Wandelen

Kustwandelroute

De Kustwandelroute is met afstand het meest complete wandelnetwerk aan de Kust. De route overspant voor het eerst de hele Vlaamse Kustlijn, tussen De Panne en Knokke-Heist. De Kustwandelroute is een netwerk van verharde en onverharde wandelwegen tussen De Panne en Knokke-Heist. Dankzij deze route stippel je je eigen wandelroute uit via bewegwijzerde knooppunten. Deze punten vind je allemaal terug op een handige overzichtskaart. Makkelijker kan het niet!

Met de Kustwandelroute is het genieten van duinen en polders, slikken en schorren, zee en strand. Maar lang niet van natuur alleen: het traject biedt evengoed een duik in het rijke maritieme verleden, onze oorlogsgeschiedenis of de Belle Epoque. En met de knooppunten wandel je à la carte aan de Kust; maak telkens opnieuw een andere keuze.

Hoe wandelen

Heel eenvoudig. Met de 140 knooppunten wandel je waar en hoe lang je wil. Onderweg zijn ook rustpunten voorzien. Je wandelt langs veilige verharde en onverharde wandelwegen die verbonden zijn via genummerde knooppunten. Een knooppunt is een plek waar twee of meer wandeltrajecten elkaar kruisen. Aan de hand van de genummerde knooppunten stippel je zelf je wandelroute uit. De kilometeraanduiding op de kaart laat je toe de lengte van je parcours te bepalen.

Instappunten

Start je wandeling bij voorkeur aan een ‘instappunt’. Je herkent een instappunt aan het startbord met overzichtskaart, info en bewegwijzering. Zo'n plek is vlot bereikbaar is, er parkeergelegenheid en aansluiting op openbaar vervoer. Kijk uit naar vierkante houten palen en rechthoekige witte bordjes met rode tekstopdruk. De wandelnetwerken zijn bovendien in twee richtingen bewegwijzerd. Op elk knooppunt staat een rechthoekig bord met het knooppuntnummer en richtingaanduidingen naar de volgende knooppunten. Tussen de knooppunten wijzen doorverwijsbordjes de weg. Makkelijk, toch?

 

Kustwandelroute à la carte

Met de Kustwandelroute kaart kan je zelf je ideale kustwandeling samenstellen. Je bepaalt zelf waar je wandelt en hoe lang je wandelt langs de meest aantrekkelijke en veilige wandelpaden aan de Kust. De Kustwandelroute kaart telt 180 kilometer wandelplezier en hanteert een uniek concept waarbij twee wandelessen parallel en ononderbroken tussen De Panne en Knokke-Heist lopen: eentje langs de Kust en de andere meer landinwaarts. Tussenin worden beiden dan op meerdere plaatsen verbonden door dwarse paden. Om je parcours uit te stippelen heb je enkel de kaartbrochure (of de mobiele app) nodig. Je kan deze aankopen bij de diensten toerisme aan de Kust.

Online bestellen kan natuurlijk ook.

Toegankelijke kustwandelroute

Westtoer zorgt voor een Kustwandelroute die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Op het netwerk mogen zich dan wel onverharde of halfverharde paden bevinden, bijvoorbeeld door duinengebied, toch is het perfect mogelijk om ook met de rolstoel of de handbike fraaie wandelingen te doen.

Op de gedetailleerde kaarten in de brochure van de Kustwandelroute zijn naast de verharding van de paden ook toegankelijke tramhaltes, openbare toiletten en toegankelijke cafés en restaurants aangeduid.

Lees hier meer over toegankelijkheid aan zee.

Wandel met de Kusttram

Zowat de helft van de Kusttramhaltes ligt op of vlakbij een traject van de Kustwandelroute. Wandelaars aan de Kust kunnen dus hun tocht makkelijk combineren met een rit met de Kusttram. Er is altijd een Kusttramhalte in de buurt die de wandelaar terug of verderop brengt. De Kusttramhaltes zijn allemaal aangeduid en benoemd op de wandelkaart van de Kustwandelroute. Veertig Kusttramhaltes zijn nu door De Lijn en Westtoer geselecteerd als ‘instappunt’ voor de Kustwandelroute. Ze werden uitgerust met een permanent herkenningsbord en een kleurrijke affiche die via een QR-code verwijst naar deze website.

Ontdek hier meer over de kusttram.
 

Stel zelf je wandeling samen

Met de wandelrouteplanner bepaal je zelf je route en stel je meteen de mooiste wandelingen op maat samen. Kies een regio en rijg enkele knooppunten aaneen. Je ontdekt meteen hoe lang de route is en wat er allemaal te doen en te zien is. Supereenvoudig!

Virtueel wandelen met Google Streetview

Alle wegen van de Kustwandelroute zijn ook virtueel te vinden op Google Streetview. Heel handig om op voorhand al even te kijken waar je overal langs komt. Langs de Kust zijn in totaal 160 kilometer ‘wandelbeelden’ gefotografeerd met een Google-Trekker camera. Ook de autovrije dijken op het netwerk zijn in beeld gebracht.

Kustwandelroute Brochure

Bestel de Kustwandelroute kaart en brochure online op onze webshop!

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF