Zo kan je onmiddellijk deze leuk rit verder zetten.  

Arizona Fiets en Go-carts verhuur, Zeedijk 37, 8660 De Panne. Info: 058 41 16 92 en http://arizona-depanne.be/

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF