Cultuur & erfgoed

Garnaalvissers te paard

Het strand van de garnaalvissers  te paard vind je in Oostduinkerke. Strand, uitgestrekte duinen en garnaalvissers te paard, authentieker kan het niet. In Oostduinkerke proef je het vissersleven van weleer; het is de enigste plaats in de wereld waar garnalen nog te paard gevangen worden. Bij laag tij zie je de vissers in gele jekker en met hun stoere boerenpaarden aan het werk. De garnalen worden niet alleen gevangen, maar af en toe ook gekookt en verkocht op het strand.

Een mooi zicht is het, die stoere brabanders die gezamenlijk het strand opgaan en dan aan de waterlijn blijven staan tot ze worden gespannen. Eens het vistuig is aangebracht en de manden aan hun flanken zijn vastgemaakt, lopen de paarden - met hun garnaalvissers op de rug - het water in. Elk met een plankennet achter zich aan stappen ze het water in. Eens de paarden terug uit het water komen, worden de netten geleegd en de vangst bekeken. De vangst wordt in zeefden gedaan en deze worden dan goed heen en weer geschud. Zo vallen de kleine garnaaltje eruit en worden ze terug de zee ingenomen door de golven.

De garnaalvissers doen de stiel uit passie. 'Voor het geld hoef je het immers niet te doen', weten ze toe te vertrouwen. Je moet de liefde voelen voor de zee en voor de paarden. Ga zeker ook eens langs in het Estaminet de Peerdevisscher in Oostduinkerke. De zaak wordt er gerund door een garnaalvisser te paard en zijn vrouw. Verser dan vers kan je de garnaaltjes er dus zeker proeven.

Meer over de garnaalvissers te paard en de momenten waarop je ze aan het werk kan zien vind je op www.paardevissers.be.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF