Praktische info

Toegankelijke Kust

Een Kust voor iedereen

Elke man, vrouw, of kind met om het even welke beperking heeft af en toe nood aan een andere omgeving. De Kust is hiervoor een ideale uitstapbestemming voor een dagje of een verblijf.

Alle informatie en een overzicht over de toegankelijkheid in alle kustgemeenten vind je op de site van Inter Vlaanderen.

De toegankelijkheidsinformatie over de gebouwen en locaties die je op deze pagina's vindt, is ook beschikbaar op de smartphone-app AccesSEAble.

De organisatie 'Westkans' die bezig is met toegankelijkheid en 'Gelijke Kansen' in West-Vlaanderen is vanaf heden bekend als Vlaamse organisatie 'Inter'. Bekijk hier hun website voor de meest actuele info.

 

Toegankelijke Kust copyright braille.be
Toegankelijkheid van de Kustwandelroute voor personen met een mobiele beperking

Westtoer zorgt voor een Kustwandelroute die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Op het netwerk mogen zich dan wel onverharde of halfverharde paden bevinden - bijvoorbeeld door duinengebied - toch is het perfect mogelijk om ook met de rolstoel of de handbike fraaie wandelingen te doen.

Op de gedetailleerde kaarten in de brochure van de Kustwandelroute zijn naast de verharding van de paden ook toegankelijke tramhaltes, openbare toiletten en toegankelijke cafés en restaurants aangeduid.

Op iedereenfietst.be kan je toegankelijke fiets- en wandelroutes downloaden.

Fietsnetwerk De Kust
Toegankelijk fietsnetwerk Kust

Fietsers die zich verplaatsen met een tandem, handbike of fietskar vinden op de website iedereenfietst.be informatie over ondergrond en mogelijke hindernissen van 360 kilometer fietsnetwerk (in twee richtingen) aan de Kust. Per traject tussen twee knooppunten krijg je gedetailleerde toegankelijkheidsinformatie en foto’s. Maak via de website een toegankelijke fietstocht op maat of download een kant-en-klare toegankelijke fietslus in één van de tien Kustgemeenten. Op iedereenfietst.be vind je ook adressen van verhuurders van aangepaste fietsen en toegankelijke infokantoren en sanitair.

Ook op de kaart van het Fietsnetwerk Kust vind je toegankelijke fietslussen.

Bij de Provincie West-Vlaanderen kan je aangepaste fietsen huren.

Mobiliteit

Op meermobiel.be vind je een overzicht van het aangepast vervoer in Vlaanderen, zowel openbaar en privé.

Op navigeerenparkeer.be vind je het overzicht van alle voorbehouden parkeerplaatsen in West-Vlaanderen. De voorbehouden parkeerplaatsen kunnen ook als ‘nuttige plaats’ toegevoegd worden op GPS-toestellen van TomTom, Garmin en Mio.

Ticket naar de zee: routekaarten in verschillende kustgemeenten tonen je de toegankelijke route van de Kusttram naar het strand. De kaartbrochures zijn beschikbaar in de Lijnwinkels waar de routes starten en bij de toeristische infokantoren aan de Kust. Je kan de kaarten ook downloaden op inter.vlaanderen/beleid/projecten/ticket-naar-de-zee. Een initiatief van Westkans met steun van Hart voor Handicap. De organisatie Westkans staat vanaf heden bekend als 'Inter'.

Parkeerplaats
Restaurant
Eet- en drinkgelegenheden en verblijven

Op de website van Inter vind je de brochures met beter toegankelijke restaurants en cafés aan de Kust.

Verblijven worden gescreend volgens de Toegankelijk Vlaanderen-methode en krijgen van Toerisme Vlaanderen een label toegekend. Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je meer informatie over het Toegankelijkheidslabel.

Een volledig overzicht van gelabelde logies (A en A+) vind je op de site Toegankelijk Vlaanderen.

Rolstoel
Openbaar sanitair

Het overzicht van het aangepast openbaar sanitair vind je in de brochure ‘Aangepast sanitair aan de Kust’ (Provincie West-Vlaanderen).

 

 

toegankelijkheid copyrigh bredene.be
Nuttige links

Links naar de toegankelijkheidspagina’s van de Kustgemeenten:

Andere links:

Op Toegankelijk Vlaanderen vind je meer informatie over de toegankelijkheid van publieke gebouwen en andere voorzieningen, zoals openbaar sanitair, hotels, culturele centra, sportcentra, restaurants… Alle locaties die een toegankelijkheidsonderzoek hebben ondergaan, zijn opgenomen in deze databank.

Het Infopunt Toegankelijk Reizen is een dienst van Toerisme Vlaanderen die informatie verstrekt over reizen met een handicap.

Alle recente informatie kan je ook nalezen op inter.vlaanderen.be.