Praktische info

Toegankelijke Kust

Een Kust voor iedereen

Elke man, vrouw, of kind met om het even welke beperking heeft af en toe nood aan een andere omgeving. De Kust is hiervoor een ideale uitstapbestemming voor een dagje of een verblijf.

Alle informatie en een overzicht over de toegankelijkheid in alle kustgemeenten vind je op de site van Inter.

De toegankelijkheidsinformatie over de gebouwen en locaties die je op deze pagina vindt, is ook beschikbaar in de Toegankelijk Vlaanderen-databank.

De gebouwen, locaties en routes worden gescreend door Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid en Universal Design.

 

Toegankelijke Kust copyright braille.be
Toegankelijkheid van de Kustwandelroute voor personen met een mobiele beperking

Westtoer zorgt voor een Kustwandelroute die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Op het netwerk mogen zich dan wel onverharde of halfverharde paden bevinden - bijvoorbeeld door duinengebied - toch is het perfect mogelijk om ook met de rolstoel of de handbike fraaie wandelingen te doen.

Op de gedetailleerde kaarten in de brochure van de Kustwandelroute zijn naast de verharding van de paden ook toegankelijke tramhaltes, openbare toiletten en toegankelijke cafés en restaurants aangeduid.

Op iedereenfietst.be kan je toegankelijke fiets- en wandelroutes downloaden.

Fietsnetwerk De Kust
Toegankelijk fietsnetwerk Kust

Inter onderzocht de toegankelijkheid fiets-, wandel- en skeelerroutes. Ook het fietsnetwerk en het wandelnetwerk Kust werden in kaart gebracht.

Op Iedereen Fietst vind je toegankelijkheidsinformatie over deze routes, zoals ondergrond en hindernissen (versmallingen, hellingen en drempels). Dat is nuttig voor fietsers die zich verplaatsen met een tandem, handbike of fietskar.

De toegankelijke fietslussen staan ook aangeduid op de routekaarten van Westtoer.
 

Verhuur van aangepaste fietsen

Op Iedereen Fietst vind je een overzicht van fietsverhuurders aan de Kust die aangepaste fietsen of strandrolstoelen verhuren.

Rolstoel Kust

Toegankelijk strand

Zon, Zee… Zorgeloos
 

Zin in een dagje aan het strand, maar toegankelijkheid is een noodzaak? In juli en augustus vind je in Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, Vosseslag, Wenduine, De Haan en Zeebrugge een toegankelijke strandomgeving en opgeleide assistenten.
 

Heb je een (tijdelijke) handicap en heb je hulp of één van de voorzieningen nodig? Dan is Zon, Zee... Zorgeloos er voor jou.
 

Op de website van Inter vind je alle informatie over Zon, Zee… Zorgeloos. Deze dienstverlening is gratis dankzij de provincie West-Vlaanderen en de deelnemende kustgemeenten.
 

Ook buiten het zomerseizoen kan je aan de Kust terecht voor toegankelijke voorzieningen en strandrolstoelen.

Parkeerplaats
Mobiliteit

Op meermobiel.be vind je een overzicht van het aangepast vervoer in Vlaanderen, zowel openbaar en privé.

Op navigeerenparkeer.be vind je het overzicht van alle voorbehouden parkeerplaatsen in West-Vlaanderen. De voorbehouden parkeerplaatsen kunnen ook als ‘nuttige plaats’ toegevoegd worden op GPS-toestellen van TomTom, Garmin en Mio.

Restaurant
Eet- en drinkgelegenheden en verblijven

Op de website van Inter vind je de brochures met beter toegankelijke restaurants en cafés aan de Kust.

Verblijven worden gescreend volgens de Toegankelijk Vlaanderen-methode en krijgen van Toerisme Vlaanderen een label toegekend. Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je meer informatie over het Toegankelijkheidslabel.

Een volledig overzicht van gelabelde logies (A en A+) vind je op de site Toegankelijk Vlaanderen.

Rolstoel
Openbaar sanitair

Het overzicht van het aangepast openbaar sanitair vind je in de brochure ‘Aangepast sanitair aan de Kust’ (Provincie West-Vlaanderen).

 

 

toegankelijkheid copyrigh bredene.be
Nuttige links

Links naar de toegankelijkheidspagina’s van de Kustgemeenten:

Andere links:

Vlaanderen wil een aangename vakantiebestemming zijn voor iedereen: jonge of iets oudere bezoekers, toeristen met of zonder een beperking of zorgvraag… Ze helpen je dan ook graag op weg als je extra noden of vragen hebt tijdens je vakantie of uitstap in Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen – team Toegankelijkheid - Grasmarkt 61, 1000 Brussel - 02 504 03 40 - toegankelijk@toerismevlaanderen.be - www.visitflanders.com/nl/toegankelijkheid
 

Alle recente informatie kan je ook nalezen op inter.vlaanderen.be.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF