Doen

Natuurfenomeen en wildlife aan de Kust


The big five spot je niet aan de Kust, maar toch is er heel wat wildlife te zien. En kun je dus al wandelend plots op een kudde grazers botsen. Die zijn pottenkijkers ondertussen gewend, dus kijken ze meestal even op om daarna gewoon verder hun gangetje te gaan.

Westhoek

In de Westhoek, het 340 hectare grote duinengebied in De Panne, zijn zowel halfwilde grazers zoals Hooglanders, Shetlanders en Koniks als mekkerende schapen aan de slag. Ze helpen het domein open te houden. Kwestie van de Sahara, die witte loopduin van 120 ha, zoveel mogelijk te beschermen.

 

> Meer info

Doornpanne

Wat verder, in Koksijde, wacht de Doornpanne. Samen met de Hoge Blekker, ’s lands hoogste duin, goed voor 200 ha. Een schelpenpad, ’s zomers tot fietsboulevard gepromoveerd, doorkruist dit duinmassief. Hier zwerft een kudde ezels gezapig rond. ’s Morgens en ’s avonds maken ze steevast een toertje rond het domein om en passant wat mest achter te laten en zo duidelijk te maken dat dit hun gebied is. En hoewel ze er bijzonder pluizig uitzien, houd je best wat afstand. Ezels zijn immers behoorlijk territoriaal. Dus durven ze in groep chargeren om zo hun terrein te beschermen. Een paard vlucht, een ezel zet de aanval in. Die groepsknuffel is dus geen strak plan. Zo gaat dat immers met wildlife, het is altijd een tikkeltje spannend.

 

> Meer info

Zwin Natuur Park

Bij het Zwin is dat niet anders. Toegegeven, het nieuwe fietspad dat langs het Zwin koers zet naar Cadzand wordt niet bevolkt door tientonners, maar toch schrik je even op wanneer een van die hordes schapen pardoes het pad oversteekt. Selfiemoment! In het natuurreservaat zelf kun je uiteraard vele klepperende ooievaars bewonderen. Voortaan kan dat zelfs op nesthoogte. Een hoog gelegen kijkhut laat je toe om die majestueuze trekvogels in het geniep te bespieden. Of oog in oog met een ooievaar.

 

> Meer info

Natuurfenomeen de zeevonk

Onze eigen variant van het Noorderlicht. Net zo imposant, net zo indrukwekkend en je hoeft er niet voor naar het Hoge Noorden. Want die zeevonk zie je alleen hier, aan onze Kust. Zeevonk is een alg die vrolijk in zee zwemt en door een chemische reactie een soort lichtvonk geeft. Meestal helder blauw licht, soms ook een tikkeltje groen of zalmroze. Beweging van het water zet het effect in werking. Je spot zeevonk dus in de branding, voor een boeg, al zwemmend of wanneer je een kei in de zee gooit. Soms zorgen zelfs je voetstappen in het water voor blauw licht. Zeevonk is wel alleen ’s avonds of ’s nachts, bij complete duisternis dus, te zien. Je kunt die zeevonk zowat elk jaar vanaf half mei tot in augustus spotten, als de omstandigheden tenminste goed zitten. Een rustige kalme zee, zwak maanlicht, weinig wind en zwoel weer dat al een tijdje aanhoudt. Zijn die elementen aanwezig, dan heb je grote kans op zeevonk. Je moet dus wat geluk hebben, maar dat is het allemaal waard. Want wie zeevonk spot, wordt gegarandeerd lyrisch.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF