Doen

Hanne Van den Abeele van Hannewhale vertelt:

Een weekendje weg in Knokke

Van Bali naar Knokke.

‘k Blijf het zeggen: weekendjes weg in eigen land zijn nog steeds één van m’n favoriete weekendjes weg!

Jarenlang gingen we met ’t gezin in juli twee weken naar Duinbergen. Een jaarlijks familie-uitje waar het hele gezin naar uitkeek. Nog ’s naar Knokke-Heist gaan is voor mij dus echt dubbele pret.

Lees mee en ontdek Knokke samen met mij!

Ontdek meer verhalen van Hannewhale

Er is in Knokke voor elk wat wils: natuur, cultuur, lekker eten, uitgaan enzovoort maar ook speelvogels en watersportfanaten komen er zeker aan hun trekken. Ik nam bloggervriendin Lynn mee op weekend naar de Belgische kust.

We werden verwelkomd in hotel Adagio, een gezellig hotel op 50 meter van de kustdijk. De bedden en kussens zijn er zalig en ’t ontbijt de volgende ochtend onwaarschijnlijk (en nee, niet alleen omdat er Côte d’Or chocolade lag).

Bij aankomst besloten we te gaan lunchen in Clouds of Fashion. De kledingzaak heeft een aparte brasserie dus kan je shoppen met eten perfect combineren!

 

Om twee uur stond er een gids voor ons klaar aan de ingang van ’t Zwin. Hendrik nam ons mee op sleeptouw en liet ons ’t natuurpark ontdekken. ’t Was echt lang geleden dat ik er was en ook al stond er veel wind en was ’t koud, ik heb er écht van genoten.

Bij het aankopen van je ticket, ontvang je een Zwin-paspoort. Hierin vind je plattegrondjes van het onthaalcentrum, waar je ook de permanente tentoonstelling van de trekvogels vindt, het Zwin park en de Zwinvlakte. Dit zijn de drie delen die ’t Zwin aanbiedt.

We zagen tal van vogels en kregen bij elk ander diersoort informatie van onze gids. Zo zijn er verschillende voeder- en broedplekken voor de vogels maar ook speciaal gemaakte plekjes voor bijvoorbeeld vleermuizen. De voederplekken zijn heel belangrijk voor de vogels. Zo worden er geen broodkorsten en kaasrestjes gegeven maar bijvoorbeeld wel insecten (vitaminen – mineralen) en zaden, granen en fruit, alsook noten. Hierbij kregen wij een tip van onze gids: geef niet elke dag brood aan de vogels maar wel bijvoorbeeld Belgische(!) zaadbollen, bestaande uit zonnebloempitten, roggezaden, …

Geef de vogels deze zomer niet alleen eten maar ook water in je tuin. Ze drinken ervan maar gaan zich er ook mee wassen. Zand in je tuin is ook een leuke extra, dan nemen ze met veel plezier een zandbad. De warmte van het zand en het schuren ervan drijft beestjes als mijten weg.

Leuk weetje: vinkachtigen zoeken hun eten op de grond. Mezen en spechten daarentegen zoeken hun eten in de hoogte.

Natuurlijk is er ook een wetenschappelijk onderzoek naar de soorten vogels. Hiervoor hebben ze een plekje in het park voorzien waar ze vogels kunnen ringen. Die ringetjes zal hun informatie geven omtrent hun leeftijd, wat ze eten, waar ze naartoe vliegen, … Mensen die bijvoorbeeld een dode vogel vinden, kunnen het ringetje dat aan de poot hangt opsturen en men vindt alle informatie over die vogel dan terug.

In het Zwin zijn tal van ooievaars te vinden. Op 26 april hebben ze er trouwens het eerste ooievaarsjong van dit seizoen mogen verwelkomen! Het kleine beestje was kort te zien op één van de ooievaarsnesten die dag en nacht wordt gefilmd.

Wist je dat Zwin Natuur Park een webshop heeft? Neem ’s een kijkje op zwin.be!

Knokke zou Knokke niet zijn mochten we niet ’s chique gaan eten. We ruilden onze fietsen in voor de kusttram en trokken mooi opgekleed richting La Guera, een restaurant vlak aan het Heldenplein in Heist. Een mooie familiezaak waar men samen bouwt aan een gastronomische toekomst.Een voorafje met een glaasje champagne met violette en buikspek als knabbeltje.

Lynn en ik gingen voor het degustatiemenu, viergangen, inclusief aangepaste wijnen. Al goed dat we niet met de wagen gingen, hè  Het eten was er héérlijk. Een absolute aanrader in Knokke-Heist, zeker als het al ’s wat chiquer mag zijn!

28 april, Lei Day en ook Surfers Paradise in Knokke vierde mee. Deze Hawaïaanse feestdag is een ceremonie op het water, waarbij iedereen een bloemenkrans draagt. Deze dag werd geopend met gratis golfsurflessen. Lynn en ik waren er helemaal klaar voor! Al snel pikte ik enkele kleine golfjes mee. De Belgische golfjes zijn de beste golfjes om te leren golfsurfen.
Het water was maar 9 graden(!) maar we hadden allemaal een lekker dikke wetsuit gekregen dus al bij al vielen de koude temperaturen wel nog mee.

Achteraf werden we getrakteerd op een zenmoment in de buitenjacuzzi. Zelfs ’t zonnetje kwam ook ’s piepen  De namiddag ging verder met de ceremonie zelf, en een BBQ.

Na een uur in het water gelegen, gesparteld en zeewater happend te hebben, gingen Lynn en ik naar Bonjour voor een lekkere lunch. Lynn had grote honger en ging voor een spaghetti, en ik, ik ging voluit voor pannenkoeken. Omdat je mij op gelijk welk moment van de dag kunt blij maken met pannenkoeken!

Bonjour is één van de cosy hotspots in Knokke. Lekker rustig op een zondagnamiddag (met dus huisbereide pannenkoeken, hè!).

Wij kozen ervoor het rustig aan te doen en niet tot in de vroege uurtjes te gaan feesten. Heb jij daar wel zin in? Dan zijn er nightlife plekjes als Kitsch Club, Knokke Out, Lipps en The Pharmacy. Blue Buddha is een bekende beachbar in Knokke. Er zijn nog meer beachbars te vinden op myknokke-heist.be!

Live het weer of de golven bekijken? Dat kan. Check www.dekust.be/nl/knokke-heist.

De volgende keer aan zee ga ik nog minigolfen, met een go car rijden en zandkastelen bouwen!

Nog meer blogverhalen

Ontdek nog meer kustavonturen en blogverhalen! Laat je vooral inspireren ...

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF