Doen

Marianne Pauwaert van restaurant Tijdok

Proef de Noordzee

Chef Marianne neemt je mee in een ware ontdekkingstocht van visgerechten. Haar verleden in een vissersfamilie proef je in het bord.


Ontdek het verhaal van Marianne
 

Een chef met vissersbenen
 

Marianne is afkomstig uit een vissersfamilie, zowel langs moeders als vaders zijde. Sappige verhalen over een verleden in de visserij zijn in Tijdok niet vreemd. Zo wist Marianne ons te vertellen dat de haven oorspronkelijk in Heist Coudekerke was en niet zoals heden ten dage in Zeebrugge.  Dat verklaart natuurlijk het feit dat veel vissers van Heist afkomstig zijn en daar nog steeds leven. De haven van Zeebrugge maakte het voor de visser veel makkelijker om aan te landen. Vroeger was de visser verplicht om te stranden met zijn schip en terug het zeegat te kiezen bij hoog water.   

Niet enkel de grootouders en ouders waren vissers, ook haar man Ronny heeft een verleden als scheepsjongen. Tot op de dag dat zijn boot Z69 Isabelle kapseisde. Ronny overleefde deze ramp en werkt sindsdien in de haven van Zeebrugge. 

Tijdens de vissersperiode was Marianne verantwoordelijk voor het lossen (aan land brengen van de gevangen vis) van het schip van haar ouders. In deze periode kweekte Marianne een extreme weerstand tegen de kou en natuurlijk ook een doorgedreven kennis van verse vis en de seizoenen. Toentertijd had Marianne totaal geen idee dat deze kennis later van pas ging komen.

Niet de ramp van Ronny betekende de start van het restaurant, wel de diepe crisis in de visserij begin jaren 2000. Veel vissersfamilies ruilden het onzekere bestaan op zee in voor een veiliger bestaan aan land. Het pakhuis werd ingericht als restaurant en het verhaal van restaurant TIJDOK is vertrokken. 

De historische binding van de familie met de visserij kent alleen maar voordelen.  Marianne weet perfect wat er in de vismijn te veilen valt. Waar deze vissen gevangen zijn en welke reder de vangst binnenbracht. Vraag aan een visser waar hij zelf op restaurant gaat en het antwoord is volmondig, restaurant Tijdok! Dit telt als kwaliteitsgarantie.

Naast al dit lekkers zijn de handgepelde garnalen niet te weerstaan.De kaviaar uit de Noordzee wordt gevist door de Z55 van reder Deman. Moeder en broers van Marianne helpen met het pellen, de gast moet enkel genieten!

Stel dat je moeilijk kan kiezen uit al het lekkers op de kaart, proef dan de Noordezeebouillabaisse. In deze lekkere soep zijn 7 verschillende vissen te proeven. Een festijn!

 

Restaurant Tijdok, Tijdokstraat 16, 8380 Brugge. Info: 0476 59 65 20 en https://www.tijdok.be/

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF