Doen

Trekking et voyage vertelt ons over 'zijn' kust

Een weekendje vol vitaminen aan de Belgische kust

Ik was al een tijdje niet meer aan de Belgische kust gaan wandelen. Onze kust heeft zoveel te bieden, een waaier aan mogelijkheden, ontdekkingen en verrassingen voor al wie van natuur, frisse lucht en lekker tafelen houdt. We geven je alvast een paar ideetjes mee voor je volgende uitstap naar de Belgische kust!

Trekking

Mijn naam is Maxime, ik ben leraar LO in België maar tegelijk ook de auteur van Trekking et Voyage. Al van toen ik kind was hield ik ervan erop uit te trekken, te reizen, dingen te ontdekken en mensen te ontmoeten… en was ik zot van alles wat met avontuur, de buitenlucht en de natuur te maken heeft. Daarvoor moet ik mijn vader bedanken!

Aangezien ik ook amateurfotograaf ben, doe ik sinds een aantal jaar regelmatig trektochten om aan al mijn behoefte te voldoen. Ik hou echter ook van reizen. Vaak trek ik met de rugzak rond in een stad, op een eiland of in een vreemd land, om er afgelegen plekken of verborgen paradijsjes te ontdekken, en liefst nog waar ik de plaatselijke bevolking kan ontmoeten!

Ontdek meer verhalen van Trekking et voyage

Dit keer zijn we op weekend geweest naar De Panne en omstreken. De Panne is een kleine badplaats langs de, zoals je al had begrepen, Belgische kust. Deze stad op mensenmaat valt bijzonder in de smaak bij al wie op zoek is naar rust, natuur en goeie adresjes.

Het enorme strand en de opvallende natuurgebieden er vlakbij zijn daar ongetwijfeld niet vreemd aan.

De stranden en natuurreservaten rondom De Panne zijn immers een uniek decor voor schitterende wandelingen! Een derde van alle duinen langs de Belgische kust ligt trouwens in De Panne en naar verluidt zijn het de fraaiste langs de hele Noordzee.

Bereikbaarheid

  • Wagen: via de autosnelweg E40 (België) of A16 (Frankrijk).
  • Bus: lijn 56 De Panne - Veurne.
  • Trein: station van De Panne (te Adinkerke).
Zeilwagen

Wat valt er in De Panne te beleven?

Eerst en vooral kun je gaan uitwaaien op het strand, om er een flinke dosis verse lucht en jodium te gaan opdoen. En dat hebben we ook gedaan, met op de achtergrond het zalige geluid van de golven en het schuim, doorspekt met een symfonie van de krijsende meeuwen. En of dat deugd doet!

Het strand van De Panne is immens! Je kunt er eindeloos wandelen, zonder ooit maar één keer naar je klok te willen kijken. Zeilwagenrijden is hier populair… de hardnekkige wind leent zich dan ook uitstekend voor dat soort activiteiten!

Maar op dit mooie strand zie je ook vertederende tafereeltjes … Zoals die schattige kleuter, die leerde hoe je moet garnaalvissen.

Tedere momenten om te koesteren …

 

Garnalenvangst
Monument Leopold I

Het Leopold I-monument

Vlakbij het strand zijn we het Leopold I-monument en zijn esplanade gaan ontdekken. Je kunt er op je gemak gaan zitten en in alle rust het strand bewonderen.

Onder deze imposante grijsachtige mantel, met hier en daar blauwtinten, kom ik tot rust op een manier die amper met woorden te beschrijven is …

Het monument is opgericht ter herdenking van de eerste koning der Belgen die er voor het eerst het grondgebied van zijn toekomstige koninkrijk betrad.

Provinciaal Bezoekerscentrum

Een absolute aanrader is een bezoekje aan het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne, waar je een permanente (en gratis) tentoonstelling over de duinen, het strand, de zee en de fauna en flora kunt bezoeken. We hebben er heel veel bijgeleerd!

Je vindt er iets te eten en te drinken, en op het terras is het heerlijk genieten in de zon. Je kan er een tochtje maken door het park met her en der didactische borden, of zelfs een iets stevigere wandeling maken langs bewegwijzerde paden!

Tip
De Diensten voor Toerisme organiseren er regelmatig begeleide en gratis wandelingen, op ontdekking van de streek. Alle informatie vind je in de agenda met wandelingen!

 

Bezoekerscentrum
De Westhoekduinen

De duinen van de Westhoek

En à propos, nu we het toch over wandelingen hebben, we zijn ook de duinen van de Westhoek (ook wel "Vlaamse Sahara" genoemd) gaan ontdekken. Het is het meest uitgestrekte duinengebied van onze kust. Dit 345 ha grote natuurreservaat is de enige duinenzone langs de Vlaamse kust, waar alle duinenvegetatie in éénzelfde duinenlandschap aanwezig is.

Een buitengewone fauna en flora konden er zich ontwikkelen.

Door dit natuurreservaat vlakbij de Franse grens lopen 11 km bewegwijzerde paden.

Je kunt er enkel te voet binnen maar je wagen kun je makkelijk op het einde van de Dynastielaan parkeren.

Zeezot

Een must als je naar zee gaat is even gaan flaneren langs de etalages van de viswinkels! Ook wij konden er niet aan weerstaan, we zijn dan ook een kijkje gaan nemen in het centrum van De Panne, dat voor voetgangers overigens zeer gezellig is. De ideale plek om te gaan shoppen, een concert in de kerk mee te pikken, heerlijk brood maar vooral uitstekende, en lokaal gevangen vis te gaan kopen!

Ik kan je alvast vishandel Zeezot aanbevelen, die zeer bekend is in de streek.

Zeezot
De Kursaal

Waar kun je in De Panne uit eten gaan?

Als er iets was waar ik naar uitkeek, dan was het wel om de lokale gastronomie te gaan ontdekken. Toevallig zijn we in De Kursaal beland, recht tegenover de zee en niet ver van het Leopold I-monument, en we waren alvast niet ontgoocheld, wel integendeel.

In dit kleine restaurant eet je originele gerechtjes tegen een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding, zeker als je rekening houdt met de schitterende ligging.

We hebben ook restaurant Armalot By Julia ontdekt. Dit restaurant ligt in een rustig straatje iets verder van de dijk, maar de sfeer is er goddelijk. Het kader is er verfijnd en (zeer) gezellig. In de originele naam van het restaurant zitten de namen van de kinderen van de uitbaters verwerkt: Arthur, Marie, Charlotte en het jongste dochtertje Julia.

Chef-kok Sandrine heeft voor ons een verfijnd menu van land- en zeegerechtjes bereid met aangepaste wijnen, één en ander subtiel opgediend door haar man Francky. Een efficiënte formule voor een zeer geslaagd diner. We hebben een aangename avond doorgebracht op een gezellige locatie, waar we van een uitstekende maaltijd hebben genoten.

Een plek die we iedereen warm kunnen aanbevelen!

Restaurant Armalot
Hotel Donny

Waar kun je in De Panne overnachten?

Na heerlijk te hebben gegeten, moesten we enkel nog een leuke plek vinden om de nacht door te brengen. En het moest nu wel lukken dat Hotel Donny vlak naast restaurant Armalot ligt. Praktisch en efficiënt, hoor ik je zeggen. Wel, ik kan dat enkel maar bevestigen. Dit 4-sterrenhotel ligt in de residentiële wijk. De sfeer is er familiaal, de service uitstekend en dit alles in een zeer luxueus kader.

De kamers zijn ruim en geraffineerd, de wellnessruimte zeer aangenaam.

Een waar genoegen was het, om er een weekendje door te brengen!

Nog een laatste paar tips

  • Wil je je wagen makkelijk kwijtraken, parkeer die dan in één van de 2 gratis parkings aan de rand van de stad. De ene vind je in de Keesjesdreef (straat die loodrecht uitkomt op de Veurnestraat), de andere aan het Koningsplein (tussen de Westhoeklaan en de Koninklijke Baan). Of je kunt ook voor de Park & Ride-parking vlakbij het treinstation/de tramhalte kiezen, met parkeergelegenheid voor 400 wagens. Van daaruit ben je met de tram snel in het centrum van De Panne, zonder dat je nog parking hoeft te zoeken. Een vervoersbewijs naar De Panne kost amper 9 euro en voor die prijs krijg je voor alle inzittenden van je wagen een heen- en terugticket. Een bewijsje koop je in een Lijnwinkel van De Lijn. Is de winkel gesloten, dan kun je ook terecht bij de tramconducteur. In de betalende zone kun je ten slotte ook 1 uur lang gratis (wel een ticket nemen aan de parkeerautomaat) parkeren!
  • Als je in De Panne bent, kijk dan zeker de evenementenagenda in, aan de Belgische kust valt er immers altijd wel iets te beleven!
  • En vergeet vooral je Kustpas niet af te printen, waarmee je alles samengeteld zo'n 200 euro korting kunt krijgen op de verschillende toegangsticketten!
  • En als je in De Panne (of een andere badplaats) bent, spreek dan zeker eens af met één van de Belgian Coast Greeters. Deze lokale en enthousiaste vrijwilligers leiden je op een unieke en originele manier rond in een streek die ze als hun broekzak kennen!

Nog meer verhalen vol inspiratie en tips

Er kwamen en komen nog meer bloggers op verkenning aan de Kust. Ook zij verklappen hun belevenissen, avonturen en tips.

Dit artikel is er gekomen in samenwerking met De Kust/Le Littoral.
Zoals steeds krijg ik alle vrijheid, wat ik schrijf is dan ook oprecht.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF