Doen

Nadine en Dick van Westhinder


De wereld door de ogen van de fotografe

Westhinder, Wenduine. Hier wandel je rechtstreeks van het strand de tea-room binnen. Dit imposant gebouw tussen strand en duinen is beachclub noch beachbar. Dit is de Westhinder. 
 

Baksteen midden in de natuur zou je niet direct als een ideale combinatie beschouwen, maar op  termijn is dit veel duurzamer dan de vorige chalet in hout. Denk maar aan de extra verwarmingskost in najaar en winter die noodzakelijk waren in de houten chalet. Warmte en gastvrijheid gaan immers hand in hand. Lang leve baksteen in combinatie met groene technieken. Zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat het gebouw zelf in elektriciteit kan voorzien. 

Westhinder heeft er bijna een halve eeuw geschiedenis opzitten. 48 jaar geleden was dit gebouw een veredelde strandcabine. Opgetrokken uit 2 cabines en wat aangespoeld wrakhout. Toentertijd werd er naast het klein café tevens kustprullarie zoals standschopjes, vliegers  en visnetjes verkocht. In de beginjaren werden ook strandzetels en windzeilen verhuurd. Vaak was het zo druk in de cafetaria dat de strandstoelen aan het drijven waren in de opkomende zee. Een keuze drong zich op. 

Jaren na de 2de wereldoorlog werden de Vlaamse stranden bunkervrij gemaakt. De bunkers die ooit tot de Altantic Wall behoorden hadden geen functie meer en werden opgeblazen. Normaal gebeurde dit zonder schade voor de omgeving. Hier in Wenduine liep het fout. Brokstukken kwamen neer op de chalet. Een nieuwe grotere chalet kwam in de plaats. Ingericht als een vissersmuseum, inclusief houten stoof in het middel.  Dit gebouw overleefde verschillende zware stormen, dit gedurende 45 jaar.

Moeder Nadine en zoon Dick zijn de werkende krachten in de tea-room. Nadine al sinds de beginjaren, later vervoegde Dick het team. Het nieuwe gebouw biedt meer mogelijkheden. De kaart werd uitgebreid. Proef hier zeker de garnaalkroketten. Deze lekkernijen worden dagdagelijks vers bereid.  Tevens is het zicht vanop de eerste verdieping super.  Hier ben je onderdeel van een levend schilderij.  Het uitzicht op het strand en de zee verandert iedere seconde. Dit is de ideale locatie voor meetings, de creativiteit stroomt zo uit de Noordzee naar binnen.

Nog even vragen waarom deze locatie tevens luistert naar de naam De Zeehond. Dick vertelt ons dat er hier vroeger veel zeehonden aanspoelden. De zieke diertjes werden door Dick gevangen en naar de luchthaven in Oostende gebracht. Daar werden ze op een vlucht geplaatst naar Nederland. Met de komst van Sealife in Blankenberge is Dick alvast van deze taak verlost. 

Op vakantie in De Haan of Wenduine, breng even een bezoek aan de Westhinder en laat je verrassen door deze unieke locatie.
 

Westhinder, Zeedijk, 8420 De Haan. Meer info: 050 41 58 55

WESTHINDER WANDELROUTE

Ontdek De Haan en Wenduine al wandelend dankzij Nadine en Dick. Met deze 2 nieuwe wandelingen ontdek je het strand, de duinen en het historisch centrum van De Haan en Wenduine.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF