Doen

An, van Nononsonsmoms, vertelt:

Gezocht: Natuur, avontuur en rust aan onze Belgische kust

An - Nononsonsmoms

Ik ben An een No Nonsense Mom of Sons oftewel Nononsonsmoms.

Sinds kort ben ik thuisblijfmama voor mijn twee zonen van 10 en 8 jaar met ADHD. Die ADHD is dan ook de reden waarom je ons niet zo snel in een museum zal vinden. We houden van het buitenleven, van het crossen in de bossen of in de bergen of aan zee. Wanneer avontuur op het programma staat, mag je ons steeds wakker maken.

Onze reizen staan dan ook steeds in het teken van het buiten zijn: avontuur en ongerepte natuur vormen de rode draad. We houden van een traag leven met tijd om stil te staan en te genieten in deze veel te snelle wereld: slow down & take the scenic route.

Zelf ben ik graag creatief bezig met stof en draad en met de camera. Ik vind het heerlijk om de simpele dingen van het leven mooi in beeld te brengen.

Ontdek meer verhalen van Nononsonsmoms

Rust, natuur en avontuur, we associëren het niet altijd met onze Belgische kust. En toch is het er! Je moet niet eens zo hard zoeken. We gingen watersporten, hadden plaats om te vliegeren, gingen kilometers wandelen in de duinen en bouwden zandkastelen op een rustig strand zonder hoogbouw.

Bredene

Waar moet je daarvoor zijn? In Bredene

Meer bepaald het stukje strand tussen Bredene en Oostende is een verademing voor alle mensen die net als ons van natuur en avontuur houden, zonder over de koppen te lopen. We waren dan ook heel blij dat we samen met Westtoer dit stukje van onze kust mochten ontdekken.

Zeil je voor het eerst … 

Hoewel we van natuur en avontuur houden, gingen we nog nooit watersporten. Ik stond nog nooit op een surfplank, laat staan dat ik al een zeilboot van dichtbij had gezien. Hoog tijd om uit onze comfortzone te komen en eens in een wetsuit te kruipen. Nog niet zo simpel zo blijkt. Het heeft wat weg van worstelen, maar dat heeft ongetwijfeld met ons gebrek aan ervaring te maken.

Soit, we gingen met een catamaran varen en spraken af bij watersportclub Ostend Sailing. Heb je zelf zin om wat watersporten uit te proberen? Stuur dan gewoon een mailtje naar de watersportclub of bekijk het aanbod op hun website.

Ons gezin werd opgedeeld in twee: mama met kind en papa met kind. Samen kregen we elk een ervaren zeilmeester/-juf mee. Marie-Julie ontfermde zich over mij, Koen over mijn man.

Zeilinitiatie

We hadden de hoofdvogel afgeschoten qua weer: een zonnetje met wat wind. Niet te veel en niet te weinig. Ideaal voor beginners om hun eerste zeildoop te krijgen.

Er kwamen wat moeilijk woorden aan te pas, maar na wat heen en weer varen tussen boeien begonnen we toch al noties te krijgen van gijpen en overstag. Want eerlijk, overstag kende ik alleen dankzij Bart Kaëll.

Met de catamaran

De kinderen hielden zich bezig met het aantrekken en lossen van het voorste zeil en hingen tussendoor aan de trapeze boven het water. Dat is nodig om de catamaran plat op het water te houden wanneer er hevige wind staat. En hoewel het in deze weersomstandigheden niet echt nodig was, was het vooral heel leuk. Terwijl de zoon boven het water hing, bediende ik het roer.

Na al dat oefenen begonnen we een hongertje te krijgen en zeilden we naar de naburige zeilsportclub in Bredene. De Twins Club is de mooiste strandclub waar je terecht kan om te watersporten en ook om iets te eten en te drinken. Onze belegde broodjes smaakten heerlijk na al dat harde werk. Want vergis u niet, zeilen is toch wel werken. Niet dat ik op mijn adem moest trappen, maar ik voelde het de dag nadien toch wel wat in de beentjes.

We wisten vooraf niet zeker dat de kinderen dat zeilen wel leuk gingen vinden, dus hadden we slechts een halve dag zeilles gevraagd. Maar omdat iedereen het zo jammer vond dat het al bijna voorbij was, maakten we er alsnog een hele dag van. Het zeilen werd op het einde van het weekend dan ook unaniem bekroond als dé topactiviteit van ons weekend aan zee.

 

Zeilen
Veld & Duin

Veld & Duin

We overnachten in een appartement op de camping Veld & Duin. Ik kende de camping al, want mijn ouders zijn fervente kampeerders, maar ze bieden dus ook appartementen en huuraccomodaties aan. Ons appartement was heel ruim en had een prachtig zuidterras met een mooi uitzicht.

Het zal je niet verbazen dat we sliepen als roosjes, na een hele actieve dag in die gezonde zeelucht.

Na een heerlijk geleverd ontbijt van Expo & Kafie, besloten we door de duinen en langs het strand naar Oostende te wandelen.

Met de veerboot naar Oostende

De wandeling van Bredene naar Oostende is echt een aanrader. Je kan helemaal via de duinen en een verhard wandelpad naar Oostende stappen. Aan de Twins Club begint de dijk (eentje zonder gebouwen, voor de duidelijkheid) en kozen we ervoor om via de dijk onze weg verder te zetten. Je komt dan uit aan een de haven van Oostende waar wandelaars en fietsers gratis met de veerboot kunnen overvaren.

Eenmaal overgezet kom je pal in het centrum van Oostende terecht. Een andere wereld, waar een gemoedelijke en gezellige sfeer hangt. We wandelden door het centrum naar het Marie José plein en namen daar de tram terug naar Bredene.

Afhankelijk waar je vertrekt in Bredene is de wandeling rond de 5 km. Maar doordat er zoveel variatie in de wandeling zit, vloog dat letterlijk voorbij. De wandeling is trouwens geschikt voor kinderwagens (wel even wat trappen te overwinnen).

Met de veerboot naar Oostende
Vegetarisch

Vegetarische verwennerij

‘s Middags aten we in Lautrec. Op de kaart staan klassieke gerechten met allemaal verse producten en verse frietjes. Er was geen kinderkaart, maar onze vraag naar een spaghetti voor de kinderen vormde geen enkel probleem. De ober suggereerde ook nog kip met appelmoes en frietjes, wat de andere zoon graag koos. Zelden heb ik kip en appelmoes als kindergerecht zo smaakvol zien wezen.

Er stonden weinig vegetarische gerechten op de kaart, maar omdat de chef op de hoogte was van mijn dieetwensen, maakte hij een verrassingsgerecht. Echt, ik ben nu bijna een jaar vegetariër, maar dit was bij het mooiste en lekkerste wat ik al gegeten heb. Daar kunnen veel chefs wat van leren. Puur culinair genot. Dus laat de chef zeker vooraf je dieetwensen weten, mocht je die hebben.

Laat de vlieger op …

We sloten ons weekendje zee op gepaste wijze af met een paar uurtjes zandkastelen bouwen en vliegeren. En dat allemaal zonder te zoeken naar een vrije vierkante centimeter op het strand.

Bij onze terugkeer van het strand passeerden we in Bredene aan ijssalon MDue, dat al meermaals verkozen werd tot beste ijssalon van de kust. We hadden te weinig honger voor een volwaardige maaltijd en dus aten we gewoon een ijsje on-the-go op weg naar de auto. Omdat het kan. Net zoals elke verantwoordelijke ouder zou doen, toch?

Met de vlieger
Watersport

Ik watersport, jij watersport, wij watersporten

Wie graag zelf ook eens wil water- en/of strandsporten aan onze kust, kan hier en hier terecht voor alle informatie.

Dus ja, nu zitten we hier thuis met naast een wintersportkriebel en een bergkriebel, ook nog eens een watersportkriebel. Dusssss….welke watersport moeten we zeker nog eens proberen?

Nog meer blogverhalen

Ontdek nog meer kustavonturen en blogverhalen! Laat je vooral inspireren ...

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF