Doen

Strandbloemen

In de ban van bloemen op het strand... Aan onze Kust zijn kinderen tijdens de zomermaanden druk bezig met het maken en kopen/verkopen van papieren strandbloemen. Grote kans dat je zelf ook ooit papieren strandbloemen ruilde tegen schelpjes.

Op geen enkel starnd van onze buurlanden zijn ze te vinden; de typische zomerse starndstalletjes met in et zand geprikte blomen uit crêpepapier. Het is een echt Belgische fenomeen dat al generaties lang bestaat, nog voor het grote kusttoerisme dat na de Tweede Wereldoorlog op gang kwam.
De gezellige bedrijvigheid om en rond zo'n stalletje is best wel indrukwekkend. Kinderen zijn volop bezig met het verkopen en aanprijzen, terwijl mama, papa, opa en oma en grote zus volop bezig zijn met het mee maken van de bloemen. 
In de meeste kustgemeenten aan de Westkust kan je 'betalen' met de couteaukes of zaagschelpjes (een langwerpig schelpje met gekarteld kantje). Deze schelpjes vind je er met grote aantallen, vandaar dat je makkelijk 50 tot zelf 150 schelpjes moet neertellen voor een mooie strandbloem. Aan de Oostkust vind je die schelpjes veel minder, dus moet je er daar soms maar 20 verzameld hebben. IN badsteden aan de Middenkust is het gebruik ietsjes anders. Daar rekenen ze met handjes gemengde schelpen (strandschelpjes, kokkels,...). Belangrijk is dat de schelpen niet gebroken zijn en dat je geen grote schelpen zoals mosselen, oesters of scheermesjes geeft. Deze laatste zijn taboe! Eenvoudige bloemen gaan twee tot drie handjes, terwijl grote of speciale al snel tien tot twaalf handjes kunnen kosten.

Hoe maak je nu zelf zo'n strandbloemen?

Allemaal goed en wel, strandbloemen verkopen; maar hoe maak je nu die handelswaar?
De papieren strandbloemen zijn helemaal niet zo moeilijk te maken. Met een portie fantasie knutsel je binnenkort de mooiste creaties in elkaar. Wist je trouwens dat er tijdens de zomermaanden vaak workshops strandbloemen maken georganiseerd worden?

LET'S GET STARTED!

Begin niet te moeilijk. Volgende bloemen - de Calla - is zeer eenvoudig en snel te maken:

 • Wat heb je nodig:
  • crêpepapier
  • stokjes
  • ijzerdraad
  • schaar
  • plakband
 • het bloemenhartje
  Knip een strook crêpepapier van 15 op 25 cm en vouw de strook dubbel. Wikkel die strook daarna met de mooie plooirand boven stevig rond het stokje. Glijd daarbij zachtjes van boven naar onder. Zet vast met een ijzerdraadje van zo'n 2 cm.
 • Het bloemenblad
  Knip opnieuw een strook crêpepapier, nu van 20 op 40 cm. (Neem een ander fris kleurtje!)  Vous de strook dubbel en wikkel het papier met de vouwrand naar boven losjes rond het hartje en glij daarbij een tikje naar boven en terug naar beneden? Zet terug vast met ijzerdraad.
 • Het steeltje
  Knip een lange smalle strook groen crêpepapier van 5 op 60 cm. Wil je liever twee blaadjes, dan knip je nog twee stroken van 5 op 20 cm in de vorm van een blad. Begin met de lange smalle strook  vast te zetten met plakband vlak onder de bloemknop. Omwikkel de steek en draai daarbij schuin af naar beneden. De steelbladeren zet je dan op gewenste hoogte vast.

Mag het iets moeilijker? Ga dan voor een 'Dominique':

 • Wat heb je nodig
  • crêpepapier
  • stokjes
  • ijzerdraad
  • schaar
  • plakband
 • Het hartje
  Maak een bolletje met crêpepapier (gebruik hiervoor restjes). Knip dan een vierkant van 15 op 15 cm. Leg het bolletje er op en steek het stokje erbij. Modeleer het crêpepapier mooi strak rond het bolletje. Maak vlak onder de knop vast met een ijzerdraadje van zo'n 2cm.
 • Het bloemenblad
  Leg vier kleuren crêpepapier boven elkaar, van licht naar donker. Knip doorheen de vier lagen tegelijk stroken van 30 op 50 cm. Houd de vellen netjes op elkaar en vouw ze tegelijk in harmonicaplooien van zo'n 3 cm, te beginnen bij de kortste kant van de stroken. Je moet uitkomen op zo'n 7 harmonicaplooien. In de middelste plooi knip je een klein gaatje waar je dan het steeltje met het hartje doorsteekt. Met een lange ijzerdraad fixeer je het harmonica crêppapîer op het stokje net onder het hartje door kruislings te plooien. Daarna breng je de uiteinden van de bloemblaadjes in model door ze terwijl ze nog in harmonicavorm zitten tegelijk halfrond te knippen. En dan komt nog het leukste; pel de laagjes papier van de bloemblaadjes één voor één voorzichtig open tot je een dikke gelijkvormige knot krijgt.
 • Het steeltje
  Knip een lange smalle strook groen crêpepapier (5 op 60cm is ideaal). Zet die reep vlak onder de bloem vast en omwikkel de steel dan verder naar beneden. Alles goed vastzetten met plakband en klaar.

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF