Doen

Jean-Paul Bonnez van La Coupole


Voorliefde voor vis 
 

Dat Jean-Paul Bonnez een carrière in de restaurantwereld of in de visserij zou uitbouwen stond in de sterren geschreven.  Ware het niet dat zijn moeder een andere toekomst voor Jean-Paul uitstippelde. 

Moeder wou totaal niet dat één van de zonen haar zou opvolgen in haar restaurant.  Zij zag voor Jean-Paul een bloeiende toekomst in de sport. Hij werd naar de sportschool in Brugge gestuurd en had het er naar zijn zin.  Zijn liefde voor de fiets dateert van deze periode. 

Wat moeder niet kon voorzien is dat Jean-Paul als jonge kerel de passie voor vis en gastronomie te pakken had. Als kind was Jean-Paul op of in de Noordzee. Zijn vader was semiprofessionele visser.  Op de Noordzee werd er gevist met de Zeezot, de boot van zijn vader. Dit is de klassieke manier van vissen en weliswaar door iedereen gekend. De vissersboot verlaat de haven, vist gedurende één nacht en brengt de verse vis aan land.    

Een meer avontuurlijker manier van vissen is het leggen van netten en lijnen op het strand. Jean-Paul kan uren vertellen over deze vistechniek. Het gebruik van de juiste netten, de verschillende soorten lijnen en natuurlijk de kennis van de zee. Het maakt een extreem verschil in vangst als je de zee begrijpt! Jawel, een echte visser kan de zee voelen, weet waar zijn netten moeten liggen. Alles zou te maken hebben met de stroming, de wind, de golving van het strand en natuurlijk diverse andere aspecten die tot het vissersgeheim behoren. 

Leuk om te weten is dat de visvangst te koop aangeboden werd op de ‘rampe’ bij het monument van Koning Leopold I. Door de huidige wetgeving is dit ondertussen niet meer toegestaan. 

Tussen het vissen door speelde Jean-Paul zijn jeugd zich af in het restaurant van zijn moeder. Au bon acceuil. De harde maar o zo magnifieke restaurantwereld trok hem aan, veel meer dan een voor de hand liggende carrière in de sport. En wat moeder totaal niet wou, geschiedde. In ’89 startte Jean-Paul, samen met zijn echtgenote Christine, restaurant La Coupole. De naam van het restaurant verwijst naar de glazen koepel aan het einde van het restaurant. 

Christine en Jean-Paul hebben meer met elkaar gemeen dan hun huwelijk en het restaurant. De ouders van Christine waren ook vissers. Binnen de vissersgemeenschap in De Panne kende iedereen elkaar.  Er was er al ‘spekkeliefde’ tussen Jean-Paul & Christine. 

De keuken van La Coupole is een logisch gevolg van Jean-Paul zijn jeugd. Het hoofdingrediënt van de gerechten komt uit de Noordzee. De kenmerken van Jean-Pauls keuken zijn verse producten en bereidingen met respect voor het product. Tarbot, kabeljauw, tong en kreeft zijn hier meesterlijke klassiekers.

Ontvangst, bediening en inrichting van La Coupole behoren tot Christine haar taken. Wat je als gast in La Coupole zeker niet mag overslaan is het dessert. Deze lekkernijen worden bereid door dochter Zoë. Na haar studies als radiologisch technoloog maakte ook zij de switch naar de gastronomische wereld.  Zoë is gespecialiseerd in gebak. Geniet even mee op haar Instagram account ‘bakelicious_byzoe’ .


La Coupole, Nieuwpoortlaan 9, 8660 De Panne. Info: 058 41 54 54 en https://www.la-coupole.be/

Puur genieten aan zee

Ontdek het kustrestaurant zoals het hoort te zijn. No nonsens, pure bereidingen, vis en schaaldieren uit de Noordzee.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF