Doen

Waar kan ik culinair genieten?


Waar kan ik fruits de mer eten?

Niets zo heerlijk als zo’n torenhoge fruits de mer-plateau bestellen aan de Kust. Want dan is de cirkel pas helemaal rond.

Blankenberge

Dat kan onder meer in De Oesterput waar Piet Devriendt, de achterkleinzoon van een oesterkweker, in de loods van toen kreeften, oesters, mosselen en… fruits de mer serveert. En dat volgens het oude familierecept. Voeg daarbij de authentieke no-nonsense sfeer en het geluk is compleet.

Blankenberge

Nog in Blankenberge kun je wat verder, pal op het staketsel en dus 400 meter diep in zee, je benen onder tafel schuiven in brasserie Oosterstaketsel en er, mits reservatie, zo’n gigantische zeevruchtenschotel verorberen.

Zeebrugge

Ook in ’t Werftje, het oudste visserscafé van Zeebrugge, bestel je een imposante fruits de mer-toren. Dit huis van vertrouwen mag dan wel wereldbefaamd zijn voor zijn garnaalkroketten, de zeevruchtentoren verdient evenveel roem. Het zicht op de vissershaven krijg je er gratis bij.

 

 

Sint-Idesbald

In Sint-Idesbald trek je dan weer naar Julia, het restaurant dat bij instituut Mare Nostrum hoort. Deze visboetiek opende haar deuren in 1919 en is drie generaties later nog steeds een écht familiebedrijf. Driemaal per week zoekt Angus Wittevrongel, de vierde generatie, op de visveiling de allerbeste loten vis uit en tal van gerechten worden sinds mensenheugenis volgens het geheime familierecept vervaardigd. Logisch dus dat je in het bijhorende restaurant uitstekend eet. En morgen wandel je die indigestie er wel terug af!

Waar eet ik gegarandeerd goed?

Soms zou een mens tussen de bomen het bos niet meer zien. Aan de Kust zijn er immers restaurantopties bij de vleet en wie geen vaste stamplekken heeft, kan daardoor ietwat verloren lopen. Want waarom kies je voor terras A en niet voor terras B? Je kunt je gevoel volgen of die knoop met kennis van zaken doorhakken en vertrouwen op culinaire referenties. Gault Millau en Michelin bijvoorbeeld. Twee kwaliteitslabels van formaat die aan de Kust gretig verdeeld werden.


Zo pakt Le Fox in De Panne trots uit met 2 sterren en tel je langs de kustlijn nog vier restaurants met 1 ster: M Bistro in Nieuwpoort, Carcasse in Sint-Idesbald, Cuines 33 en Sel Gris, allebei in Knokke. Van vis tot vlees dus of voor elk wat wils.

Gault Millau beloonde hetzelfde rijtje, maar voegt daar nog een resem andere adressen aan toe. Willem Hiele in Koksijde kan, net als Markt XI in De Haan, uitpakken met een flinke 16, het Italiaanse Il Trionfo in Knokke-Heist kreeg een half punt minder toebedeeld. Knokke grossiert bovendien in Gault Millau favorieten: Vinum Sensum (15), Escabeche (15), Brasserie Bristol (14,5), Bel Etage (14,5), Esmeralda (14,5), Bistrotheek Billiau (14), Le Coup Vert (14), ‘t Kantientje (14) en De Savoye (14). Niet dat de rest van de kustlijn achter blijft. Zowat elke badstad is vertegenwoordigd. In Blankenberge verdedigt Philippe Nuyens de culinaire eer (14), in De Haan nemen De Kruidenmolen (14)  en Kok sur Mer (14) die honneurs waar, daarna volgt het Italiaanse Marina in Oostende. Aan die middenkust is ook Vlass (14) in Middelkerke en optie. Wie het aan de Westkust zoekt, schuift enthousiast zijn benen onder tafel in Marquize in Westende (14) en Mondieu (14) of De Kelle (14) in Koksijde. En dan hebben we het alleen nog maar over die restaurants met onderscheiding of meer. Laat het duidelijk zijn, wie goed wilt eten, komt tijd te kort aan de Kust.

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF