Doen

Groene plekjes aan zee

Wat velen niet weten is dat er aan de Kust heel wat groen te ontdekken valt. Wie ooit al eens een tocht op zee langs de kustlijn ondernam, stond er vast van versteld hoeveel groen en open ruimte er te vinden is. Heerlijk om er door te wandelen.

Maar ook heerlijk om te zien. Inschepen dus voor een toervaart langs de Kust is een absolute aanrader. 

Een beetje plezier en actie op het water is zeker ook een aanrader.

Maar uiteraard zijn er ook van die verborgen natuurparels die je vaak niet onmiddellijk weet zijn. Wij gingen op pad en kozen er enkele toppertjes uit. Veel plezier in het groen aan de Kust!

GENERAAL WILLEMSPARK - Knokke-Heist

Het Generaal Willemspark kent iedereen in de volkmond als het 'bosje van Heist'. Het gebied is 10 ha groot en werd recent helemaal onder handen genomen. Het is een zalige groene long aan zee om in te vertoeven.

Destijds werd het duingebied aangeplant met bomen. Nu nog vind je er de typische soorten van een duinbos terug. Maar een absolute aanrader zijn vooral de buitenduinen met nog enkele paraboolduinen en de schrale duingraslanden die nog een interessante oorspronkelijke duinflora kennen met enkele verrassende soorten. Je vindt er trouwens ook heel wat vogels terug.

Na de recente herinrichting van het park, vind je er onder andere nieuwe speeltoestellen, een openbaar toilet en een fietsenstalplaats geplaatst. Het blauwe van de zee en het groene van het park zijn volledig in harmonie.

DE KIJKWAND NAAR DE POLDERS - achter het kerkhof van Wenduine

Vanaf het kerkhof van Wenduine ga je Uitkerkestraat in. Na 1800 m zie je rechts een pompstation. Een paadje aan de westkant van dit pompstation brengt je naar een kijkplatform, opgericht door Natuurpunt vzw. Je krijgt er een prachtig zicht over de laaggelegen natte graslanden van het natuurreservaat de Uitkerkse Polder. In de winter tref je er duizenden wintervogels zoals de zogenoemde 'vriezeganzen'. In het voorjaar is het een trekpleister voor weidevogels zoals kievit en grutto.

PRINS MAURTISPARK in Nieuwpoort

Het vernieuwde Prins Mauritspark is beter gekend als 'Keunepark' in de regio. Het park vormt een groene buffer tussen de havengeul en de bebouwing langs de Albert I-laan, die evenwijdig loopt met de havengeul. Pas in 2000 kreeg het park zijn naar “Prins Mauritspark”. Deze naam is een herdenking van de Slag bij Nieuwpoort in 1600.

KOKSIJDE GOLF TER HILLE

Langs de wandelwegen kan je dit mooie stukje groen verkennen. Het lichtglooiende landschap kan sowieso bekoren. De golf zelf is ook een mooie groene long waar een sfeer van pure ontspanning hangt. De golfclub dankt zijn naam aan Hof ter Hille, een voormalige hoeve palend aan de golfbaan. Hof ter Hille was een omgrachte pachthoeve, gekocht in de 14e eeuw door de duinheren. Waar eens de hoeve lag, vind je nu het huidige clubhuis.

UITKERKSE POLDERS IN BLANKENBERGE

De Uitkerkse Polders, net na de kustlijn zijn een prachtig natuurgebied. Je kan er niet alleen heerlijk door fietsen en wandelen, je vindt er ook een bezoekerscentrum dat je meer verteld over de omgeving. Met z'n 1500 hectare biedt het natuurgebied je een schoon aanbod van weilanden, grachten, fraaie rietkragen en zilte graslanden. Zo is genieten van een typisch vlak Vlaanderen kinderspel. Het open landschap, zonder bomen en hagen, geeft je een gevoel van vrijheid. In het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen tref je de grutto, kievit, kluut en tureluur.

 

Nood aan nog meer natuurtips? Ontdek het volledige aanbod hier!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF