Doen

Gratis te beleven aan de Kust

Het hoeft niet altijd duur te zijn, een trip naar de Kust. Er zijn heel wat dingen die je kostenloos kan ontdekken en toch bakken vol plezier kan aan beleven. We geven je hier graag enkele tips om vanalles aan de Kust gratis te doen. 

Veel plezier!

OVERAL AAN ZEE
 • De zee
  'Gratischer' kan niet, de zee. Een zwembad, relaxatieruimte, schilderij,... Het is er en het is helemaal van/aan jou om te genieten net zoals jij wil.
   
 • Gratis fietsroutes langs de Kust :
  Laad je fiets in de wagen en ga richting Kust. Er is zoveel te zien vanop de fiets! Fiets je liever niet zomaar wat rond? Ontdek hier enkele suggestieroutes op het Fietsnetwerk Kust.
   
 • Gratis kunstwerken van topniveau bezichtigen dankzij het Beeldenpark Beaufort
  De verschillende edities van Beaufort zorgden voor maar lieft 32 blijvende werken aan de Kust. Ze staan verspreid langs de hele kustlijn en komen helemaal tot hun recht dankzij het unieke kustkader van strnd, zee, duinen en gezellige badplaatsen.
   
 • Gratis geleide wandelingen in de kustgemeenten
  Overal aan de Kust kan je deelnemen aan geleide wandelingen, door de natuur, de badplaats,... Niet allemaal, maar wel veel van die wandelingen zijn ook gratis te ontdekken. 
  Wil liever op eigen maat en tempo wandelen? Dan is een wandeling langs de Kustwandelroute zeker ook een aanrader. Hier vind je enkele suggestieroutes op het netwerk.
   
 • Gratis evenementen in de kustgemeenten
  Het hele jaar door zijn er tal van evenementen aan de Kust. Ook hier zijn er heel veel gratis activiteiten waar je aan kan deelnemen. De uitgebreide kustagenda kan je hier vinden. Zoek gerust verder op locatie en tijd om meer detail te zien.
   
 • Een wandeling met een Belgian Coast Greeter
  Deze kustfanaat neemt je mee op sleeptouw doorheen zijn/haar kustgemeente. Het is een vrijwilliger die vol passie over zijn stukje Kust vertelt. Ideaal om verborgen plekjes, unieke verhalen,... te ontdekken.

Download de gratis Kustpas

Met de gratis Kustpas kan je van vele extra's en kortingen genieten bij tal van attracties en bezienswaardigheden aan de Kust. Het pasje kan je handig gratis aanvragen.
DE PANNE
 • Duinpanne
  Het bezoekerscentrum kan je gratis bezoeken. Je ontdekt het er leven in en rond de duinen, strand en zee. 
 • Cultuurhuis De Scharbiellie
  Het Cultuurhuis herbergt het permanent museum rond de Oceanische kunstcollectie van de Pannese erenotaris Paul Simpelaere.  Naast de permanente tentoonstelling kan je er ook een tijdelijke tentoonstelling bezoeken.
 • Nostalgisch Media Museum
  In de museum vind je waardevolle collectiestukken terug. De gepassioneerde Jan Selschotter startte zijn verzameling al toen hij twaalf jaar was. Jans grootvader gaf hem de raad oude radio’s, grammofoons,... te verzamelen. Het resultaat is dat Jan nu een topcollectie heeft in zijn museum. Trouwens, naast zijn museum heeft hij ook nog zijn moeders’ zolder tot de nok toe kunnen vullen met collectiestukken.
   
 • Ook leuk om te doen is een wandeling doorheen in het Westhoekreservaat of de Dumontwijk. Of ga even het strand op en geniet van het schouwspel dat de zeilwagenrijders je geven.
KOKSIJDE-OOSTDUINKERKE
 • De hoogste 'berg' beklimmen aan de Kust!
  In Koksijde-Oostduinkerke vind je de hoogste duin van onze Kust. Met zijn 33 meter en het zand heb je wel een mooie wandeling op de Hoge Blekker. Neem je picknick mee en geniet extra lang van die kustduin.
 • Garnaalvissers te paard
  Tot het Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid behoren ze, de Garnaalvissers te paard. Op hun stoere paarden gaan ze de zee in om daarna met netten vol heerlijk lekkere garnalen terug te keren. Je kan de garnaalvissers regelmatig aan het werk zien op het strand. Af en toe geven zelfs ook een kookdemonstratie na het vangen ook. 
NIEUWPOORT
 • Havenpromenade van Stad naar Bad
  Een hele mooie promenade om langs te wandelen. Je stapt langs de havengeul van Stad naar Bad (of net omgekeerd). Ondertussen kan je de (zeil)bootjes zien aan- en afvaren. 
 • Bezoek aan de beiaard
  Een bijzonder instrument die je eens van dichtbij gezien moet hebben. Samen met de beiaardier kan je de beiaard bezoeken. Je moet wel een ticketje halen bij de dienst toerisme (Stadhuis), maar het is een gratis ticketje. Geniet ook van de beiaardconcerten die regelmatig gegeven worden. Meer info en de data vind je hier.
 • Bezoek aan de jachthaven 
  Voor wie geen waterbenen heeft of geen zin om op het water te gaan, is een bezoek aan de jachthaven van Nieuwpoort wel een aanrader. Je vertoeft in de grootste jachthaven van Noord-Europa. Met de masten en deinende bootjes een prachtig schouwspel om van te genieten. Even verderop aan de Kromme Hoek vind je ook een werk van Beaufort; 'Le vent souffle où il veut'.
 • Gratis overzetbootje naar de natuurgebied de Ijzermonding 
  Leuk om te doen, zeker met de kinderen. Scheep in voor de overzet naar het natuurgebied de IJzermonding. Prachtige natuur om in te vertoeven. Het overzetbootje is ook een kunstig exemplaar van de hand van Roger Raveel.
 • Een wandeling doorheen de unieke natuur van Natuurreservaat IJzermonding
  In Nieuwpoort mondt de IJzer rechtstreeks uit in zee. En, waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, krijg je een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders. 
MIDDELKERKE-WESTENDE
 • Beeldenpark Beaufort ter hoogte van de Rotonde in Westende
  Een portie gratis kunst bezoeken! Dankzij het beeldenpark in Westende kan je genieten van enkele bijzondere werken in een buitengewoon kader. De werken uit de vorige edities van Beaufort zijn toppertjes waar je even bij kan wegdromen. Vergeet zeker die selfie niet te nemen!
  • Caterpillar #5bis van Wim Delvoye
  • Olnetop van Nick Ervinck
  • I Can Hear It van Ivars Drulle
  • Navigator van Simon Dybbroe Møller
 • Stripfiguren op de zeedijk en stripmuren
  Middelkerke-Westende is dé stripgemeente aan de Kust. Je vindt er langs de zeedijk tal van stripfiguren terug. Vol verwondering zoeken en wandelen naar die volgende kinderheld. Ook hier moet je zeker een selfie nemen. Er zijn niet alleen stripfiguren, maar ook stripmuren. Zo komen muren tot stripleven en vertellen ze een klein verhaal. 
OOSTENDE
 • Koninklijke Gaanderijen
  Waan je in de tijd van toen en ga flaneren aan de Koninklijke Gaanderijen
  LEUK! Momenteel kan je aan de Gaanderijen de fototentoonstelling van het televisieprogramma 'Rond de Noordzee' met Arnout Hauben zien!
 • Wandelpark bij Domein Raversyde 
  Het Domein Raversyde zelf is betalend, maar het wandelpark is wel vrij toegankelijk om te wandelen. Het is een uniek stukje natuur aan onze Kust. Het domein ligt gedeeltelijk in beschermd duingebied.
 • Overzetbootje naar Oosteroever
  Oosteroever is een mooie plek in Oostende om te wandelen. Laat je gratis varen met het overzetbootje. Het bootje is een kunstwerkje op zich, van de hand van Roger Raveel. Een leuke oversteek en bijzonder avontuurlijk voor de kindjes.
BREDENE
 • Recreatiedomein Grasduinen
  Dit domein biedt mogelijkheden voor iedereen. Hou je wel van actief, dan kan je kiezen uit een mountainbikeparcours, een fiets– en wandelpad, een vijver, verschillende sportvelden, een fit-o-meter en speelpleintoestellen. Ben je een natuurliefhebber? Dan kom je hier ook aan je trekken dankzij de grote diversiteit aan streekeigen fauna en flora.
 • ’t Paelsteenveld
  Een natuurparel. Er bloeien meer dan 500 kleurige variëteiten hier. Door zijn ligging vlak aan de duin-polderovergang vind je er graslanden met een typische en soms zeldzame kustflora zoals onderaardse klaver, grote teunisbloem, geel walstro en blauwe bremraap. Veelvoorkomende soorten zijn rozen, gestreepte witbol en struisgras.
 • Duinenpracht
  Bredene is de enigste kustgemeente zonder zeedijk. De duinen lopen onverstoord over in het mooie zandstrand. Ideaal dus voor heerlijke wandelingen en zeezichten. Puur natuur op zijn  best en helemaal voor niets!
DE HAAN-WENDUINE
 • Zicht op de Spioenkop in Wenduine
  Een magisch zicht, dat is je cadeau na de wandeling naar het Spioenkopje in Wenduine. Deze tweede hoogste duin van de Kust heeft een wit paviljoentje met rood dak op de top. Je krijgt er een 360° zicht om u tegen te zeggen over strand, zee, duinen en hinterland.
 • Gratis parkeren in De Haan
  Ja, in De Haan kan je nog gratis parkeren. Check wel even je blauwe kaart; want die moet je wel soms leggen.
 • Rondwandelen in de Engels-Normandische villawijk
  De Concessie in De Haan is een prachtig decor om door te wandelen. Laat je verbeelding los en waan je terug in de belle epoque-tijd.
 • Skaten op het skateparcours aan de Rotonde in Wenduine
  Breng je skateboard mee en leef je uit op het skateparcours. Met het ruisen van de zee op de achtergrond een bijzondere ervaring!
BLANKENBERGE
 • De Paravang
  Genieten vanaf een prachtig windscherm met zicht op de jachthaven in Blankenberge. Blankenberge bezit heel wat architectuurparels die je gezien moet hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan de tegeltableaus die verschillende huizen er nog hebben.
 • De Pier 
  Ga op wandel op het water. Dankzij de 350 meter lange wandelpromenade loop je over het water naar de Pier. Daar heb je een mooi zicht op de zee, het strand en de zeedijk. (In de Pier zelf kan je iets drinken, maar dat is wel niet gratis.)
  Ook leuk is een wandeling op het staketsel of langs de jachthaven. Heerlijke zichten om te genieten!
 • Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder
  Het bezoekerscentrum kan je vrij bezoeken. Je vindt er een tentoonstelling met multimedia en krijgt zo een mooi beeld over de streek. Het is meteen ook een ideaal vertrekpunt om te wandelen of fietsen in de Uitkerkse Polders.
 • Huisje van Majutte
  Dit museum is gratis, mits een consumptie. Je keert direct terug in de tijd. De oude visserswoning - waarschijnlijk het oudste van de Kust - toont je de thuisbasis van de vissers. Het huisje werd generatielang door een vissersfamilie bewoond.
ZEEBRUGGE
 • Natuurgebied De Fonteintjes
  Een prachtig wandel- en natuurgebied tussen Zeebrugge en Blankenberge. Het is een langgerekt duingebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden.
 • Jachthaven
  De marina van Zeebrugge is een mooi decor om in te vertoeven. De omgeving is er helemaal vernieuwd. Ideaal om te flaneren.
 • Saint-George’s Day-wandeling 
  Deze wandel- en fietspromenade neemt je mee naar zee en geeft je een magnifique zicht op de Zeehaven van Brugge en het prachtige strand en zee.
 • Kunstgalerijen kan je gratis bezoeken
  Houd je van kunst, dan kan je een kunstgalerij bezoeken. Kopen is niet verplicht, maar wie weet... misschien wordt de trip iets duurder en minder gratis dan voorzien.
 • Natuurgebied De Zwinbosjes
  De Zwinduintjes (in de volksmond: de Zwinbosjes) zijn door de overgang van zee, strand, (aangeplant) bos en polder voor fauna en flora een uniek gebied in België. Ideaal om te genieten.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF