Praktische info

Vaak gestelde vragen

Een prangende vraag of probleem? Kijk dan eerst even in onderstaande rubriek met vaak gestelde vragen. Mogelijk vind je daar al een antwoord op je vraag. Of gebruik de zoekfunctie bovenaan de website om meer informatie terug te vinden. Opgelet, met vragen over logies, horeca of events neem je beter meteen contact op met de uitbater of organisator. En heb je zeer specifieke vragen over een bepaalde kustgemeente, dan kan de Dienst voor Toerisme van die gemeente je vast verder helpen.

Geen antwoord op jou vraag te vinden? Neem dan contact met ons op. Wij trachten je zo snel mogelijk terug te contacteren met een antwoord.

 • Wat is de gratis online Kustpas en hoe kom ik eraan?
  De Kustpas is een voordeelpas die je gratis kan downloaden via www.kustpas.be. Deze pas biedt kortingen op tal van attracties over kunst, cultuur, avontuur, musea, natuurcentra, boottochten, sport en ontspanning. Met één gids kan een gezin tot 5 personen van korting genieten. De gids is ook verkrijgbaar op papier met meer uitleg over de attracties.
   
 • Hoe geraak ik aan de Kust?
  Voor wie niet graag met de wagen naar zee rijdt, zijn er waardige alternatieven. Er zijn 6 stations aan de Kust (De Panne, Koksijde, Oostende, Blankenberge, Zeebrugg en Knokke-Heist). Ter plaatse kan je je heel eenvoudig verplaatsen met de Kusttram die de hele Kust aandoet.
   
 • Wat is het Q-label?
  Toeristische ondernemers in West-Vlaanderen die elke dag hard werken om de bezoeker een onvergetelijke ervaring te bezorgen, belonen we na het volgen van een uniek begeleidingstraject rond kwaliteitszorg graag met het q-label.
   
 • Kan ik reclame maken voor mijn B&B of reca-zaak op deze site?
  Via www.dekust.be worden op dit moment enkel die logies opgenomen en gepromoot die beschikken over een vergunning. Deze vergunning en erkenningsprocedure is momenteel onderhevig aan wijzigingen. Je vindt alle informatie op deze website.
   
 • Van wie gaat deze website ‘De Kust’ uit?
  Deze website is een initiatief van Westtoer apb, het West-Vlaams toerismebedrijf. Westtoer tracht hiermee op een positieve, genuanceerde manier de toeristische kwaliteiten van de 4 regio’s (Brugse Ommeland, Leiestreek, Westhoek en Kust) in de kijker te plaatsen.
   
 • Waar kan ik wandel- en fietskaarten kopen?
  Op www.dekust.be vind je tal van routes voor fietsers, wandelaars, ruiters … Veel van deze routes bestaan ook op kaart. Bovendien kan je met de fiets- en wandelkaarten van de Kust ook helemaal zelf je eigen route uitstippelen. Je kan deze kaarten aankopen bij de betere boekwinkel, of meteen via de webshop.
   
 • Waar kan ik een fiets huren aan zee?
  Fietsen is populair aan de Kust en er zijn ook heel wat prachtige routes om te ontdekken. Moeilijk om zelf je fiets mee te pakken? Dan kan je overal aan de Kust fietsverhuurders vinden.
   
 • Wat is er nieuw aan het nieuwe fietsnetwerk?
  Westtoer lanceert in 2016 het nieuwe fietsnetwerk. Het nieuwe fietsnetwerk vervangt het oude netwerk, ondertussen 10 jaar oud, en is beter geschikt voor de moderne fietser. Het nieuwe netwerk is 600 kilometer langer, met meer dan 400 nieuwe knooppunten. Ook de infrastructuur werd aangepakt, met nieuwe vrijliggende fietspaden, bruggen, tunnels … Met de oude kaarten kan je dus niet meer terecht op het nieuwe fietsnetwerk. Je kan via de betere boekhandel of via de webshop van Westtoer de nieuwe kaarten aanschaffen. Een netwerkkaart kost € 8 en de fietsbox kost € 25.
   
 • Mag ik met mijn huisdier op het strand?
  Dat verschilt van gemeente tot gemeente. Met de hond mag je onder bepaalde voorwaarden het strand op. In sommige gemeenten is het strand niet toegankelijk in bepaalde zones of periodes. Voor ruiters zijn er ook beperkingen. Bijna alle kustgemeenten hebben beperkingen op het paardrijden op het strand in het badseizoen. Hier vind je meer informatie per gemeente.
   
 • Waar kan ik de Kusttram op?
  Zowat overal! De Kusttram is met z’n 67 kilometer de langste tramlijn ter wereld en heeft 68 stops tussen De Panne en Knokke. In de zomer passeert er elke 10 minuten  een Kusttram. In de winter om de 20 minuten. Een rit langs de kustlijn is een belevenis op zich! Ontdek hier meer over de Kusttram en plan je rit.
   
 • Hoe kan ik me abonneren op de nieuwsbrief van de Kust? En hoe uitschrijven?
  Via deze link kan je je abonneren op onze nieuwsbrief en krijg je geregeld de leukste nieuwtjes, weetjes, topevents en inspirerende tips in je mailbox. Heb je even geen interesse meer in ons e-zine? Klik dan onderaan de nieuwsbrief op ‘uitschrijven’.
   
 • Mag ik aan de Kust parkeren/kamperen met een kampeerwagen?
  Dat verschilt van gemeente tot gemeente. Parkeren kan in principe overal waar het niet verboden is door enige bepaling van het verkeersreglement. Overnachten op de openbare weg is dan weer verboden aan onze Kust. Hier lees je allerlei tips over campers aan de Kust.
   
 • Wanneer zijn de winkels aan de Kust open?
  De Kust is echt een topplek voor winkelaars. Zelfs op zondag kan je overal aan de Kust gaan shoppen in één van de hippe winkelstraten die onze Kust rijk is. Hier ontdek je meer over shoppen aan de Kust.
   
 • Hoe kan ik mijn kustevenement toevoegen op deze website?
  Onze website wordt gevuld met een databank waarin allerlei events, logies, restaurants en andere toeristische dienstverleners staan. Niet alleen Westtoer, maar ook de gemeenten zelf hebben toegang tot deze databank. Wil jij je kustevent in de kijker zetten? Klop dan even aan bij de kustgemeente waar je evenement zal plaatsvinden. Zij helpen je vast verder.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF