Doen

Peter Gadeyne van Huisje van Majutte

Een duik in de geschiedenis van de Blankenbergse visserij met de Ipad

Enig aan de kust is het huisje van Majutte. Neem een sprong in het verleden en beleef de wereld van de familie Majutte. Aan de hand van sappige verhalen en leuk anekdotes.


Ontdek het verhaal van Peter


Het verhaal van een gedreven koppel met een passie voor geschiedenis
 

Het Huisje van Majutte is ondertussen wereldwijd bekend. Sla er internet op na en als Google gebruiker kan je zien dat er 56.300 zoekresultaten verschijnen. Google meldt volledigheidshalve dat dit er ongeveer 56.300 zijn.  Het komt waarschijnlijk niet op een paar zoekresultaten meer of minder.

Courage voor de aandachtige lezer van alle resultaten. Leve Google en leve het Huisje van Majutte. De essentiële vraag is, hoe een museumcafé dat pas 4 jaar bestaat aan 56.300 zoekresultaten komt.  Het succes achter deze is niet enkel het unieke van de zaak, maar wat dan wel?

Peter en Lena zijn een atypisch commercieel koppel. Peter is geboren in Blankenberge en kent bijgevolg de regio. Na zijn studies voor onderwijzer lager onderwijs, was hij gedurende 20 jaar de drijvende kracht in het eerste leerjaar aan de Vrije Basisschool in Blankenberge. De ervaring van het lesgeven aan kinderen die starten met hun carrière in het onderwijs is de sleutel van het huidig succes van het Huisje van Majutte. De gave van het lesgeven aan 6-jarigen is cruciaal voor de kennisoverdracht in zijn museumcafé.  Maar er is meer…

Na het lesgeven werd Peter coördinerend directeur van het Vrije Basisonderwijs in Blankenberge  In deze functie was hij een manager pur sang. 1000 leerlingen en 150 personeelsleden coachen. Ondertussen werden 4 nieuwe schoolgebouwen opgetrokken. Pure waanzin voor een klein team van directies. En dan, ja dan gebeuren vanzelfsprekend ongelukken. Peter gaat in burn-out modus en moet, wil herbronnen.  Het resultaat van deze zware opdoffer is super.

Tijdens deze periode ontstaat het idee om ‘iets’ te doen met een pareltje in de Breydelstraat, een huis met een serieuze geschiedenis. Gaan we even terug in de tijd naar het ontstaan van Blankenberge: in de duinen woonden vissers in typische woningen. Deze huisjes hadden een topgevel, kleine voordeur en een 1ste verdieping om de vissersnetten te stockeren.  Naarmate er herstellingen werden uitgevoerd, groeide het huis. De nok werd verhoogd, de vorm van het dak en de dakhelling werden veranderd en de vertrekken werden ruimer. Dit soort van woning wordt ook wel een ‘gelaagd’ huis genoemd

Tijdens de eerste eeuwen werd het huis uitsluitend bewoond door de vissersfamilie Debruyne. Deze familie had de vissersnaam ‘Majutte’. Met het herlocalisatie van de visserij naar Oostende en Zeebrugge, verdwenen ook de typische vissersfamilies. Het Huisje van Majutte werd eigendom van de familie Franchomme. Het rijke vissersverleden belandde in de schuif. 

In de jaren ’70 kocht de familie Vandamme- Strobbe het huisje. Het huisje herleefde als antiekwinkel, koffie- & pannenkoekenhuisje en kreeftenrestaurant. Nadien was het 20 jaar in privégebruik.Tijdens deze periode was het huisje een creatieve insteek voor de familie Vandamme. Hier kwamen ze samen met vrienden om hun hobby’s te beleven en om poëzie te schrijven. In 2015 werd het Huisje verkocht. 

Het unieke gegeven aan deze verkoop is dat de familie Vandamme het huis niet wilde verkopen als vakantiewoning of 2de verblijfswoning. Na enkele gesprekken met Peter was de vorige eigenaar er ten stelligste van overtuigd dat een museumcafé de enige waardige toekomst was voor het Huisje Majutte. 

Het originele huis samen met de onderwijservaring van Peter en de sociale inbreng van Lena vormen een super match! Het museumcafé was geboren. Zolder, vloeren, muren en haarden zijn authentiek.  De inrichting van het museumcafé is ook een verhaal op zich. De visroker dateert uit 1850. Andere museumitems zijn meegebracht door bezoekers.
 

Huisje van Majutte, Breydelstraat 10, 8370 Blankenberge. Info: 0486/06.17.80 en https://petergadeyne.wixsite.com/majutte

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF