Doen
Zee van Smaak

Het maritieme leven aan zee

10 maritieme troeven aan de Kust

aan het roer van de Mercator

Aan de Kust ontdek je een unieke maritieme wereld. De regio is ervan doordrongen en overal vind je getuigen van het maritieme leven vroeger en nu. Van authentieke vissershuisjes tot musea; iedere kustgemeente heeft bezienswaardigheden en attracties met een maritiem verhaal. Ontdek verschillende adresjes en laat je eens helemaal onderdompelen in het leven op en in de Noordzee.

Pier Kloeffe in De Panne
1. PIER KLOEFFE IN DE PANNE

Tussen de duinen van De Panne tuurt het standbeeld van Pier Kloeffe uit over het strand. Zijn familie was van adel en vluchtte tijdens een oorlog uit Frankrijk naar België. Hier vestigden ze zich als vissers.

Het verhaal van PieR KLOEFFE

Navigo Museum in Koksijde-Oostduinkerke
2. NAVIGO, NATIONAAL VISSERIJMUSEUM IN KOKSIJDE-OOSTDUINKERKE

NAVIGO neemt je mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van de Vlaamse vissersfamilies, de stoere IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. Beneden wacht je een spannende ontmoeting met de bewoners van de Noordzee.

Alles over het Navigo

De Vismijn van Nieuwpoort
3. VISMIJN IN NIEUWPOORT

In de vismijn van Nieuwpoort meren bijna elke dag vissersboten en garnaalvissers aan. Nadat ze hun verse vangst hebben uitgeladen, trekken ze ermee naar de veiling. Een indrukwekkend schouwspel!

Meer weten over de Vismijn in Nieuwpoort

The Navigator in Middelkerke-Westende
4. THE NAVIGATOR IN MIDDELKERKE-WESTENDE

De maritieme wereld inspireert ook kunstenaars, dat bewijst The Navigator. Dit uitvergrote roer op het strand van Westende is een permanent werk uit Beaufort, de kunsttriënnale aan zee.

Meer over the Navigator

De Vistrap in Oostende
5. DE VISTRAP IN OOSTENDE

Aan deze open vismarkt koop je de meest verse Noordzeevis en Oostendse grijze garnalen, rechtstreeks van de visser. Vissersvrouwen verkopen er dagelijks de verse vangst en dat zorgt voor een unieke sfeer die je er gratis bij krijgt.

Meer weten over de Vistrap

De Visserskapel in Bredene
6. VISSERSKAPEL ONZE-LIEVE-VROUW-TER-DUINEN IN BREDENE

Deze visserskapel is een bedevaartsoord voor vissersfamilies. Hier komen ze bidden voor een goeie vaart. Neem zeker ook een kijkje in de kapel want hangt vol met dankbetuigingen aan de heiligen.

Meer weten over deze kapel

Het Spioenkopje in Wenduine
7. SPIOENKOP IN DE HAAN-WENDUINE

Op de tweede hoogste duin van de Kust prijkt een wit paviljoentje met een rood dak. Vroeger werd het gebruikt om schepen op het water te bespioneren. Vandaag is het een prachtige uitkijkplek.

Meer over dit uikijkplekje

Het Huisje van Majutte in Blankenberge
8. HUISJE VAN MAJUTTE IN BLANKENBERGE

Dit authentieke vissershuisje katapulteert je terug naar het einde van de 18e eeuw. Het bewaarde interieur toont je hoe visser Pé Majutte er met z’n gezin van 14 leefde.

Meer over het Huisje van MajutteOntdek het verhaal van kustambassadeur Peter Gadeyne

Seafront in Zeebrugge
9. SEAFRONT - ZEEBRUGGE

In dit maritiem themapark kom je alles te weten over de zee, de zeevaart, de vissen en de visserij. Je wandelt er door de hallen van de oude vismijn en bewondert de tijdelijke tentoonstelling Operatie Noordzee 1944-45.

Meer weten over Seafront Ontdek ook de Expo Operatie Noordzee 1944-'45

Sincfala in Knokke-Heist
10. SINCFALA, MUSEUM VAN DE ZWINSTREEK - KNOKKE-HEIST

In dit museum maak je kennis met het harde leven van de vissers uit Heist. In het bezoekerscentrum reis je door de geschiedenis van de Zwinstreek, tot wel 2.000 jaar terug.

Meer over Sincfala

ONTDEK OOK: EEN ZEE VAN SMAAK

Het maritieme vissersleven op zee zorgt er meteen ook voor dat je aan de Kust lekker kan genieten. Een Zee van Smaak dankzij de verse Noordzee-producten die dan chefs aan zee met passie bereiden. 

Verhalen en tips in een Zee van Smaak

Een bordje vol zee van smaak

Met de steun en medewerking van:

Partners in het project Zee van Smaak

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF